Poloskainvázió - ártalmasak-e az emberre ezek a büdös kis rovarok?

Összegyűjtötték az idegesítő poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

A kertekben már április-májusban megjelennek, a lakásokba azonban szeptember, október hónapokban kezdenek behúzódni a téli menedéket kereső poloskák. A mintegy másfél centiméter hosszúságú, barna vagy zöld színű rovarok bizarr külsejük, zajos éjszakai életmódjuk és a bűzmirigyeikből „veszélyhelyzetben” kibocsátott, kellemetlen szagú váladékuk miatt nem éppen a legkedvesebb vendégeink.

Megnyugtató azonban, hogy az emberekre és az állatokra nem veszélyesek, hiszen kizárólag növényi nedvekkel táplálkoznak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat. Hazánkban elsősorban a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska egyedei elterjedtek. Ősszel, a nyílászárókon keresztül, telelőhelyet keresve „költöznek be” az emberi tartózkodásra szolgáló épületekbe. Ilyenkor nagy számban találhatók meg a házak falán és az üvegablakokon.

Bejutásukat a nyílászárók szigetelésével, illetve szúnyogháló felszerelésével akadályozhatjuk meg. A már a lakásba bejutott poloskákat célszerű gumikesztyűt használva, kézzel összeszedni, majd a lakáson kívül elpusztítani. A háztartási rovarirtó szerek alkalmazása nem hatásos a behatolók ellen.

A kertekben a levéltetvek elleni védekezésre használt, szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel (pl. Decis, Karate Zeon 5 CS, Cyperkill 25 EC) lehet az első egyedek megjelenésétől védekezni. A védekezést nehezíti, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a poloskák.

Kárt okoz a veteményesben

A zöld vándorpoloska délről, a mediterrán térségből érkezett és rövid idő alatt megtelepedett az országban. Egyedei felszaporodva számos helyen okoznak kárt. Szívogatásukkal a paradicsom, a paprika, az uborka és a zöldbab termésein okoznak szembetűnő foltokat, amelyek miatt azok ízetlenné, végső soron fogyaszthatatlanná válnak. A kezdetben fekete alapon fehér pontokkal díszített lárvák, valamint a fokozatosan kizöldülő színű, kifejlett egyedek nagy tömegben képesek ellepni a növényeket.

Inkább a gyümölcsöket kedveli

Az ázsiai márványospoloska Kelet-ázsiai származású, amely bekerülését követően nagyon gyorsan nagy egyedszámot ért el. Ez a faj szintén rendkívül sok növényfajon táplálkozik és szaporodik. Előszeretettel szívogatja az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét. Ennek következtében a gyümölcs deformálódik, elszíneződik, a gyümölcshús állaga és íze is megváltozik. Ezen kívül sok nem termesztett növényen, pl. számos gyomfajon is megél.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...