Hétvégén ünnepli egy éves szülinapját a sváb Platz Piac

Vasárnap 13. alkalommal újra Platz Piac a pilisi svábok egyik "fővárosában", Pilisvörösváron! A helyszín is extra hangulatos lesz: az esemény a város közepén található horgásztavak mellett kerül megrendezésre.

A piacon ingyen kipróbálhatjuk az e-kerékpárokat, amelyekkel pár perc alatt gyönyörű kilátást nyújtó helyekre is eljuthatunk, illetve kóstolhatunk echte sváb füstölt húsárukat, háztáji libatermékeket, raclette szendvicseket, kovászos pékárut, kistermelői olívabogyót, meg jó sváb fröccsöket. Mindezt alig több mint 10 kilométerre Budapesttől, a festői Pilisben.

Maszlag Mariann, a Platz Piac alapítója és szervezője

“Sokat jártam külföldön és nagyon sok helyen láttam azt, hogy a piacozás nem csupán egy bevett szokás az ott élők számára, hanem egy olyan élmény, amelyet barátokkal, családtagokkal közösen élnek át. Ezt a hangulatot szerettem volna megteremteni Pilisvörösváron is. Egy olyan piacot képzeltem el, ahol nem csak megvesszük a szükséges dolgokat és aztán hazamegyünk, hanem olyat, ahol nyugodtan lelassulhatunk a vásárlás közben. Mondjuk úgy, hogy átadhatjuk magunkat a vasárnapi lazaságnak, leülhetünk a barátainkkal egy fröccsre, vagy összefuthatunk a rég nem látott ismerősökkel” - magyarázza Maszlag Mariann, a Platz Piac alapítója és szervezője a rendezvény létrejöttét. Szerinte a szombati piacok “rohanósak”, a vasárnapi Platz azonban inkább a kényelmes és lassú élet élvezetéről szól.

Szerettem volna elsősorban olyan környékbeli termelőket összehívni, akiknek különösen jó minőségű termékeik vannak

- meséli Mariann.

A helyi sváb lány életében egyébként is fontos szerepet játszik a gasztronómia: tanulmányait borászként végezte és a mai napig megmaradt a borok közelében. Az idén egy éves Platz Piac kínálata sokat bővült az elmúlt 12 alkalommal. Eleinte szinte kizárólag élelmiszereket lehetett kapni, aztán idővel egyre több kézműves csatlakozott a már közel félszáz árushoz.

A portékák között elég sok mindent találni: kistermelői forrásokból összeválogatott granola, kovászos kenyerek és egyéb pékáruk, kistermelői olívabogyó. Ugyanitt olívaolajjal készült szappanok is találhatók. Egy hölgy izgalmas teákat árul: maga házasítja össze a különböző szálas teakeverékeket, amelyeket aztán tovább bolondít karamelizált mandulával, mangóchips-szel és hasonlókkal. Füstölt húsárukkal érkezik a pilisvörösvári sváb húsműhely, de a Platzon lehet találni füstölt libatermékeket és kecsketejből készült finomságokat is. Zöldségeket, gyümölcsöket pedig például az Élő Tiszatáj Egyesülettől tudunk beszerezni, akik a Tisza mentén élő kistermelőktől gyűjtik össze az árukat. Ha pedig italok: egy házaspár kistermelői pálinkákkal érkezik, de lesznek gyümölcsborok, kézműves sörök és sváb borok is. Ez utóbbi a Pilisvörösvári Hedonick Pincétől.

Szokásosnak nevezhető módon most is kialakítanak egy gasztrosarkot, ahol a kihelyezett padokon kényelmesen lehet falatozni a beszerzett portékákból. Vagy akár lángost és tárkonyos ragut is ehetünk, amelyet egy pilisvörösvári alapítvány készít. Ők jótékonysági főzést rendeznek majd a Platz Piacon: becsületkasszát tartanak, a bevételből pedig gyermekek táboroztatását és egyéb nyári programjaikat finanszírozzák. Ha pedig nem lángos, akkor egy kiállítóval arrébb érdemes megkóstolni a raclette szendvicset, méghozzá svájci sajtból!

A zero waste, vagyis hulladékmentes szemlélet a kezdetektől fogva fontos szempont. Igyekszem olyan termelőkkel együtt dolgozni, akik szintén így gondolkodnak. Jó látni, hogy a piacra látogatók közül egyre többen érkeznek a saját vászontáskáikkal és ételhordóikkal. Természetesen a sört és a fröccsöt is visszaváltható poharakban adjuk

- hangsúlyozza Mariann.

Ha az időjárás is úgy engedi, akkor a sváb hangulatot még a zenével is erősítik. A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar ad majd egy koncertet. Német nemzetiségi együttesként fontosnak tartják a hagyományápolást, így közel sem a kizárólag könnyed szórakozást szolgáló sramlit játsszák. A gazdag és élő német kapcsolatokkal rendelkező, 1895-ben alapított zenekar munkáját néhány éve Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A piac kereteit, illetve határait szélesíti az E-Bico csapata, akik elektromos bringákkal készülnek a piacra. Akár néhány órás próbakörre is elvihetünk egy-egy ilyen kerékpárt, amelyekkel ennyi idő alatt nemcsak a közeli tavakat lehet körbetekerni, de akár érdemes nekivágni a környék természeti látnivalóinak is.

Egyébként Mariann olyannyira büszke sváb gyökereire, hogy barátaival közösen egy saját ruhamárkát is létrehoztak, ez az Einfach Schwäbisch (Egyszerűen sváb), ám a fő projekt továbbra is a Platz Piac. “Bár továbbra is egyedül csinálom, nagyon fontos megjegyeznem, hogy nagyon sokat segítettek a családom és a barátaim. Elég, ha csak arra gondolok, hogyha az első pár alkalommal nem jöttek volna segíteni kipakolni, akkor valószínűleg soha nem tudtunk volna megnyitni.”

Mariann szeretné, ha a Platz Piaccal hozzájárulhatna a Pilisvörösvári közösségi szellem és a helyiek identitásának erősítéséhez. “Ezért mindig előnyt élveznek a helyi, környékbeli egyesületek, alapítványok, termelők és zenészek. Szeretném most is elmondani, hogyha valaki megmutatná magát a piacon, akkor nyugodtan keressen fel, biztosan találunk helyet számára is!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...