Planétás kártyák, a 80-as évek háziasszonyának legnagyobb kincsei

Nem is olyan régen, vagy Horváth Ilona Szakácskönyvéből, vagy a Planétás kártyákról tanultunk meg főzni. Vagy csak álmodoztunk a rajtuk szereplő ételekről.

Sok családban anyáról lányára szállt a főzés tudománya, aki pedig kimaradt, annak ott volt Horváth Ilona kultikus Szakácskönyve, a '80-as években pedig a varázslatos Planétás kártyák.

Receptek, amikről álmodoztunk

A Mezőgazdasági Kiadónak köszönhetjük, hogy 35 éve, 1984-ben piacra dobták az addigi hagyományokkal szakító és formabontó Planétás kártyákat. Abban a korban, amikor a banánért még sorba kellett állni, és a korlátlan mennyiségben elérhető receptkönyvek, receptoldalak és gasztro blogok még csupán egy futurisztikus jövőhöz tartoztak, igazi kuriózumnak számítottak a kártyák. A receptek nem csak külalakjukban voltak csábítók, hanem egészen újszerű, és lássuk be, sokszor olyan ételeket tartalmaztak, amikről akkoriban még csak a vadabb fantáziánkban képzeleghettünk.

A szépen fotózott, guszta húsok, a csábító desszertek világa betört a pilleszékes konyhákba. A gasztronómia újszerű megközelítése a legtöbbünket lenyűgözte, és ha egyiket-másikat elkészíteni nem is tudtuk, imádtuk a kártyákat: rendezgettük, csodáltuk, ábrándoztunk - például arról, milyen is lehet az a vízen kullogó.

3 óra alatt elkészíthető!

A Nyugat megérkezett a postaládánkba

Az exkluzivitást fokozta, hogy nem juthattunk hozzá akármikor és akárhol a kártyákhoz! Hetente jelentek meg újak, amiket a postás kézbesített, mi pedig úgy vártuk az érkezésüket, mint a legújabb Lehel hűtőgépet. Külön programot jelentett a kategóriánkénti összerendezgetés, és szinte nem volt olyan háziasszony, akinek ne csillant volna föl a szeme egy-egy újabb kártya láttán.

A megszokott kategóriákon túl - mint amilyen a saláták, a levesek, a bundázott húsok és a sütemények - fénylő üstökösként csapódtak a postaládánkba a borkorcsolya, a sörkorcsolya, a diétás kímélő ételek, a vendégváró falatok, a fagylaltok, a parfék és a nemzeti ételeket bemutató kártyák.

Food styling a '80-as évekből

A kártyák azonban nemcsak az ételek hozzávalóit és elkészítési módját tartalmazták, hanem azt is megtudhattuk, milyen szélesre kell kinyitnunk a tárcánkat, és mennyi időt kell rászánnunk a kiválasztott fogás elkészítésére. Sőt, azt is a tudomásunkra hozták, hogy mennyi szénhidrátot, zsírt és fehérjét juttatunk az elkészült étellel a szervezetünkbe.

Ugyan még a rendszerváltás előtt voltunk, a Planétás kártyák mégis egyet jelentettek a Nyugattal, vagy legalábbis annak valamiféle előszelével. A narancssárga és piros műanyag kenyeres kosarak mellé megérkezett egy új szín: az átlátszó, sárgás-barnás műanyagdoboz formájában, amikben katonás rendben sorakoztak a kártyák. Akinek van, még ma is kincsként őrzi!

Hansági göngyölt borjúszelet

Ezeket olvastad már?

Címlapkép

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...