Eredete
A Saltimbocca Rómából származó klasszikus olasz étel, hagyományosan vékony borjúszeletből készül, amelyet prosciuttóval körbetekernek (vagy csak ráhelyezik), és a tetejére egy egész zsályalevelet (vagy többet) nyomnak vagy tűznek fogpiszkálóval. A serpenyőben sütés során a prosciutto szépen megpirul, a hús pedig olyan vékony és zsenge, hogy szó szerint 2 és fél perc alatt megsül. Ezután ugyanabban a serpenyőben elkészül a vajas, selymes fehérboros mártás –, ami szintén csak néhány percet vesz igénybe!
Egyszerű, klasszikus, rusztikus és mesés. Az internetes receptek böngészése során a Saltimbocca néhány szemöldökráncolós változatát is megtalálhatjuk (tekercselt, nyársra tűzött és sajtos változatokat), amelyek gyanúsan inkább a Parmigianára hajaznak. Ne higgyünk ezeknek a recepteknek, az igazi Saltimbocca valójában sokkal egyszerűbb és nem érdemes rajta semmit változtatni, bonyolítani.
Milyen húsból készítsük?
Mint már említettük, a Saltimbocca hagyományosan borjúhúsból készül. Azonban ugyanolyan jól működik csirkehússal, sertés- vagy marhahússal is, amely talán sokkanak könnyebben beszerezhető és valamivel olcsóbb is. Ha marhából készítünk Saltimboccat, arra ügyeljünk, hogy olyan húsdarabot válasszunk, amely alkalmas „gyorsfőzésre", például steakeket.
A keményebb húsdarabok, amelyek lassú főzést igényelnek, hogy megpuhuljanak, mint például a bélszín, a lapocka, ( pörköltekhez és ragukhoz használt részek) ezek nem alkalmasak. Ha a csirkét választjuk, érdemes egész melleket használni, „steakekre" szeletelve, kikloppfolva.
Fontos tudni!
- A prosciutto adja az étel fő ízét, s ettől lesz a Saltimbocca, igazán, Saltimbocca, nem pedig a pirított bacontől vagy a kolozsvári szalonnától!
- A friss zsálya elengedhetetlen fűszernövénye az ételnek, mely gyönyörűen párosul a prosciuttóval és a hússal. Emellett egy kis színt is ad az ételnek és sülés közben istenien ropogósra sül!
- A mártáshoz Marsala-at használnak, ami egy szeszezett bor, amelyet Olaszországban hagyományosan a Saltimboccával párosítanak, de tulajdonképpen bármilyen fehérbor jól működik, sőt, még talán a habzóbor is.
- Mindenképp hideg, kockára vágott vajat használjunk a mártáshoz, hogy egyenletesen és lassan olvadjon bele. Ettől lesz igazán selymes az állaga.
- Igyekezzünk még melegen tálalni az ételt, amely mellől ne hagyjuk le a kedvenc köreteinket se.
A Saltimbocca, azaz „Ugorj a számba" teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ínycsiklandozó recept vár rád: