PMS: ha jobban eszel, jobban leszel!

A „piros betűs” napok előtt nem könnyű a nők élete. Szerencsére a fájdalmak, a puffadtság, a feszültség és a rosszkedv ellen egészségesebb étkezéssel is sokat tehetsz.

P, mint PMS

A premenstruációs szindróma a nők többsége számára ismerős fogalom. PMS-ként emlegetjük ugyanis azokat a kellemetlen napokat, amelyek a menzeszt előzik meg. A szindróma tünetei között a fejfájástól a puffadáson át a hangulatingadozásig számos kellemetlenség előfordulhat. Jó, ha tudod, hogy nem kell szenvedned, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, megelőzheted!

Csak mértékkel

A PMS tüneteit már azzal is csökkentheted, ha kevesebb cukrot, sót, zsiradékot, alkoholt és koffeint fogyasztasz. Nem készítettünk tiltólistát! Semmiről sem kell lemondanod, amit szeretsz, csupán az adagokat mérsékeld!

Cukor nélkül, édesen >>

Ízesítsd az ételeidet só helyett friss vagy szárított fűszerekkel, édesíts barna cukorral, mézzel, sztíviával vagy nyírfacukorral. Napi egy-két kávé egyáltalán nem sok, de ha ennél többet szoktál inni, most igyál inkább helyette sokkal egészségesebb zöldteát. A zsiradékokat se száműzd teljesen az ételeidből, hiszen a zsírban oldódó vitaminokat ilyenkor sem nélkülözheti a szervezeted, elég, ha kevesebb olajjal sütsz! Éppen egy kihagyhatatlan buli idejére esnek a nehéz napok? Ha lehet, ne dohányozz, és alkoholmentes koktélokkal koccints!

Jöjjön a java

Ha már tudod, hogy miből kell kevesebbet fogyasztanod, eláruljuk, hogy mi az, amit bőségesen magadhoz vehetsz. Például friss gyümölcsöt és zöldséget! A befőttek, kompótok és mirelitek helyett válogass a hazai idénytermények közül kedvedre, ezeknek ugyanis lényegesen magasabb az ásványianyag-, vitamin- és rosttartalma. Ha húst, halat, sajtot, tejet vagy tejterméket vásárolsz, a zsírszegényfélék-fajták kerüljenek a bevásárlókosaradba. A kenyereknél és más pékáruknál pedig a teljes kiőrlésű legyen a kedvenced.

Csodakoktél PMS-re

A gránátalma nálunk is egyre népszerűbb gyümölcs, természetes hatóanyagai lassítják a szervezet és a bőr öregedését, vértisztító, illetve a benne lévő növényi hormonok a klimax és a premenstruációs szindróma kellemetlenségeit is csillapítják.

Gránátalma, az istenek gyümölcse >>

Vágd félbe a gyümölcsöt, majd az értékes levét gyümölcscentrifuga segítségével „nyerd ki”. Persze „manuálisan” is végezheted a mutatványt, de így nemcsak időigényesebb, hanem sok értékes gyümölcslé is kárba veszhet. Ha már megvan a gránátalmalé, hígítsd fel kevés ásványvízzel, és kortyold rendszeresen – különösen „azokon” és az azokat megelőző napokon.

Turbózd fel magad csodaturmixokkal! >>

Élvezd az ízeket!

Ezt a tanácsot akár általánosságban is megfogadhatod! Ne habzsolj, ne legyen az evés csupán a szükségleteid kielégítése! Aranyszabály, inkább többször keveset egyél, így elkerülheted, de mindenképpen mérsékelheted a PMS-sel járó hasfeszülést és puffadást. Minden falatot jól rágj meg, érezd és élvezd az ételek ízét, és minden étkezés előtt, közben és után oltsd a szomjadat szénsavmentes ásványvízzel, cukormentes gyümölcslével vagy teával.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...