Tuti tippek a jó hangulathoz!

Szeptember első hete szinte roskadozott a gasztronómiai programoktól, igazán nem lehetett okunk panaszra. Most a bor, a szüretelés és a szürkemarha kerül a középpontba.

Budavári Borfesztivál, Budapest – szeptember 11-15.

BOR és NŐ… mindig másért szép! Hölgyek a Budavári Borfesztivál reflektorfényében.

A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké lesz a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el, akik a nőkre jellemző kifinomultsággal, érzékenységgel, tapintattal, de férfias határozottsággal és munkával készítik boraikat, melyeket a borkedvelő közönség is nagy kíváncsisággal fedez fel. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akiknek személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon. Az idei sztárvendég Portugália lesz. A fesztiválon a kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik majd. A szervezők idén is rengeteg programmal készülnek, lesznek koncertek, Boregyetem, Magyar Jazz Napja, Borárverés és Szüreti felvonulás is. A fesztivál alkalmából szeptember 615. között Budapest legjobbjai közül 12 étterem készít 5 fogásból álló menüsort. Minden fogás az azt megálmodó főszakács stílusát tükrözi, és minden fogást tökéletesen kiegészít egy gondosan kiválasztott bor.

Kattints a részletekért!


Szarvasi Szilvanapok, Szarvas – szeptember 13-15.

A szarvasi szilvának lelke van. A szarvasi szilvának hagyománya van. A Körösök szívében a szilvának háromnapos ünnepe van. A szarvasi szilva hungarikum. Az olyan, sehol másutt fel nem lelhető titkos szilvás receptek, mint a fokhagymás vagy a diós szilvalekvár, a minősített szilvapálinkák, szarvasi, tót és szlovák szilvás hagyományok, Toronynéző, szilvás és mindenféle gyümölcsös kézműves sörök, szilvás sütemények versenye, húsok szilvás szósszal, Szilvanapi koncertek, előadások és gyerekprogramok, mindez csak néhány ízelítő a számtalan kulináris és kulturális élményből, amelyet a Szarvasi Szilvanapok kínál 2013. szeptember 13-15 között.

Kattints a részletekért!


Dunaföldvári Szüreti Fesztivál, Dunaföldvár – szeptember 13–15.

Szüreti sokadalom Dunaföldváron.

A Szüreti Fesztivál Dunaföldvár legrégebbi időkre visszanyúló rendezvénye. Középpontjában a szürettel, a szőlővel és a borral kapcsolatos szokások, hagyományok állnak. A rendezvény helyszínéül a felújított Várudvar és környéke szolgál, ahol koncertekkel, főzőversennyel, földvári lecsós szüreti pecsenyével, szüreti felvonulással és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket.

Kattints a részletekért!


Szürkemarha Vigadalom, Budapest – szeptember 13–15.

Újra Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyad várában.

A második Szürkemarha Vigadalom célja, hogy visszavezesse a köztudatba és a konyhákba a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett „Magyar Szürkemarha hús”-t, az ebből készült termékeket, a körülötte kialakult kultúrát, elsősorban az étkezésen keresztül. A vigadalmon debütál a Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesületének támogatásával létrejött szürkemarha szakácskönyv, aminek a szürkemarhák húsának a magyar konyhákba való visszavezetése a célja, hiszen a legtöbb magyar háziasszony nincs tisztában a hús elkészítésének változatos módszereivel.

A vigadalom egyik fő célkitűzése a régi és újszerű elkészítési módok megismertetése a laikusokkal és a szakmával; minden standon elvárás lesz az adott ételtípushoz igazodó hús elkészítésének a bemutatása is. Ezt a törekvést egy olyan rendhagyó főzőverseny erősíti majd, melynek során minden kitelepülő megmérettetik egy séfekből és gasztrobloggerekből álló zsűri előtt, a legkiemelkedőbb pedig elnyeri a „Vigadalom legjobb konyhája” címet. A kiállítók között kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a hozzájuk leginkább illő lehetőségeket, a húspiactól a kézműves vásáron át a borfaluig.

Kattints a részletekért!


Lajoskomáromi Pincefesztivál, Lajoskomárom – szeptember 14.

Jó hangulat, finom borok és ínycsiklandó ételek Lajoskomáromban.

Negyedik alkalommal rendezik meg Lajoskomáromban, a Fülöp-hegyen a Pincefesztivált. A festői környezetben található város Fejér megyében, a Fejér-Somogy-Tolna megyei hármashatár közelében, Enyingtől délre található. A Tolnai Borvidékhez tartozó település védett pincesorán zenés bortúra, nyitott pincék, díjnyertes kézműves borok és házias, saját recept szerint készülő ételek várják a Pincefesztiválra látogatókat.A bortúra igazi különlegesség lesz, hiszen a pincékben a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakjai alkalmi pincemesterként és házigazdaként speciális produkcióval várják a zene és a bor szerelmeseit.

Kattints a részletekért!


Haluskafesztivál, Vanyarc – szeptember 14.

Sztrapacskafőző verseny Vanyarcon.

A település kiemelt eseménye, mely gasztro-kulturális rendezvény sztrapacskafőző versennyel, folklór műsorral, gyermekprogramokkal, kézműves kirakodó vásárral, sétakocsikázással, „sétatraktorozással", haluskaszaggató táncházzal. A krumpli alapú haluska, azaz sztrapacska, a „tót atyafiak" jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. Hogy ezen a napon kié lesz a legízletesebb, azt majd a zsűri dönti el.

Kattints a részletekért

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...