A pogácsa hivatalosan nem, de lényegében hungarikumnak tekinthető, hiszen bár hasonló sós finomságokat más nemzet is megalkotott, ilyet azonban egyikük sem tudott létrehozni. A pogácsa tehát különleges helyet foglal el a szívünkben, egy olyan ételnek számít, ami hiányozna, hogyha nem lenne. Népszerűségét talán épp annak köszönheti, hogy könnyedén variálható és sok ízben elkészíthető, ami így bárki igényét kielégíti.
Milyen sajtot tegyünk a pogácsába?
A sajtos pogácsát úgy tudjuk még jobbá tenni, ha egyszerre több sajtot használunk hozzá.
Felelősségteljes döntés, ha elhagyjuk a trappistát, és helyette egy másik gyengéd karakterű sajtot választunk, mint például a gouda vagy az edámi. Emellett jó ötlet füstölt sajtot is hozzácsempészni, ami igazán karakteres ízt ad neki.
Harmadikként leginkább valamilyen olasz sajtot érdemes választani, a parmezán nagyon jól áll a natúr tésztának, de választhatjuk olcsóbb alternatíváját, a grana padano-t, vagy akár a lágyabb mozzarellát.
Hogyan hajtogassuk a pogácsát?
A pogácsában a legjobb dolog az, amikor szépen egymásra van hajtogatva, és rétegekre szedve lehet csipegetni. Ehhez a réteges tésztához azonban idő és türelem kell. De ne aggódjunk egy percig se, a finom leveles pogácsa nem lehetetlen feladat! A titok mindössze annyi, hogy hagyjuk fél órát kelni minden hajtogatás között, és azután is, hogy kiszaggatva a tepsire pakoltuk őket.
A pogácsát minél többet hajtogatjuk, annál finomabb lesz, ezért érdemes mellette valamivel elfoglalni magunkat, hiszen hosszú várakozó órákkal kell számolni.
'Sajtos pogácsa egyszerűen' - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: