Így készíts "hamis" mézet vagy limonádét PITYPANGBÓL

A pitypang virága sokak óvodai emléke, koszorú készült belőle, vagy csak letéptük és szagolgattuk, pedig ehető! Salátába, limonádéba, mézbe vagy teába is kerülhet.

Gyom léte miatt sokan megvetik a pitypangot, pedig ez a tápértékekben gazdag növény és az ő gyógyító képességéről szóló hírneve több mint ezer évre nyúlik vissza.

Tudtad, hogy a pitypangnak minden része ehető, és nem csak a közismert formában, például gyógyteaként fogyasztható? Leveléből ízletes salátát csinálhatunk, mehet limonádéba, virágjából pedig 'hamis' mézet készíthetünk. Próbáljátok ki!

A pitypang élettani hatásai:

  • segíthet a menstruáció előtti tünetek enyhítésében
  • pangásos szívelégtelenség és a magas vérnyomás kezelésében
  • az epekő és egyéb betegségek is
  • fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású
  • vizelethajtó hatással is rendelkezik, sikeresen alkalmazható tehát húgyúti fertőzéseknél
  • a pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitinforrás, ami támogatja a memóriát
  • magas antioxidánstartalma segíthet megelőzni az idő előtti öregedést, a rákot és az oxidatív stressz okozta egyéb betegségeket.
  • rengeteg B6-vitamint (piridoxint), riboflavinot, C-vitamint, A-vitamint, K-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz

HAMIS MÉZ PITYPANGBÓL:

Hozzávalók: (3 kisebb üveg mézhez)

  • 200-250 db pitypangvirág
  • 60 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom, megpucolva
  • 7 dl víz
  • friss mentalevelek

Elkészítés:

Pitypangméz

A virágokat csak akkor szedjük le, amikor teljesen kinyíltak, és semmiképp se mossuk meg őket. Csipkedjük le a virágok fejét, tegyük egy edénybe, öntsük fel vízzel, majd mehetnek bele a héj nélküli citromdarabok. Forraljuk fel, azután pedig lezárva egy órán át hagyjuk állni. Szűrjük át szűrőn, és nyomkodjuk át a virágokat és a citromot.

A leszűrt virágos léhez hozzáadjuk a cukrot, elkezdjük újra melegíteni alacsony hőfokon 30--40 percig, majd a főzetet még forrón üvegekbe töltjük, celofánnal zárjuk, száraz dunsztba tesszük, és hagyjuk kihűlni. Eleinte folyni fog, de mire kihűlt, elnyeri mézállagát! (via)

PITYPANGVIRÁGTEA:

Forraljunk annyi vizet egy lábosban, amennyi teát szeretnénk készíteni. Amíg a víz felforr, vágjuk le a pitypang virágról a sárga szirmokat, a zöld részek nem kellenek majd. Egy csésze teához kb. 10 pitypang virág elég lesz. A szirmokat rakhatjuk csészébe való szűrővel, erre öntjük a forró vizet, és 20 percig állni hagyjuk. De a lábosba is rakhatjuk a szirmokat, vegyük le a tűzről, hagyjuk ezt is állni 20 percig, majd szűrjük le a végén. (via)

Limonádé pitypangvirágból

LIMONÁDÉ:

Dobjuk fel a sima limonádénkat pitypangszirmokkal, így még egészségesebb lesz. Szedjünk körülbelül egy csészényi pitypangszirmot, rakjuk egy kancsóba, öntsünk rá forró (kb. 60 fokos vizet), majd hagyjuk állni fél órát. Rakjunk bele mézet vagy egyéb édesítőt és citromot. Öntsük fel hideg vízzel vagy szódával, és szirmokkal együtt vagy nélkülük fogyasszuk. (via)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség erre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...