Ki ne tartana attól, hogy a húsvéti fogások visszautasíthatatlan ízei és illatai örökös étkezésre késztetik? Azért, hogy ez ne így legyen, érdemes néhány tanácsot megfogadni. Nézzük, hogyan kerülhetjük el a húsvéti plusz kilókat!
Éljenek a levesek
Főleg akkor, ha nem tejszínes alapúak. Ez ugyanis segíthet elkerülni a túlevést a következő főételnél, hiszen a gyomrodban sok helyet foglal egy forró leves. A rágcsálnivalók kapcsán is van mire figyelni. Ha megteheted, ne kerülj hozzájuk közel, már a szó szoros értelmében. Ha megtartod a távolságot, beszélgetés közben nem fogsz állandóan a sütik vagy a chips utána nyúlkálni, mert nem esik majd a kezedre.
Egyél kevés kenyeret
Bár a sonkához és a főtt tojáshoz nagyon jól megy a fehér kenyér, ha lehet, inkább felejtsd el! Rengeteg kalóriát tartalmaz, és a benne található gyorsan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően hamar megéhezhetsz. Inkább tegyél egy adag (nem majonézes) salátát a húsvéti fogások mellé, vagy friss, ecetes tormát.
Figyelj az ételre
Nagyon jó evés közben beszélni, de az étkezés alapvetően az evésről szól. Figyelj arra, hogy az étel legyen a középpontban az asztalnál.
Ha jól megrágod az ételt, és élvezed az illatokat és ízeket, kevesebbel is beéred majd. Ha megosztod a figyelmedet, akkor esztelenül kerülnek a felesleges kalóriák a szádba.
Válaszd meg, ki mellé ülsz le
Lehetőleg ne a család legfalánkabb tagja mellé ülj le az asztalhoz, hiszen ha ő gyorsan lapátolja be az ételt melletted, az téged is hasonlóra sarkall majd. Ha megteheted, inkább ülj egy egészségesen étkező nagynéni mellé, aki megfontoltan választ, és lassan eszik. Arra is figyelj oda, hogy csak akkor kezdj szedni a fogásokból, amikor már minden az asztalra került. Akik a felhozatalt átlátva döntenek arról, hogy mit egyenek, általában 14 százalékkal kevesebbet esznek, mint azok, akik fogásról fogásra haladnak.
Az ünnepi étkezésen túl
Ha túl vagy a sonka-tojás-torma-kalács klasszikusokon, akkor a többi étkezésnél is maradj józan. A meleg étkezéseknél válassz zsírszegény húsfajtákat (csirke-, pulykamellet, sertéscombot stb.), köretként friss salátákat vagy főtt, párolt zöldségeket fogyassz. De az sem baj, ha a sonka után húsmentes ebédet vagy vacsorát kívánsz.
Még több cikk, hogy egészségesebb legyen a húsvét: