Profi szakácsok elárulták: ezt az 5 ételt soha ne rendeld az étteremben!

Ha elolvasod cikkünket, legközelebb kétszer is átgondolod, jól átsütve kérjed-e a marhahúsodat vagy sem. Fogadd meg a profik tanácsait: ezeket ne rendeld az étteremben!

Még ha a világ legelfásultabb fickója is vagy, aki már rég lemondott az élvezetekről, akkor is maradhat egy csepp valami, ami felmagasztosítja számodra a házon kívüli étkezést. Legalább is nagyon reméljük! Étterembe menni ugyanis együtt jár az összes pozitív gondolattal, amelyek az ott fogyasztandó étellel, az italokkal, a téged körbevevő társasággal és az ünneplés nyújtotta jókedvvel kapcsolódnak össze. De, ahogy mostani cikkükből kiderül, ez a kis kiruccanás hasonlíthat egy harci aknamezőhöz is - főleg akkor, ha ezeket rendeled!

Vezető szakácsok tanácsai: így ne rendelj az étteremben!

Halat hétfőn

Egyik kedvenc séfünk, Anthony Bouradin megszívlelendő tanácsa a következő: hétfőn sose rendeljünk halat. Az éttermek ugyanis a hétvégéről maradt árut szeretnék ránk sózni, hogy helyet csináljanak a kedden érkező friss fogásnak. Tehát, ami hétfőn a tányérunkon érkezik, nagy valószínűséggel már jó pár napja ott várakozhat, és jócskán öregecskének mondható.

Eggs Benedict - ilyen lesz, ha te csinálod!

Benedek-tojás

Rossz hír ez a brunch-kedvelőknek, vagyis azoknak, akik szeretnek hétvégén egy bizonyos összeg fejében annyit enni, amennyi beléjük fér. Ezeken az éttermi eseményeken az egyik legkelendőbb tojásétel ugyanis az Eggs Benedict: a buggyantott tojás hollandi mártással leöntve. Mi itt a bökkenő? Nem a tojás, az frissen készül, hanem az ízletes, krémes szósz, mely vajalapú, és a biztonságos fogyasztás érdekében a szakértők szerint is egy bizonyos hőfokon kéne tartani. Ezt viszont egy hosszú napon keresztül lehetetlenség. A séfek pont ezért nem ajánlják a rendelését.

Étlapon kívüli fogás

Amikor olyan kaját rendelsz, amely nem szerepel az étlapon, azt kockáztatod, hogy felbosszantod mindkét csapatot: a felszolgálókat és a konyhán dolgozó személyzetet egyaránt. Ez nem túl jó ötlet, ugye? Minden ilyen általad átfogalmazott fogást eleve időbe kerül lejegyzetelni - a pincér már a kezdeteknél utálja. Aztán bekerül a kérés a konyhára, ahol a jegyzet láttán dobnak egy hátast. Biztosan nem fogják egyhamar összepattintani az ételt. Bosszankodnak, hőbörögnek, ki nem állhatják, ha megmondják nekik, hogyan csinálják!

Jól átsütött hús

A vérben tocsogó nyers húst ugye Te sem kedveled? A séfek szemében a teljesen átsült cipőtalp is hasonló kategóriába tartozik. Ezért ki is dolgoztak egy trükköt azoknak a ‘kedves’ vendégeknek, akik így kérik a bélszínt vagy a hátszínt: nekik nem a csodás középső szeleteket adják, hanem az inasabb, robosztusabb darabokat. Mindezt abból az elgondolásból, ha úgyis keményen szeretné a vendég, nem fogja észlelni, hogy a hús már eredetileg kemény volt. Így időt spórolnak, nem kell gondolkodniuk, a serpenyőbe vagy a grillrácsra az előre kiválasztott ‘combos’ darabok kerülnek.

Házi hambi - a recepjét itt találod!

A bizonyos burger

Hallottatok már a Wagyu marháról? Elöljáróban csak annyit kell tudni róla, hogy húsának kilójáért elképesztő összegeket elkérnek, tehát nem az a húsféleség, amelyet az átlag emberek napi rendszerességgel fogyasztanak. Ha mégis elcsábulsz, hogy burger formájában megkóstold, azért kétszer is meggondolod, hogy ezt vagy a simát válaszd. Az előkelő, természetes zsírokkal rendelkező, drága husit ugyanis nem illenék se ledarálni, se apró darabkákba vágni, a séfeknek ez a hús elpazarlása, ők csakis jó nagy szeletekben tálalnák.

Magyar vonatkozás

Itt a cikk végén felmerül a kérdés: jó-jó, ezeket külföldi séfek mondták, de mi van hazai viszonylatban? Nos, mi is összeszedtük azokat az ételeket, amelyeket nem szívesen rendelünk étteremben - tisztelet a kivételnek!

Íme az 5 legismertebb magyaros feketelistás:

Ez egy tuti recept, ezt próbáld ki, ha Hortobágyira vágysz!

Hortobágyi húsos palacsinta – jó esetben is maradék csirkepörköltből készül.

Brassóizz inkább otthon - receptet is mutatunk hozzá!

Brassói aprópecsenye – az összes maradék sültet beleszecskázzák.

Egyél házi gulyást! Kattints ide a receptjéért!

Gulyásleves – főleg, ha az alapja az előző napi pörkölt.

Tokányt a családnak - ezt főzd meg!

Tokány – nem biztos, hogy akarod tudni, miből keverik össze.

Itt egy jó recept Somlóihoz - kattints ide!

Somlói galuska – ritka az a hely, ahol tényleg megsütik a háromféle piskótát, kikeverik a vaníliás krémet és a csokiszószt is maguk olvasztják, inkább más úton-módon pattintanak össze valami hasonlót. Ez viszont egy nagyon menő recept, ha otthon készítenéd!

Ezeket olvastad már?

A leggulyásabb gulyás

Ki tudja, milyen az igazi gulyás? Egyértelmű, hogy mindenki. Vagy legalábbis mindenkinek megvan a véleménye gulyásügyben. Épp az Ínyesmesternek ne lenne?

Miss Lemon

viamirror.co.uk

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek