Sok családban anyáról lányára szállt a főzés tudománya, aki pedig kimaradt, annak ott volt Horváth Ilona kultikus Szakácskönyve, a '80-as években pedig a varázslatos Planétás kártyák.
Receptek, amikről álmodoztunk
A Mezőgazdasági Kiadónak köszönhetjük, hogy 35 éve, 1984-ben piacra dobták az addigi hagyományokkal szakító és formabontó Planétás kártyákat. Abban a korban, amikor a banánért még sorba kellett állni, és a korlátlan mennyiségben elérhető receptkönyvek, receptoldalak és gasztro blogok még csupán egy futurisztikus jövőhöz tartoztak, igazi kuriózumnak számítottak a kártyák. A receptek nem csak külalakjukban voltak csábítók, hanem egészen újszerű, és lássuk be, sokszor olyan ételeket tartalmaztak, amikről akkoriban még csak a vadabb fantáziánkban képzeleghettünk.
A szépen fotózott, guszta húsok, a csábító desszertek világa betört a pilleszékes konyhákba. A gasztronómia újszerű megközelítése a legtöbbünket lenyűgözte, és ha egyiket-másikat elkészíteni nem is tudtuk, imádtuk a kártyákat: rendezgettük, csodáltuk, ábrándoztunk - például arról, milyen is lehet az a vízen kullogó.
A Nyugat megérkezett a postaládánkba
Az exkluzivitást fokozta, hogy nem juthattunk hozzá akármikor és akárhol a kártyákhoz! Hetente jelentek meg újak, amiket a postás kézbesített, mi pedig úgy vártuk az érkezésüket, mint a legújabb Lehel hűtőgépet. Külön programot jelentett a kategóriánkénti összerendezgetés, és szinte nem volt olyan háziasszony, akinek ne csillant volna föl a szeme egy-egy újabb kártya láttán.
A megszokott kategóriákon túl - mint amilyen a saláták, a levesek, a bundázott húsok és a sütemények - fénylő üstökösként csapódtak a postaládánkba a borkorcsolya, a sörkorcsolya, a diétás kímélő ételek, a vendégváró falatok, a fagylaltok, a parfék és a nemzeti ételeket bemutató kártyák.
A kártyák azonban nemcsak az ételek hozzávalóit és elkészítési módját tartalmazták, hanem azt is megtudhattuk, milyen szélesre kell kinyitnunk a tárcánkat, és mennyi időt kell rászánnunk a kiválasztott fogás elkészítésére. Sőt, azt is a tudomásunkra hozták, hogy mennyi szénhidrátot, zsírt és fehérjét juttatunk az elkészült étellel a szervezetünkbe.
Ugyan még a rendszerváltás előtt voltunk, a Planétás kártyák mégis egyet jelentettek a Nyugattal, vagy legalábbis annak valamiféle előszelével. A narancssárga és piros műanyag kenyeres kosarak mellé megérkezett egy új szín: az átlátszó, sárgás-barnás műanyagdoboz formájában, amikben katonás rendben sorakoztak a kártyák. Akinek van, még ma is kincsként őrzi!
Ezeket olvastad már?
Horváth Ilona szakácskönyve - Ebből tanultunk főzni a rendszerváltás előtt
A szakácskönyvíró pedagógus, Horváth Ilona könyvéből tanultunk meg rántást, főzeléket és töltött káposztát készíteni. A te konyhádban is ott volt Horváth Ilona szakácskönyve?
Petrás GabriellaEzek voltak nagyanyó kedvenc süteményei - nektek melyik a befutó?
A sparheltben sült kuglóf és a menzás tea legjobb barátja, a tekerős keksz a békebeli ízek koronázatlan császárai. Neked melyik retro süti volt a kedvenced?
Petrás Gabriella