Planétás kártyák, a 80-as évek háziasszonyának legnagyobb kincsei

Nem is olyan régen, vagy Horváth Ilona Szakácskönyvéből, vagy a Planétás kártyákról tanultunk meg főzni. Vagy csak álmodoztunk a rajtuk szereplő ételekről.

Sok családban anyáról lányára szállt a főzés tudománya, aki pedig kimaradt, annak ott volt Horváth Ilona kultikus Szakácskönyve, a '80-as években pedig a varázslatos Planétás kártyák.

Receptek, amikről álmodoztunk

A Mezőgazdasági Kiadónak köszönhetjük, hogy 35 éve, 1984-ben piacra dobták az addigi hagyományokkal szakító és formabontó Planétás kártyákat. Abban a korban, amikor a banánért még sorba kellett állni, és a korlátlan mennyiségben elérhető receptkönyvek, receptoldalak és gasztro blogok még csupán egy futurisztikus jövőhöz tartoztak, igazi kuriózumnak számítottak a kártyák. A receptek nem csak külalakjukban voltak csábítók, hanem egészen újszerű, és lássuk be, sokszor olyan ételeket tartalmaztak, amikről akkoriban még csak a vadabb fantáziánkban képzeleghettünk.

A szépen fotózott, guszta húsok, a csábító desszertek világa betört a pilleszékes konyhákba. A gasztronómia újszerű megközelítése a legtöbbünket lenyűgözte, és ha egyiket-másikat elkészíteni nem is tudtuk, imádtuk a kártyákat: rendezgettük, csodáltuk, ábrándoztunk - például arról, milyen is lehet az a vízen kullogó.

3 óra alatt elkészíthető!

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

Toffifee sütemény

Kissé macerás, de egyben isteni finom, nálunk 3 óra alatt elfogyott, pedig 5 főnek bőven elegendő, vagyunk hárman. Még ebben a  forróságban is jól esett.

A Nyugat megérkezett a postaládánkba

Az exkluzivitást fokozta, hogy nem juthattunk hozzá akármikor és akárhol a kártyákhoz! Hetente jelentek meg újak, amiket a postás kézbesített, mi pedig úgy vártuk az érkezésüket, mint a legújabb Lehel hűtőgépet. Külön programot jelentett a kategóriánkénti összerendezgetés, és szinte nem volt olyan háziasszony, akinek ne csillant volna föl a szeme egy-egy újabb kártya láttán.

A megszokott kategóriákon túl - mint amilyen a saláták, a levesek, a bundázott húsok és a sütemények - fénylő üstökösként csapódtak a postaládánkba a borkorcsolya, a sörkorcsolya, a diétás kímélő ételek, a vendégváró falatok, a fagylaltok, a parfék és a nemzeti ételeket bemutató kártyák.

Food styling a '80-as évekből

A kártyák azonban nemcsak az ételek hozzávalóit és elkészítési módját tartalmazták, hanem azt is megtudhattuk, milyen szélesre kell kinyitnunk a tárcánkat, és mennyi időt kell rászánnunk a kiválasztott fogás elkészítésére. Sőt, azt is a tudomásunkra hozták, hogy mennyi szénhidrátot, zsírt és fehérjét juttatunk az elkészült étellel a szervezetünkbe.

Ugyan még a rendszerváltás előtt voltunk, a Planétás kártyák mégis egyet jelentettek a Nyugattal, vagy legalábbis annak valamiféle előszelével. A narancssárga és piros műanyag kenyeres kosarak mellé megérkezett egy új szín: az átlátszó, sárgás-barnás műanyagdoboz formájában, amikben katonás rendben sorakoztak a kártyák. Akinek van, még ma is kincsként őrzi!

Hansági göngyölt borjúszelet

Ezeket olvastad már?

Címlapkép

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...