Kiderült: egy egyszerű étrendkiegészítő védhet a demencia ellen

Folyamatos kutatások zajlanak a demenciával, azon belül is az Alzheimer-kórral kapcsolatban, amely az egyik legborzasztóbb, szellemi és testi leépüléssel járó időskori betegség. Azt jó ideje tudni, hogy a bélrendszer egészsége hatással van az agyi funkciókra is, most pedig úgy tűnik, egy étrendkiegészítő is bevethető a demencia ellen.

Ma is világszerte kutatják a demencia, azon belül is egy kisebb vállfaj, az Alzheimer-kór megelőzési és kezelési lehetőségeit. Egy kísérletben egy olcsó és egyszerű étrendkiegészítő és az Alzheimer-kór kapcsolatát vizsgálták, és nagyon biztató eredményeket értek el.

Idős pár
Kiderült: egy egyszerű étrendkiegészítő védhet a demencia ellen

A kettős vak vizsgálat során két olcsó prebiotikumot teszteltek, melyek közül mindkettőt kapni itthon, vény nélkül. A kutatás egyik felében prebiotikumként inulint használtak, amely egy fruktán típusú élelmi rost. A másikban pedig a fruktooligoszacharid, mint növényi szénhidrát vett részt, amit gyakran használnak természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként. A kutatáshoz 36, hatvan év feletti ikerpárt toborzott a londoni King's College.

Minden ikerpárt véletlenszerűen osztottak két csoportba: az egyik fél prebiotikumot kapott fehérjeporban elkeverve, a másik pedig placebót.

A három hónapos kísérleti időszak végén az, aki inulint vagy fruktooligoszacharidot szedett, jobb eredményt ért el a kognitív teszteken.

Izgalmas látni ezeket a változásokat mindössze 12 hét alatt. Ez hatalmas lehetőséget rejt magában az agy egészségének és memóriájának javítására az idősödő népesség körében. A bél-agy tengely titkainak feltárása új utakat nyithat az egészségesebb és hosszabb élethez

– mondta Mary Ni Lochlainn, a londoni King’s College geriátriai kutatója.

Vegán cézársaláta

A cézársaláta mindig egy jó megoldás, ha nem tudjuk, mit együnk. Finom, egészséges, és pikk-pakk elkészül. Mi most csavartunk rajta, és az egészet növényi alapokra építettük.

Az állatkísérletek és prebiotikumok terén is vannak sikerek

Korábban végzett állatkísérletek szerint a magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása elősegíti a jó baktériumok elszaporodását a bélrendszerben.

A londoni ikerkutatás jó példája annak, hogy bizonyos agybarát ételek fogyasztása hatékony lehet a kognitív hanyatlás ellen.

A tanulmányban résztvevők nagy része nő volt, ezért a kutatók figyelembe vették a nemek közti különbségeket. A résztvevők kiválasztásban lehetett torzítás, ezért további vizsgálatok szükségesek. Az Alzheimer-kór egyébként a nőket nagyobb százalékban érinti, a mostani kutatás pedig felerősíti azt az elképzelést, hogy az Alzheimert akár külső tényezők is befolyásolhatják.

Forrásunk volt.


Még több egészséggel kapcsolatos érdekesség itt:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!