Azt már tudjuk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás csökkenti számos krónikus betegség , többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. De vajon mit tehetünk az ügyben, hogy az agyunk is egészséges maradjon? Hogy állítsuk össze a napi menüt, ha fel szeretnénk pörgetni a szürkeállományunkat?
Olvastad már?
Újabb betegséget hoztak kapcsolatba az elhízással!
1. Reggeli: zabkása
Kezdjük a napot például zabkásával, tálaljuk szezonális vagy fagyasztott bogyósgyümölccsel, és szórjuk meg egy csipet fahéjjal. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával nemcsak rostokhoz jutunk, de kutatások szerint csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is. A bogyós gyümölcsökben található flavonoidok az agyi működés hanyatlását lassítják, a fahéj pedig a memóriánkat erősíti.
Olvastad már?
Mindent az egészséges zabkásáról
2. Ebéd: quinoa saláta babbal és zöldségekkel
A hüvelyesek magas szénhidráttartalommal bírnak, de ezek felszívódása lassú, így jó szolgálatot tesznek többek között az agy egyenletes energiaellátásában, mivel az agyunk nem képes raktározni a glükózt.
A K-vitamintartalmú zöldségek, például a saláta, spenót, karfiol, brokkoli, kelbimbó a kognitív képességeink szinten tartásához járulnak hozzá. Az ételkészítéshez érdemes olívaolajat használni, antioxidánstartalma segíthet megelőzni az öregedés és a betegségek miatt kialakuló memóriazavarokat. A telített zsírsavak egy részének egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakra történő cseréje szintén szerepet játszhat az Alzheimer-kór rizikójának csökkentésében.
3. Tízórai/Uzsonna: olajos magvak
Az olajos magvak E-vitamintartalma szintén segíti az agyműködés frissen tartását. Egy marék tökmag elfogyasztásával hozzájuthatunk a napi ajánlott cinkmennyiséghez, és a memóriánkra is gyúrunk vele.
4. Vacsora: wokban sült hal vagy csirke zöldségekkel és barnarizzsel, és egy pohár bor
A tengeri halak amellett, hogy jó fehérjeforrások, omega-3 zsírtartalmuknak köszönhetően a demencia és az Alzheimer kialakulásának csökkentésében is segíthetnek. A lazac, a tonhal jó D-vitaminforrások, és az agy védelmét is szolgálják.
5. Desszert: csoki
Serkenti az agyműködést, de mértékkel fogyasszuk, és ha tehetjük, magas kakaótartalmú étcsokoládét válasszunk. Az étcsoki antioxidánsokat tartalmaz, valamint természetes élénkítőszereket, például koffeint, ami a koncentrációképességet erősíti, hatással van az endorfinképződésre, így a kedélyállapotra is.
via Prevention.com