Plusz egy ok, hogy több zöldséget egyél: nem csak neked, hanem a bolygónknak is jobb lesz!

A rendszeres zöldségfogyasztás jelentős szerepet játszik egészségünk megőrzésében, de az egészséges étrenddel még a környezetünk fenntarthatóságáért is sokat teszünk.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend védő hatással van egészségünkre - de érdemes azt is tudnunk, hogy a sok zöldséget tartalmazó étrend a bolygónk "egészségét" is védi.

Dr. Davy Vanham, az Európai Bizottság Joint Research Center kutatóintézetének munkatársa friss kutatásukra hivatkozva nyilatkozta: "A legfontosabb üzenet, hogy ha egy egészségesebb, zöldségalapú étrendre váltunk, akkor nem csak nekünk lesz jobb, hanem a környezetnek is, mivel ezzel jelentősen csökken a vízhasználati ökológiai lábnyomunk (azaz vízlábnyomunk)." Az pedig nem titok ma senki előtt sem, hogy egyik legértékesebb erőforrásunk a Föld vízkészlete vészesen fogyóban van, köszönhetően a bolygó túlnépesedésének, a klímaváltozásnak és a fogyasztói társadalomhoz kapcsolódó pazarló életmódnak.

Mi az a vízlábnyom?

"Az egyén, a közösség vagy egy üzletág vízlábnyoma jelzi mindazt a felhasznált vízmennyiséget, amennyit közvetlenül elfogyaszt és amennyit közvetve az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez használt el." - olvashatjuk a Föld Napja Alapítvány oldalán. Tehát ne csak arra a vízmennyiségre gondoljunk, amit megiszunk vagy amennyit a zuhanyzáshoz elhasználunk (ez utóbbi is fontos tétel persze a vízlábnyom kiszámításánál), hanem arra is, amelyet az élelmiszerek előállításához felhasználnak. Ilyen pl. a növények locsolása, az állatok itatása, a termelési/tenyésztési környezetben pl. tisztításra használt víz mennyisége.

Vízhasználati ökológiai lábnyomunkra - amit rövidebben vízlábnyomnak hívunk - legjobb hatással a vegetáriánus étrendre való áttérés van, de már akkor is sokat teszünk a fenntarthatóság érdekében, ha csökkentjük a húsfogyasztásunkat.

Nézzünk néhány egészen megdöbbentő példát: az Egyesült Királyságban az élelmiszer-fogyasztásból származó egy főre jutó vízhasználati ökológiai lábnyoma 2757 l/fő/nap (!!!) - egészen elképesztő szám. Németországban ugyanez az érték 2929 l, míg Franciaországban 3861 l. Ha egy egészségesebb, növényi alapú étrendre váltanánk, akkor a vízfogyasztást akár 11-35%-kal is csökkenthetnénk.

Ha az ún. peszkateriánus étrendre váltanánk, azaz a húst lecserélnénk halra ill. hüvelyesekre, és az állati eredetű zsírokat növényi olajakra, akkor 33-35%-kal csökkenthetnénk a vízfogyasztást. Hazánkban természetesen kisebb a lehetősége a halfogyasztásnak, mint egy tengerrel rendelkező országban, de az is biztos, hogy általános egészségünk érdekében is van még feladat bőven a halak népszerűsítése terén.

Ha kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendre térnénk át, azaz nem ennénk a húson kívül halat sem, akkor akár 35-55%-kal is csökkenthetnénk vízlábnyomunkat. Érdemes megfontolni, ugye?

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via BBC

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...