Profiterol, az olasz süti, amiből nem lehet eleget sütni

Wanted! Keressük azokat a cuki kis tésztagömböket, akik habos-édes tejszínnel teli pocakkal, csokiganache-kabátban, Olaszországból érkeztek! Aki hallott róluk, jelentse, aki nem, most vegye szemügyre őket!

Profiterol névre hallgat az az olasz desszertgolyó, amihez nem kell cukrász végzettség, te is el tudod készíteni otthon, mutatjuk, hogyan!

Tésztatest

Bignè, vagyis a picike képviselőfánkhoz hasonló tésztagolyók kaphatóak előregyártva is Olaszországszerte, de a legjobb, ha mi magunk készítjük el. Égetett tészta, tehát olvasztott vajon, amit egy kevés vízzel engedünk fel, „égetjük meg a lisztet”. Egy csipet só minden tésztába kell, így ehhez is adunk belőle, majd picit kihűtve, a tojásokat egyenként hozzáadagolva krémesítjük ki, hogy a habzsákból kinyomott diónyi adagokból dupla puffancsokká süljön a sütőben. A tészta tetejét vizes kézzel nyomkodjuk le, hogy ne csúcsosra süljön!

Töltelék

Miután kész a tészta, mást nem kell már sütni. A golyókba habos-édes tejszín megy, így csak az a dolgunk, hogy a cukrot és habtejszínt úgy keverjük össze, hogy ebből egy kemény, habzsákból nyomható töltelék legyen. A kinyomócsövek közül egy hegyesebbet válasszunk, ezzel bele tudunk szúrni a tésztába, így a hab egyből a belsejébe kerül.

Csokiganache

Nem kell a legdurvább étcsokit választani, jó a 60%-os kakaótartalmú is, cukorból pedig a csoki édességéhez mérten kanalazzunk a keverékbe. Forráspontig hevített tejszínben olvasszuk fel ezeket, majd hűtés után verjük szuper csokihabbá. További hűtés után ebbe mártsuk a tésztagolyókat.

Tálalás

Először a töltött tészták alját mártsuk a csokikrémbe, így könnyen ragaszthatjuk egy nagy kínálótálba őket. Ha építkezni szeretnénk, akkor kötőanyagként működik a ganache, majd borítsuk be vele az egész tésztakupacot. Én jó olasz édesség révén, aprított pisztáciával, olvasztott fehércsokival és primőr gyümölccsel, eperrel díszítettem, hogy igazán feltűnő legyen. Mindenki kínálja úgy, hogy ez egy igazi hivalkodó süti!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...