A tökéletes pizzához tényleg kell ananász, csak nem a tetejére

Sokan nem szeretik, ha a pizzát és az ananászt egy mondatban említi valaki, a kulináris világ általában morcos lesz ettől a kombinációtól. Pedig igenis van létjogosultsága az ananásznak a pizza közelében, csak nem úgy, ahogy gondolnánk.

Amikor házi pizzát, kenyeret vagy más kelt finomságot készítünk otthon, tulajdonképpen harcot folytatunk a tésztával. Azon belül pedig a gluténnal, ami egyszerre össze is tartja a tésztát, ugyanakkor meg is nehezíti a munkákat. A túl erős glutén ugyanis nem minden esetben előny: egy pizza esetében például kicsit dühítő, amikor a kikerekített lepény folyton-folyvást összeugrik. Segítenünk kell lazítani a tésztánknak, és itt jön a képbe az ananász.

A tökéletes pizzához tényleg kell ananász, csak nem a tetejére

Ananász a pizzában?

De nem a megszokott (és gyakran kiátkozott formában) kerül az ananász a pizzára, sőt, nem is kerül rá a lepényre, hanem konkrétan bele, a tésztájába. Itt ugyanis kiváltja jótékony hatását, nevesen: segíti ellazulni a glutént.

A gyümölcsben ugyanis olyan enzimek lakoznak, amelyek lebontják a fehérjéket, köztük a glutént is.

Természetesen nem teljesen szedik szét a gluténszálakat: ez ugyanis a pizza- vagy kenyértészta végét jelentené. Ha csak egy nagyon kis mennyiséget használunk a gyümölcsléből, épp optimális lazaságot érhetünk el vele, ami könnyebben kezelhetővé teszi a tésztát.

Csiperkegombás-rukkolás pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben erre pizzára feltétként póréhagymás ...

A glutén működése

A lisztben természetesen megtalálható glutén hozzáadott nedvesség hatására elkezd megerősödni. Ahogy dolgozzuk, gyúrjuk, nyújtjuk, pofozzuk a masszát, a gluténszálak is nyúlnak, erősödnek, így alakul ki a jól ismert szerkezet, amitől a pizza, kenyér levegős belsejét és ropogós külsejét kapja.

Vannak olyan dolgok, amik képesek gyengíteni ezt a folyamatot: például a zsiradékok is ilyen hatást érnek el. Az ananászban található bromelain nevű enzim is ezt teszi: kis mennyiségben „átvágja” a gluténszálakat, így könnyebben nyújtható, formázható kelt tészta lesz a végeredmény.

Egy csepp elég

És éppen a kis mennyiség a kulcsszó. Mint a legtöbbször a sütési trükkök esetében a több nem jelent jobbat. Ugyanis, ha túl sok ananászlevet teszünk a pizzatésztánkba, akár teljesen meg is akadályozhatjuk, hogy az rendesen összeálljon.

A pékek általában arányokkal számolnak, ami annyit tesz, hogy a liszt mennyiségéhez mérten használnak minden más hozzávalót (vizet, sót, élesztőt vagy kovászt és jelen esetben ananászlevet).

A tökéletes eredmény érdekében a liszt mennyiségének 0,01-0,05%-ával megegyező ananászlevet csepegtessünk a vízhez: ez 0,05 és 0,025 grammot jelent, ami nagyjából két cseppnyi folyadék egy pipettából. Láthatjuk tehát, hogy minimális mennyiségű gyümölcsé kell, ami mégis óriási különbséget jelent a kisült pizza esetében.

Érdemes természetesen kikísérletezni a dolgot: nem biztos, hogy rögtön elsőre sikerülni fog. Használjunk friss ananászlevet, ez ugyanis a leghatékonyabb.

Induljunk el a tökéletes pizza felé vezető úton!

Tonhalas-spenótos pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben, erre a pizzára, feltétként fokhagymás ...

Szalámis-pepperonis pizza

Házilag pizzát készíteni egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan hiszik. Kicsit ugyan időigényes, de a végeredmény egészen biztosan kárpótolni fog a befektetett ...

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meglepő konyhai trükkök és technikák:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...