Mindannyian emlékszünk rá, amikor a Pizza Hut piacra dobta sajttal töltött szélű pizzáját, sőt az év elején még egy "pizza nélküli széllel" is előrukkoltak, vagyis inkább "trollkodtak". Igaz, ez csak Amerikában volt elérhető limitált ideig, de világszerte nagyon jót mulattak rajta az emberek. Mi megmaradtunk az eredeti felállásnál, és elkészítettük a saját extra sajtos szélű pizzánkat.
A pizzaimádóknak két nagy csoportja van. Vannak azok, akik rajonganak a ropogós, pirult tésztaszélért, és szinte rituálészerűen a végére tartogatják a "legjobb részt", és vannak, akik úgy tesznek, mintha az nem is lenne az étel része, teljesen elzárkóznak tőle, és otthagyják.
Azonban egy jó adag sajttal megtöltve biztosan nem marad hátra egy falat sem!
Íme a recept:
A tökéletes pizzatészta
A víz felében keverjük el az élesztőt, majd szitáljuk bele a finomlisztet. Kavarjuk össze, ezután hagyjuk letakarva pihenni fél órát.
Adjuk hozzá a liszt és a víz másik felét, illetve a sót és az olajat. Dagasszuk ki alaposan, amíg teljesen sima és ruganyos lesz a tészta.
Vágjuk fel 6 egyenlő részre, és formázzunk bucikat belőlük. Kiolajozott tálcára helyezzük őket, és kenjük át a tésztákat is. Ezután takarjuk le fóliával, és pihentessük 12 órán át a hűtőben.
A feltétek
A pizzatésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen. Helyezzük a szélére a mozzarellarudacskákat, majd hajtsuk rá a tésztát, és jól nyomkodjuk össze a szélét. Kenjük meg paradicsomszósszal, amit nem kell túlgondolni. Használjunk jó minőségű passzátát (passzírozott paradicsomszószt) kis sóval, borssal megízesítve. Szórjuk meg parmezánnal, tegyük rá a pestót, a mozzarellát és a chorizót. 250°C-ra előmelegített sütőbe tegyük be a pizzát, és 7-8 perc alatt süssük ropogósra.
Tálaljuk frissen, melegen, és ketchuppal semmi esetre se szentségtelenítsük meg! Jó étvágyat!
Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!