Kiderült: egy egyszerű étrendkiegészítő védhet a demencia ellen

Folyamatos kutatások zajlanak a demenciával, azon belül is az Alzheimer-kórral kapcsolatban, amely az egyik legborzasztóbb, szellemi és testi leépüléssel járó időskori betegség. Azt jó ideje tudni, hogy a bélrendszer egészsége hatással van az agyi funkciókra is, most pedig úgy tűnik, egy étrendkiegészítő is bevethető a demencia ellen.

Ma is világszerte kutatják a demencia, azon belül is egy kisebb vállfaj, az Alzheimer-kór megelőzési és kezelési lehetőségeit. Egy kísérletben egy olcsó és egyszerű étrendkiegészítő és az Alzheimer-kór kapcsolatát vizsgálták, és nagyon biztató eredményeket értek el.

Idős pár
Kiderült: egy egyszerű étrendkiegészítő védhet a demencia ellen

A kettős vak vizsgálat során két olcsó prebiotikumot teszteltek, melyek közül mindkettőt kapni itthon, vény nélkül. A kutatás egyik felében prebiotikumként inulint használtak, amely egy fruktán típusú élelmi rost. A másikban pedig a fruktooligoszacharid, mint növényi szénhidrát vett részt, amit gyakran használnak természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként. A kutatáshoz 36, hatvan év feletti ikerpárt toborzott a londoni King's College.

Minden ikerpárt véletlenszerűen osztottak két csoportba: az egyik fél prebiotikumot kapott fehérjeporban elkeverve, a másik pedig placebót.

A három hónapos kísérleti időszak végén az, aki inulint vagy fruktooligoszacharidot szedett, jobb eredményt ért el a kognitív teszteken.

Izgalmas látni ezeket a változásokat mindössze 12 hét alatt. Ez hatalmas lehetőséget rejt magában az agy egészségének és memóriájának javítására az idősödő népesség körében. A bél-agy tengely titkainak feltárása új utakat nyithat az egészségesebb és hosszabb élethez

– mondta Mary Ni Lochlainn, a londoni King’s College geriátriai kutatója.

Vegán cézársaláta

A cézársaláta mindig egy jó megoldás, ha nem tudjuk, mit együnk. Finom, egészséges, és pikk-pakk elkészül. Mi most csavartunk rajta, és az egészet növényi alapokra építettük.

Az állatkísérletek és prebiotikumok terén is vannak sikerek

Korábban végzett állatkísérletek szerint a magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása elősegíti a jó baktériumok elszaporodását a bélrendszerben.

A londoni ikerkutatás jó példája annak, hogy bizonyos agybarát ételek fogyasztása hatékony lehet a kognitív hanyatlás ellen.

A tanulmányban résztvevők nagy része nő volt, ezért a kutatók figyelembe vették a nemek közti különbségeket. A résztvevők kiválasztásban lehetett torzítás, ezért további vizsgálatok szükségesek. Az Alzheimer-kór egyébként a nőket nagyobb százalékban érinti, a mostani kutatás pedig felerősíti azt az elképzelést, hogy az Alzheimert akár külső tényezők is befolyásolhatják.

Forrásunk volt.


Még több egészséggel kapcsolatos érdekesség itt:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!