Pörkölt vagy csokitorta? A génjeid mondják meg, melyiket válaszd!

Szereted a szaftos pörköltet, míg egy tepsi almás süti egyáltalán nem kelti fel az érdeklődésed? Lehet, hogy egy génmutáció áll a háttérben!

Egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek jobban vonzódnak a zsíros ételekhez, ám az édes ételeket kevésbé részesítik előnyben - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya az elsők között van, amely közvetlen kapcsolatot tárt fel emberi génhiba és az élelmiszerpreferencia között.

A zsírban és cukorban gazdag ételeket sokan találják étvágygerjesztőnek, ami ahhoz vezethet, hogy a szükségesnél több kalóriát fogyasztanak, és elhíznak. Korábbi egérkísérleteikben tudósok kimutatták, hogy az ún. melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya széttörik, és az egerek több zsírt fogyasztanak. Ugyanakkor, szokatlan módon ezek az egerek jóval kevesebb cukrot esznek.

Az MC4R génmutáció az egyik leggyakoribb, ismert monogénes elhízást kiváltó ok, az étvágy és a testtömeg-szabályozás egyik kulcsmolekulája.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

A Cambrdige-i Egyetem kutatói a Nature Communication folyóiratban kedden közzétett kutatásuk résztvevőinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle: alacsony, közepes és magas zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikből. A kísérlet során az MC4R génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit (95 százalékkal többet) ettek a magas zsírtartalmú indiai ételből, mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak.

A tanulmány másik szakaszában a résztvevők eperből, tejszínből és habcsókból készült édességet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, ám a desszert zsírtartalma állandó volt. A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmú édességet szerették, érdekes módon azonban, a hibás gént hordozók kevésbé szerették a magas cukortartalmú sütiket és jóval kevesebbet ettek mindhárom desszertből, mint a másik két csoport.

Száz emberből egy hordozza az MC4R génhibát. A kutatók úgy vélik, hogy mivel esetükben az MC4R-pálya nem működik, ez okozhatja azt, hogy a zsíros ételeket preferálják, anélkül, hogy annak tudatában lennének, és ez okozhatja súlyproblémáikat. Létezik számos más gén, amely a súlygyarapodás kockázatát fokozza, ezeknek hatását jövőbeni tanulmányuknak kell vizsgálni - olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján.

via MTI

Címlapról ajánljuk

További cikkek