A Saltimbocca egy vérbeli olasz étel, aminek könyörgünk, hogy ugorjon a szánkba

A Saltimbocca szó szerinti fordítása: „a szádba ugrik", ami valószínűleg arra utalhat, hogy az első falat bombaként robban az ízlelőbimbóinkon. De talán arra is utalhat, hogy milyen gyorsan elkészíthető: „olyan gyorsan, hogy szinte már a szádba ugrik".

Eredete

A Saltimbocca Rómából származó klasszikus olasz étel, hagyományosan vékony borjúszeletből készül, amelyet prosciuttóval körbetekernek (vagy csak ráhelyezik), és a tetejére egy egész zsályalevelet (vagy többet) nyomnak vagy tűznek fogpiszkálóval. A serpenyőben sütés során a prosciutto szépen megpirul, a hús pedig olyan vékony és zsenge, hogy szó szerint 2 és fél perc alatt megsül. Ezután ugyanabban a serpenyőben elkészül a vajas, selymes fehérboros mártás –, ami szintén csak néhány percet vesz igénybe!

Egyszerű, klasszikus, rusztikus és mesés. Az internetes receptek böngészése során a Saltimbocca néhány szemöldökráncolós változatát is megtalálhatjuk (tekercselt, nyársra tűzött és sajtos változatokat), amelyek gyanúsan inkább a Parmigianára hajaznak. Ne higgyünk ezeknek a recepteknek, az igazi Saltimbocca valójában sokkal egyszerűbb és nem érdemes rajta semmit változtatni, bonyolítani.

Milyen húsból készítsük?

Mint már említettük, a Saltimbocca hagyományosan borjúhúsból készül. Azonban ugyanolyan jól működik csirkehússal, sertés- vagy marhahússal is, amely talán sokkanak könnyebben beszerezhető és valamivel olcsóbb is. Ha marhából készítünk Saltimboccat, arra ügyeljünk, hogy olyan húsdarabot válasszunk, amely alkalmas „gyorsfőzésre", például steakeket.

A keményebb húsdarabok, amelyek lassú főzést igényelnek, hogy megpuhuljanak, mint például a bélszín, a lapocka, ( pörköltekhez és ragukhoz használt részek) ezek nem alkalmasak. Ha a csirkét választjuk, érdemes egész melleket használni, „steakekre" szeletelve, kikloppfolva.

Fontos tudni!

  • A prosciutto adja az étel fő ízét, s ettől lesz a Saltimbocca, igazán, Saltimbocca, nem pedig a pirított bacontől vagy a kolozsvári szalonnától!
  • A friss zsálya elengedhetetlen fűszernövénye az ételnek, mely gyönyörűen párosul a prosciuttóval és a hússal. Emellett egy kis színt is ad az ételnek és sülés közben istenien ropogósra sül!
  • A mártáshoz Marsala-at használnak, ami egy szeszezett bor, amelyet Olaszországban hagyományosan a Saltimboccával párosítanak, de tulajdonképpen bármilyen fehérbor jól működik, sőt, még talán a habzóbor is.
  • Mindenképp hideg, kockára vágott vajat használjunk a mártáshoz, hogy egyenletesen és lassan olvadjon bele. Ettől lesz igazán selymes az állaga.
  • Igyekezzünk még melegen tálalni az ételt, amely mellől ne hagyjuk le a kedvenc köreteinket se.

A Saltimbocca, azaz „Ugorj a számba" teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ínycsiklandozó recept vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...