Budavári Borfesztivál, Budapest – szeptember 11-15.
BOR és NŐ… mindig másért szép! – Hölgyek a Budavári Borfesztivál reflektorfényében.
A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké lesz a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el, akik a nőkre jellemző kifinomultsággal, érzékenységgel, tapintattal, de férfias határozottsággal és munkával készítik boraikat, melyeket a borkedvelő közönség is nagy kíváncsisággal fedez fel. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akiknek személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon. Az idei sztárvendég Portugália lesz. A fesztiválon a kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik majd. A szervezők idén is rengeteg programmal készülnek, lesznek koncertek, Boregyetem, Magyar Jazz Napja, Borárverés és Szüreti felvonulás is. A fesztivál alkalmából szeptember 6–15. között Budapest legjobbjai közül 12 étterem készít 5 fogásból álló menüsort. Minden fogás az azt megálmodó főszakács stílusát tükrözi, és minden fogást tökéletesen kiegészít egy gondosan kiválasztott bor.
Szarvasi Szilvanapok, Szarvas – szeptember 13-15.
A szarvasi szilvának lelke van. A szarvasi szilvának hagyománya van. A Körösök szívében a szilvának háromnapos ünnepe van. A szarvasi szilva hungarikum. Az olyan, sehol másutt fel nem lelhető titkos szilvás receptek, mint a fokhagymás vagy a diós szilvalekvár, a minősített szilvapálinkák, szarvasi, tót és szlovák szilvás hagyományok, Toronynéző, szilvás és mindenféle gyümölcsös kézműves sörök, szilvás sütemények versenye, húsok szilvás szósszal, Szilvanapi koncertek, előadások és gyerekprogramok, mindez csak néhány ízelítő a számtalan kulináris és kulturális élményből, amelyet a Szarvasi Szilvanapok kínál 2013. szeptember 13-15 között.
Dunaföldvári Szüreti Fesztivál, Dunaföldvár – szeptember 13–15.
Szüreti sokadalom Dunaföldváron.
A Szüreti Fesztivál Dunaföldvár legrégebbi időkre visszanyúló rendezvénye. Középpontjában a szürettel, a szőlővel és a borral kapcsolatos szokások, hagyományok állnak. A rendezvény helyszínéül a felújított Várudvar és környéke szolgál, ahol koncertekkel, főzőversennyel, földvári lecsós szüreti pecsenyével, szüreti felvonulással és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket.
Szürkemarha Vigadalom, Budapest – szeptember 13–15.
Újra Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyad várában.
A második Szürkemarha Vigadalom célja, hogy visszavezesse a köztudatba és a konyhákba a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett „Magyar Szürkemarha hús”-t, az ebből készült termékeket, a körülötte kialakult kultúrát, elsősorban az étkezésen keresztül. A vigadalmon debütál a Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesületének támogatásával létrejött szürkemarha szakácskönyv, aminek a szürkemarhák húsának a magyar konyhákba való visszavezetése a célja, hiszen a legtöbb magyar háziasszony nincs tisztában a hús elkészítésének változatos módszereivel.
A vigadalom egyik fő célkitűzése a régi és újszerű elkészítési módok megismertetése a laikusokkal és a szakmával; minden standon elvárás lesz az adott ételtípushoz igazodó hús elkészítésének a bemutatása is. Ezt a törekvést egy olyan rendhagyó főzőverseny erősíti majd, melynek során minden kitelepülő megmérettetik egy séfekből és gasztrobloggerekből álló zsűri előtt, a legkiemelkedőbb pedig elnyeri a „Vigadalom legjobb konyhája” címet. A kiállítók között kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a hozzájuk leginkább illő lehetőségeket, a húspiactól a kézműves vásáron át a borfaluig.
Lajoskomáromi Pincefesztivál, Lajoskomárom – szeptember 14.
Jó hangulat, finom borok és ínycsiklandó ételek Lajoskomáromban.
Negyedik alkalommal rendezik meg Lajoskomáromban, a Fülöp-hegyen a Pincefesztivált. A festői környezetben található város Fejér megyében, a Fejér-Somogy-Tolna megyei hármashatár közelében, Enyingtől délre található. A Tolnai Borvidékhez tartozó település védett pincesorán zenés bortúra, nyitott pincék, díjnyertes kézműves borok és házias, saját recept szerint készülő ételek várják a Pincefesztiválra látogatókat.A bortúra igazi különlegesség lesz, hiszen a pincékben a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakjai alkalmi pincemesterként és házigazdaként speciális produkcióval várják a zene és a bor szerelmeseit.
Haluskafesztivál, Vanyarc – szeptember 14.
Sztrapacskafőző verseny Vanyarcon.
A település kiemelt eseménye, mely gasztro-kulturális rendezvény sztrapacskafőző versennyel, folklór műsorral, gyermekprogramokkal, kézműves kirakodó vásárral, sétakocsikázással, „sétatraktorozással", haluskaszaggató táncházzal. A krumpli alapú haluska, azaz sztrapacska, a „tót atyafiak" jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. Hogy ezen a napon kié lesz a legízletesebb, azt majd a zsűri dönti el.