A tökéletes pizzához tényleg kell ananász, csak nem a tetejére

Sokan nem szeretik, ha a pizzát és az ananászt egy mondatban említi valaki, a kulináris világ általában morcos lesz ettől a kombinációtól. Pedig igenis van létjogosultsága az ananásznak a pizza közelében, csak nem úgy, ahogy gondolnánk.

Amikor házi pizzát, kenyeret vagy más kelt finomságot készítünk otthon, tulajdonképpen harcot folytatunk a tésztával. Azon belül pedig a gluténnal, ami egyszerre össze is tartja a tésztát, ugyanakkor meg is nehezíti a munkákat. A túl erős glutén ugyanis nem minden esetben előny: egy pizza esetében például kicsit dühítő, amikor a kikerekített lepény folyton-folyvást összeugrik. Segítenünk kell lazítani a tésztánknak, és itt jön a képbe az ananász.

A tökéletes pizzához tényleg kell ananász, csak nem a tetejére

Ananász a pizzában?

De nem a megszokott (és gyakran kiátkozott formában) kerül az ananász a pizzára, sőt, nem is kerül rá a lepényre, hanem konkrétan bele, a tésztájába. Itt ugyanis kiváltja jótékony hatását, nevesen: segíti ellazulni a glutént.

A gyümölcsben ugyanis olyan enzimek lakoznak, amelyek lebontják a fehérjéket, köztük a glutént is.

Természetesen nem teljesen szedik szét a gluténszálakat: ez ugyanis a pizza- vagy kenyértészta végét jelentené. Ha csak egy nagyon kis mennyiséget használunk a gyümölcsléből, épp optimális lazaságot érhetünk el vele, ami könnyebben kezelhetővé teszi a tésztát.

Csiperkegombás-rukkolás pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben erre pizzára feltétként póréhagymás ...

A glutén működése

A lisztben természetesen megtalálható glutén hozzáadott nedvesség hatására elkezd megerősödni. Ahogy dolgozzuk, gyúrjuk, nyújtjuk, pofozzuk a masszát, a gluténszálak is nyúlnak, erősödnek, így alakul ki a jól ismert szerkezet, amitől a pizza, kenyér levegős belsejét és ropogós külsejét kapja.

Vannak olyan dolgok, amik képesek gyengíteni ezt a folyamatot: például a zsiradékok is ilyen hatást érnek el. Az ananászban található bromelain nevű enzim is ezt teszi: kis mennyiségben „átvágja” a gluténszálakat, így könnyebben nyújtható, formázható kelt tészta lesz a végeredmény.

Egy csepp elég

És éppen a kis mennyiség a kulcsszó. Mint a legtöbbször a sütési trükkök esetében a több nem jelent jobbat. Ugyanis, ha túl sok ananászlevet teszünk a pizzatésztánkba, akár teljesen meg is akadályozhatjuk, hogy az rendesen összeálljon.

A pékek általában arányokkal számolnak, ami annyit tesz, hogy a liszt mennyiségéhez mérten használnak minden más hozzávalót (vizet, sót, élesztőt vagy kovászt és jelen esetben ananászlevet).

A tökéletes eredmény érdekében a liszt mennyiségének 0,01-0,05%-ával megegyező ananászlevet csepegtessünk a vízhez: ez 0,05 és 0,025 grammot jelent, ami nagyjából két cseppnyi folyadék egy pipettából. Láthatjuk tehát, hogy minimális mennyiségű gyümölcsé kell, ami mégis óriási különbséget jelent a kisült pizza esetében.

Érdemes természetesen kikísérletezni a dolgot: nem biztos, hogy rögtön elsőre sikerülni fog. Használjunk friss ananászlevet, ez ugyanis a leghatékonyabb.

Induljunk el a tökéletes pizza felé vezető úton!

Tonhalas-spenótos pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben, erre a pizzára, feltétként fokhagymás ...

Szalámis-pepperonis pizza

Házilag pizzát készíteni egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan hiszik. Kicsit ugyan időigényes, de a végeredmény egészen biztosan kárpótolni fog a befektetett ...

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meglepő konyhai trükkök és technikák:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...