Plusz kilók a babavárás alatt

„Jaj, de nagy a hasad!” „Milyen picike a pocakod!” Nem egyszer egymás után kapjuk meg mindkettőt, majd aggódunk, hogy túl keveset vagy túl sokat híztunk.

Beszéljünk súlygyarapodásról, és ne hízásról, hiszen a várandósság alatti testtömeg-növekedés nem egyenlő az anyuka zsírszöveteinek növekedésével. Azt se felejtsük el, hogy a külvilág számára látható has méretéből még senki sem vonhat le messzemenő következtetéseket. Lehet úgy is sokat gyarapodni a várandósság alatt - egyenletesen, mindenhová szedni magunkra - , hogy nincs kimondottan nagy pocakunk és fordítva. Vegyük sorra, mennyi minden növekszik bennünk a kilenc hónap alatt:

  • a baba súlya a terhesség végére 3-3,5 kg
  • a megnövekedett anyaméh ~1 kg
  • a méhlepény ~0,7 kg
  • a magzatburok és a magzatvíz ~0,8 kg
  • az anya vérmennyiségének növekedése ~1,2 kg
  • a folyadékvisszatartás ~1,4 kg
  • a mellek mirigyállományának növekedése ~0,5 kg.

Mindez összesen 8,5-9 kg. Amit ezen felül gyarapodunk, az jelentkezhet zsírlerakódásként.

A barátnőm csak 8 kg-t „hízott”, én viszont 25-öt! Melyikünk csinálta jól?

A várandósság alatti optimális súlygyarapodás mértéke is egyénre szabott, leginkább a várandósság kezdetén mért testsúly, és az ebből számított testtömegindex (BMI) befolyásolja. Nagyon leegyszerűsítve: egy sovány nőnek több, aki pedig testtömegtöbblettel rendelkezett már a várandósság kezdetén, annak kevesebb súlygyarapodás ajánlott. Történik mindez a várandósság szövődményeinek és a szülés alatti komplikációk csökkentése érdekében. (Ha már benne járunk a kismamaságban, és valami folytán nem emlékszünk pontosan, honnan is indultunk, keressük vissza a kiskönyvünkben - a védőnő minden bizonnyal rögzítette a kiindulási testsúlyunkat.)

Édesburgonya egytálétel

Az amerikai filmekben szereplő dínom-dánom kedvenc kelléke az édesburgonya. Tehát az amerikaiak szeretik... Éppen ennyit tudtam róla eddig. Karácsony előtt a sógoroknál jártunk egy kis ...

Rám egy deka nem jött az első trimeszterben!

A várandósság első harmadát csak kevesen ússzák meg rosszullétek, hányinger nélkül. Nem ritka jelenség az első három hónapban a fogyás sem. A szülés felé közeledve előfordulhat vizesedés, ami szintén felfelé viszi a mérleg mutatóját. Ha egyik-napról a másikra nagyobb súlynövekedést tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Az Amerikai Orvostudományi Intézet ajánlása

  • Normál testtömeggel indult várandósoknak - ha a várandósság kezdetén számított BMI 18,5 és 25 közötti, 11,5-16 kg gyarapodás javasolt a várandósság elejétől a végéig, ikerterhesség esetén pedig 17-25 kg. Számolhatjuk úgy is, hogy a második-harmadik harmadban hetente átlagosan 40 dkg plusz ajánlott.
  • Túlsúllyal indult várandósoknak - 25-ös BMI felett: 7-11,5 kg gyarapodás ajánlott a 9 hónap alatt, ikreseknek 14-23 kg. A második trimesztertől a várandósság végéig hetenkénti átlag 30 deka.
  • Elhízott várandósoknak – 30-as BMI felett: 5-9 kg súlygyarapodás javasolt a várandósság alatt, ikreket váró kismamáknak 11-19 kg. A növekedés megengedhető mértéke a második harmadtól átlagosan heti 20 deka. A testtömegtöbblet egyértelműen növeli a várandósság alatti és a szülés körüli komplikációkat. Ha csak a terhességi cukorbetegség és az anya testtömege közötti kapcsolatot nézzük, a kutatások szerint közel kétszeresére nő a terhességi cukorbetegség előfordulási aránya túlsúlyos kismamáknál, négyszeresére elhízottaknál, nyolcszorosára súlyosan elhízottaknál.
  • Sovány várandósoknak – 18,5-ös BMI érték alatt: 12,5-18 kg testtömeg-növekedés javasolt az egész várandósság alatt. A második trimesztertől kezdve ez heti 50 deka pluszt jelent. Több tanulmány is igazolta az alacsony testtömeg illetve a várandósság alatti alacsony anyai testtömeg-gyarapodás és az csecsemő alacsony születési testtömege közötti kapcsolatot. További összefüggés mutatható ki a koraszülések és az anya alacsony várandósság alatti testtömeg-gyarapodása között.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...