Hétvégén ünnepli egy éves szülinapját a sváb Platz Piac

Vasárnap 13. alkalommal újra Platz Piac a pilisi svábok egyik "fővárosában", Pilisvörösváron! A helyszín is extra hangulatos lesz: az esemény a város közepén található horgásztavak mellett kerül megrendezésre.

A piacon ingyen kipróbálhatjuk az e-kerékpárokat, amelyekkel pár perc alatt gyönyörű kilátást nyújtó helyekre is eljuthatunk, illetve kóstolhatunk echte sváb füstölt húsárukat, háztáji libatermékeket, raclette szendvicseket, kovászos pékárut, kistermelői olívabogyót, meg jó sváb fröccsöket. Mindezt alig több mint 10 kilométerre Budapesttől, a festői Pilisben.

Maszlag Mariann, a Platz Piac alapítója és szervezője

“Sokat jártam külföldön és nagyon sok helyen láttam azt, hogy a piacozás nem csupán egy bevett szokás az ott élők számára, hanem egy olyan élmény, amelyet barátokkal, családtagokkal közösen élnek át. Ezt a hangulatot szerettem volna megteremteni Pilisvörösváron is. Egy olyan piacot képzeltem el, ahol nem csak megvesszük a szükséges dolgokat és aztán hazamegyünk, hanem olyat, ahol nyugodtan lelassulhatunk a vásárlás közben. Mondjuk úgy, hogy átadhatjuk magunkat a vasárnapi lazaságnak, leülhetünk a barátainkkal egy fröccsre, vagy összefuthatunk a rég nem látott ismerősökkel” - magyarázza Maszlag Mariann, a Platz Piac alapítója és szervezője a rendezvény létrejöttét. Szerinte a szombati piacok “rohanósak”, a vasárnapi Platz azonban inkább a kényelmes és lassú élet élvezetéről szól.

Szerettem volna elsősorban olyan környékbeli termelőket összehívni, akiknek különösen jó minőségű termékeik vannak

- meséli Mariann.

A helyi sváb lány életében egyébként is fontos szerepet játszik a gasztronómia: tanulmányait borászként végezte és a mai napig megmaradt a borok közelében. Az idén egy éves Platz Piac kínálata sokat bővült az elmúlt 12 alkalommal. Eleinte szinte kizárólag élelmiszereket lehetett kapni, aztán idővel egyre több kézműves csatlakozott a már közel félszáz árushoz.

A portékák között elég sok mindent találni: kistermelői forrásokból összeválogatott granola, kovászos kenyerek és egyéb pékáruk, kistermelői olívabogyó. Ugyanitt olívaolajjal készült szappanok is találhatók. Egy hölgy izgalmas teákat árul: maga házasítja össze a különböző szálas teakeverékeket, amelyeket aztán tovább bolondít karamelizált mandulával, mangóchips-szel és hasonlókkal. Füstölt húsárukkal érkezik a pilisvörösvári sváb húsműhely, de a Platzon lehet találni füstölt libatermékeket és kecsketejből készült finomságokat is. Zöldségeket, gyümölcsöket pedig például az Élő Tiszatáj Egyesülettől tudunk beszerezni, akik a Tisza mentén élő kistermelőktől gyűjtik össze az árukat. Ha pedig italok: egy házaspár kistermelői pálinkákkal érkezik, de lesznek gyümölcsborok, kézműves sörök és sváb borok is. Ez utóbbi a Pilisvörösvári Hedonick Pincétől.

Szokásosnak nevezhető módon most is kialakítanak egy gasztrosarkot, ahol a kihelyezett padokon kényelmesen lehet falatozni a beszerzett portékákból. Vagy akár lángost és tárkonyos ragut is ehetünk, amelyet egy pilisvörösvári alapítvány készít. Ők jótékonysági főzést rendeznek majd a Platz Piacon: becsületkasszát tartanak, a bevételből pedig gyermekek táboroztatását és egyéb nyári programjaikat finanszírozzák. Ha pedig nem lángos, akkor egy kiállítóval arrébb érdemes megkóstolni a raclette szendvicset, méghozzá svájci sajtból!

A zero waste, vagyis hulladékmentes szemlélet a kezdetektől fogva fontos szempont. Igyekszem olyan termelőkkel együtt dolgozni, akik szintén így gondolkodnak. Jó látni, hogy a piacra látogatók közül egyre többen érkeznek a saját vászontáskáikkal és ételhordóikkal. Természetesen a sört és a fröccsöt is visszaváltható poharakban adjuk

- hangsúlyozza Mariann.

Ha az időjárás is úgy engedi, akkor a sváb hangulatot még a zenével is erősítik. A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar ad majd egy koncertet. Német nemzetiségi együttesként fontosnak tartják a hagyományápolást, így közel sem a kizárólag könnyed szórakozást szolgáló sramlit játsszák. A gazdag és élő német kapcsolatokkal rendelkező, 1895-ben alapított zenekar munkáját néhány éve Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A piac kereteit, illetve határait szélesíti az E-Bico csapata, akik elektromos bringákkal készülnek a piacra. Akár néhány órás próbakörre is elvihetünk egy-egy ilyen kerékpárt, amelyekkel ennyi idő alatt nemcsak a közeli tavakat lehet körbetekerni, de akár érdemes nekivágni a környék természeti látnivalóinak is.

Egyébként Mariann olyannyira büszke sváb gyökereire, hogy barátaival közösen egy saját ruhamárkát is létrehoztak, ez az Einfach Schwäbisch (Egyszerűen sváb), ám a fő projekt továbbra is a Platz Piac. “Bár továbbra is egyedül csinálom, nagyon fontos megjegyeznem, hogy nagyon sokat segítettek a családom és a barátaim. Elég, ha csak arra gondolok, hogyha az első pár alkalommal nem jöttek volna segíteni kipakolni, akkor valószínűleg soha nem tudtunk volna megnyitni.”

Mariann szeretné, ha a Platz Piaccal hozzájárulhatna a Pilisvörösvári közösségi szellem és a helyiek identitásának erősítéséhez. “Ezért mindig előnyt élveznek a helyi, környékbeli egyesületek, alapítványok, termelők és zenészek. Szeretném most is elmondani, hogyha valaki megmutatná magát a piacon, akkor nyugodtan keressen fel, biztosan találunk helyet számára is!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek