A tökéletes pizzához tényleg kell ananász, csak nem a tetejére

Sokan nem szeretik, ha a pizzát és az ananászt egy mondatban említi valaki, a kulináris világ általában morcos lesz ettől a kombinációtól. Pedig igenis van létjogosultsága az ananásznak a pizza közelében, csak nem úgy, ahogy gondolnánk.

Amikor házi pizzát, kenyeret vagy más kelt finomságot készítünk otthon, tulajdonképpen harcot folytatunk a tésztával. Azon belül pedig a gluténnal, ami egyszerre össze is tartja a tésztát, ugyanakkor meg is nehezíti a munkákat. A túl erős glutén ugyanis nem minden esetben előny: egy pizza esetében például kicsit dühítő, amikor a kikerekített lepény folyton-folyvást összeugrik. Segítenünk kell lazítani a tésztánknak, és itt jön a képbe az ananász.

A tökéletes pizzához tényleg kell ananász, csak nem a tetejére

Ananász a pizzában?

De nem a megszokott (és gyakran kiátkozott formában) kerül az ananász a pizzára, sőt, nem is kerül rá a lepényre, hanem konkrétan bele, a tésztájába. Itt ugyanis kiváltja jótékony hatását, nevesen: segíti ellazulni a glutént.

A gyümölcsben ugyanis olyan enzimek lakoznak, amelyek lebontják a fehérjéket, köztük a glutént is.

Természetesen nem teljesen szedik szét a gluténszálakat: ez ugyanis a pizza- vagy kenyértészta végét jelentené. Ha csak egy nagyon kis mennyiséget használunk a gyümölcsléből, épp optimális lazaságot érhetünk el vele, ami könnyebben kezelhetővé teszi a tésztát.

Csiperkegombás-rukkolás pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben erre pizzára feltétként póréhagymás ...

A glutén működése

A lisztben természetesen megtalálható glutén hozzáadott nedvesség hatására elkezd megerősödni. Ahogy dolgozzuk, gyúrjuk, nyújtjuk, pofozzuk a masszát, a gluténszálak is nyúlnak, erősödnek, így alakul ki a jól ismert szerkezet, amitől a pizza, kenyér levegős belsejét és ropogós külsejét kapja.

Vannak olyan dolgok, amik képesek gyengíteni ezt a folyamatot: például a zsiradékok is ilyen hatást érnek el. Az ananászban található bromelain nevű enzim is ezt teszi: kis mennyiségben „átvágja” a gluténszálakat, így könnyebben nyújtható, formázható kelt tészta lesz a végeredmény.

Egy csepp elég

És éppen a kis mennyiség a kulcsszó. Mint a legtöbbször a sütési trükkök esetében a több nem jelent jobbat. Ugyanis, ha túl sok ananászlevet teszünk a pizzatésztánkba, akár teljesen meg is akadályozhatjuk, hogy az rendesen összeálljon.

A pékek általában arányokkal számolnak, ami annyit tesz, hogy a liszt mennyiségéhez mérten használnak minden más hozzávalót (vizet, sót, élesztőt vagy kovászt és jelen esetben ananászlevet).

A tökéletes eredmény érdekében a liszt mennyiségének 0,01-0,05%-ával megegyező ananászlevet csepegtessünk a vízhez: ez 0,05 és 0,025 grammot jelent, ami nagyjából két cseppnyi folyadék egy pipettából. Láthatjuk tehát, hogy minimális mennyiségű gyümölcsé kell, ami mégis óriási különbséget jelent a kisült pizza esetében.

Érdemes természetesen kikísérletezni a dolgot: nem biztos, hogy rögtön elsőre sikerülni fog. Használjunk friss ananászlevet, ez ugyanis a leghatékonyabb.

Induljunk el a tökéletes pizza felé vezető úton!

Tonhalas-spenótos pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben, erre a pizzára, feltétként fokhagymás ...

Szalámis-pepperonis pizza

Házilag pizzát készíteni egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan hiszik. Kicsit ugyan időigényes, de a végeredmény egészen biztosan kárpótolni fog a befektetett ...

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meglepő konyhai trükkök és technikák:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!