Profiterol névre hallgat az az olasz desszertgolyó, amihez nem kell cukrász végzettség, te is el tudod készíteni otthon, mutatjuk, hogyan!
Tésztatest
Bignè, vagyis a picike képviselőfánkhoz hasonló tésztagolyók kaphatóak előregyártva is Olaszországszerte, de a legjobb, ha mi magunk készítjük el. Égetett tészta, tehát olvasztott vajon, amit egy kevés vízzel engedünk fel, „égetjük meg a lisztet”. Egy csipet só minden tésztába kell, így ehhez is adunk belőle, majd picit kihűtve, a tojásokat egyenként hozzáadagolva krémesítjük ki, hogy a habzsákból kinyomott diónyi adagokból dupla puffancsokká süljön a sütőben. A tészta tetejét vizes kézzel nyomkodjuk le, hogy ne csúcsosra süljön!
Töltelék
Miután kész a tészta, mást nem kell már sütni. A golyókba habos-édes tejszín megy, így csak az a dolgunk, hogy a cukrot és habtejszínt úgy keverjük össze, hogy ebből egy kemény, habzsákból nyomható töltelék legyen. A kinyomócsövek közül egy hegyesebbet válasszunk, ezzel bele tudunk szúrni a tésztába, így a hab egyből a belsejébe kerül.
Csokiganache
Nem kell a legdurvább étcsokit választani, jó a 60%-os kakaótartalmú is, cukorból pedig a csoki édességéhez mérten kanalazzunk a keverékbe. Forráspontig hevített tejszínben olvasszuk fel ezeket, majd hűtés után verjük szuper csokihabbá. További hűtés után ebbe mártsuk a tésztagolyókat.
Tálalás
Először a töltött tészták alját mártsuk a csokikrémbe, így könnyen ragaszthatjuk egy nagy kínálótálba őket. Ha építkezni szeretnénk, akkor kötőanyagként működik a ganache, majd borítsuk be vele az egész tésztakupacot. Én jó olasz édesség révén, aprított pisztáciával, olvasztott fehércsokival és primőr gyümölccsel, eperrel díszítettem, hogy igazán feltűnő legyen. Mindenki kínálja úgy, hogy ez egy igazi hivalkodó süti!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több finomság itt: