Pitypangot a salátába - együnk virágot!

Elöljáróban annyit, hogy nem minden virág ehető! Járjuk körbe a témát, mielőtt „legelésre” adnánk a fejünket. Bemutatunk pár virágot, ami nem csak a természetben mutat jól!

A levendulán, bodzán, akácon és rózsán túl is van élet. Na nem mintha olyan sokat fogyasztanánk bármelyiket is, de néha-néha, ha valami különlegesre vágynánk, vagy csak feldobnánk egy szép „dekorációval” a salátánkat, tehetünk bele csupaszín növénykéket.

Felhasználásuk rendkívül sokoldalú: a salátákon készíthetünk belőlük szörpöket, lekvárokat/dzsemeket, zseléket, eceteket, süteményeket, krémeket és fagylaltot is.

Érdemes csak olyan forrásból beszerezni a virágokat, amelyeknek ismerjük az eredetét. Forgalmas helyről ne szedjünk virágot! Illetve szedni szedhetünk, de lehetőség szerint ezeket ne együk meg, hiszen jó eséllyel belepte őket a szmog. Ha virágosnál vásárolnánk, ez sem a legjobb út, mert tele vannak kemikáliákkal, növényvédő szerekkel. Vannak azonban külön erre a célra szakosodott virágosok, akiknél „bio”, ehető virágokat szerezhetünk be, de a vidéki kertek, erdők, mezők is tökéletesen megteszik.

Amit figyelembe kell vennünk

  • Ha a saját kezű virágszüretelésre hajlunk, szedjük a kinyílt virágokat. A bimbós, illetve kissé elvirágzott fejek nem megfelelőek étkezési célra.

  • Mindenképp frissen - szedés után nem sokkal - használjuk fel őket, de addig is tegyük őket hideg vízbe vagy a hűtőbe.

  • Lehetőség szerint hűvösebb napszakban szedjük le őket.

  • Kis mennyiségben fogyasszuk, mert emésztési problémákat okozhatnak .

  • Allergiásoknak nem ajánlott a virágok fogyasztása!

Ibolya

Egyrészt most van a szezonja, másrészt nagyon finom, csodálatos illata van, és bármennyire is szerény kis virág, de nagyon mutatós. Főleg édesség díszítésére használják, illetve teák, cukrok ízesítésére. De emellett levelét is fogyaszthatjuk: nyersen salátákba dobálva, főve pedig levesnek.

Árvácska

Íze enyhén csípős, a mentára emlékeztet leginkább. A napokban tettem vele egy próbát, és készítettem belőle egy tavaszi salátát retekkel és fürjtojással. Hamarosan be is mutatjuk nektek recepttel együtt!

Pitypang

Más néven gyermekláncfű, kákics, tejesfű vagy barátfű. A népi gyógyászat régóta használja étvágyjavító, salaktalanító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Leveléből saláta és főzelék is készülhet. Virágzás idején a legnagyobb a leveleinek keserűanyag-tartalma, a kesernyés íz azonban mérsékelhető, ha felhasználás előtt a leveleket egy-két órát vízbe áztatjuk. És egy alapszabály: minél világosabb színű a pitypang levele, annál lágyabb az íze.

Körömvirág

A körömvirág virágzatát használhatjuk ételeink, (pl. rizsek, levesek) színezésére - egyébként enyhén csípős ízt is ad a fogásoknak. Leveleit és virágszirmait pedig salátákhoz adhatjuk.

Kankalin

Másik néven primula, mely kissé édeskés ízű. Virágai ételek díszítésére is alkalmasak, emellett köptetőként, nyugtatóként is alkalmazható.

Büdöske

Talán ez a legmegdöbbentőbb mind közül. A büdöskét gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére is használhatjuk, sőt, helyettesíthetjük vele a sáfrányt! Szirmait keverhetjük rizshez vagy liszthez, de akár levesekbe is tehetjük.

A lista igen hosszú, szinte a végtelenségig folytathatnánk: az almafa virága, orgona, hagyma virága, angyalgyökér, kínai ehető krizantém, krizantém, sarkantyúvirág, begónia, borágó, szegfű, sásliliom, a tök és a cukkini virága illetve a tulipán - ezek mindig az ehető virágok közé tartoznak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek