Pörkölt vagy csokitorta? A génjeid mondják meg, melyiket válaszd!

Szereted a szaftos pörköltet, míg egy tepsi almás süti egyáltalán nem kelti fel az érdeklődésed? Lehet, hogy egy génmutáció áll a háttérben!

Egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek jobban vonzódnak a zsíros ételekhez, ám az édes ételeket kevésbé részesítik előnyben - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya az elsők között van, amely közvetlen kapcsolatot tárt fel emberi génhiba és az élelmiszerpreferencia között.

A zsírban és cukorban gazdag ételeket sokan találják étvágygerjesztőnek, ami ahhoz vezethet, hogy a szükségesnél több kalóriát fogyasztanak, és elhíznak. Korábbi egérkísérleteikben tudósok kimutatták, hogy az ún. melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya széttörik, és az egerek több zsírt fogyasztanak. Ugyanakkor, szokatlan módon ezek az egerek jóval kevesebb cukrot esznek.

Az MC4R génmutáció az egyik leggyakoribb, ismert monogénes elhízást kiváltó ok, az étvágy és a testtömeg-szabályozás egyik kulcsmolekulája.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

A Cambrdige-i Egyetem kutatói a Nature Communication folyóiratban kedden közzétett kutatásuk résztvevőinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle: alacsony, közepes és magas zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikből. A kísérlet során az MC4R génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit (95 százalékkal többet) ettek a magas zsírtartalmú indiai ételből, mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak.

Csirke curry jázmin rizzsel

Ezt az ételt szinte bármilyen zöldségekkel elkészíthetjük, tehetünk bele cukkinit, káposztacsíkokat, bambuszt, brokkolirózsákat, még karfiolt is. Csirke helyett természetesen a ...

Thai zöld currys csirke

Van, amikor fontos, hogy gyorsan készüljön el az étel. Ilyenkor bátran bevállalok egy ilyesmit, mert se nem munka, se nem időigényes étel, és akár két napig is megehető. 

A tanulmány másik szakaszában a résztvevők eperből, tejszínből és habcsókból készült édességet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, ám a desszert zsírtartalma állandó volt. A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmú édességet szerették, érdekes módon azonban, a hibás gént hordozók kevésbé szerették a magas cukortartalmú sütiket és jóval kevesebbet ettek mindhárom desszertből, mint a másik két csoport.

Száz emberből egy hordozza az MC4R génhibát. A kutatók úgy vélik, hogy mivel esetükben az MC4R-pálya nem működik, ez okozhatja azt, hogy a zsíros ételeket preferálják, anélkül, hogy annak tudatában lennének, és ez okozhatja súlyproblémáikat. Létezik számos más gén, amely a súlygyarapodás kockázatát fokozza, ezeknek hatását jövőbeni tanulmányuknak kell vizsgálni - olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján.

via MTI

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...