Profi szakácsok elárulták: ezt az 5 ételt soha ne rendeld az étteremben!

Ha elolvasod cikkünket, legközelebb kétszer is átgondolod, jól átsütve kérjed-e a marhahúsodat vagy sem. Fogadd meg a profik tanácsait: ezeket ne rendeld az étteremben!

Még ha a világ legelfásultabb fickója is vagy, aki már rég lemondott az élvezetekről, akkor is maradhat egy csepp valami, ami felmagasztosítja számodra a házon kívüli étkezést. Legalább is nagyon reméljük! Étterembe menni ugyanis együtt jár az összes pozitív gondolattal, amelyek az ott fogyasztandó étellel, az italokkal, a téged körbevevő társasággal és az ünneplés nyújtotta jókedvvel kapcsolódnak össze. De, ahogy mostani cikkükből kiderül, ez a kis kiruccanás hasonlíthat egy harci aknamezőhöz is - főleg akkor, ha ezeket rendeled!

Vezető szakácsok tanácsai: így ne rendelj az étteremben!

Halat hétfőn

Egyik kedvenc séfünk, Anthony Bouradin megszívlelendő tanácsa a következő: hétfőn sose rendeljünk halat. Az éttermek ugyanis a hétvégéről maradt árut szeretnék ránk sózni, hogy helyet csináljanak a kedden érkező friss fogásnak. Tehát, ami hétfőn a tányérunkon érkezik, nagy valószínűséggel már jó pár napja ott várakozhat, és jócskán öregecskének mondható.

Eggs Benedict - ilyen lesz, ha te csinálod!

Benedek-tojás

Rossz hír ez a brunch-kedvelőknek, vagyis azoknak, akik szeretnek hétvégén egy bizonyos összeg fejében annyit enni, amennyi beléjük fér. Ezeken az éttermi eseményeken az egyik legkelendőbb tojásétel ugyanis az Eggs Benedict: a buggyantott tojás hollandi mártással leöntve. Mi itt a bökkenő? Nem a tojás, az frissen készül, hanem az ízletes, krémes szósz, mely vajalapú, és a biztonságos fogyasztás érdekében a szakértők szerint is egy bizonyos hőfokon kéne tartani. Ezt viszont egy hosszú napon keresztül lehetetlenség. A séfek pont ezért nem ajánlják a rendelését.

Étlapon kívüli fogás

Amikor olyan kaját rendelsz, amely nem szerepel az étlapon, azt kockáztatod, hogy felbosszantod mindkét csapatot: a felszolgálókat és a konyhán dolgozó személyzetet egyaránt. Ez nem túl jó ötlet, ugye? Minden ilyen általad átfogalmazott fogást eleve időbe kerül lejegyzetelni - a pincér már a kezdeteknél utálja. Aztán bekerül a kérés a konyhára, ahol a jegyzet láttán dobnak egy hátast. Biztosan nem fogják egyhamar összepattintani az ételt. Bosszankodnak, hőbörögnek, ki nem állhatják, ha megmondják nekik, hogyan csinálják!

Jól átsütött hús

A vérben tocsogó nyers húst ugye Te sem kedveled? A séfek szemében a teljesen átsült cipőtalp is hasonló kategóriába tartozik. Ezért ki is dolgoztak egy trükköt azoknak a ‘kedves’ vendégeknek, akik így kérik a bélszínt vagy a hátszínt: nekik nem a csodás középső szeleteket adják, hanem az inasabb, robosztusabb darabokat. Mindezt abból az elgondolásból, ha úgyis keményen szeretné a vendég, nem fogja észlelni, hogy a hús már eredetileg kemény volt. Így időt spórolnak, nem kell gondolkodniuk, a serpenyőbe vagy a grillrácsra az előre kiválasztott ‘combos’ darabok kerülnek.

Házi hambi - a recepjét itt találod!

A bizonyos burger

Hallottatok már a Wagyu marháról? Elöljáróban csak annyit kell tudni róla, hogy húsának kilójáért elképesztő összegeket elkérnek, tehát nem az a húsféleség, amelyet az átlag emberek napi rendszerességgel fogyasztanak. Ha mégis elcsábulsz, hogy burger formájában megkóstold, azért kétszer is meggondolod, hogy ezt vagy a simát válaszd. Az előkelő, természetes zsírokkal rendelkező, drága husit ugyanis nem illenék se ledarálni, se apró darabkákba vágni, a séfeknek ez a hús elpazarlása, ők csakis jó nagy szeletekben tálalnák.

Magyar vonatkozás

Itt a cikk végén felmerül a kérdés: jó-jó, ezeket külföldi séfek mondták, de mi van hazai viszonylatban? Nos, mi is összeszedtük azokat az ételeket, amelyeket nem szívesen rendelünk étteremben - tisztelet a kivételnek!

Íme az 5 legismertebb magyaros feketelistás:

Ez egy tuti recept, ezt próbáld ki, ha Hortobágyira vágysz!

Hortobágyi húsos palacsinta – jó esetben is maradék csirkepörköltből készül.

Brassóizz inkább otthon - receptet is mutatunk hozzá!

Brassói aprópecsenye – az összes maradék sültet beleszecskázzák.

Egyél házi gulyást! Kattints ide a receptjéért!

Gulyásleves – főleg, ha az alapja az előző napi pörkölt.

Tokányt a családnak - ezt főzd meg!

Tokány – nem biztos, hogy akarod tudni, miből keverik össze.

Itt egy jó recept Somlóihoz - kattints ide!

Somlói galuska – ritka az a hely, ahol tényleg megsütik a háromféle piskótát, kikeverik a vaníliás krémet és a csokiszószt is maguk olvasztják, inkább más úton-módon pattintanak össze valami hasonlót. Ez viszont egy nagyon menő recept, ha otthon készítenéd!

Ezeket olvastad már?

A leggulyásabb gulyás

Ki tudja, milyen az igazi gulyás? Egyértelmű, hogy mindenki. Vagy legalábbis mindenkinek megvan a véleménye gulyásügyben. Épp az Ínyesmesternek ne lenne?

Miss Lemon

viamirror.co.uk

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...