Ősszel általában jóval több pitét sütünk, mint az összes többi évszakban: gyümölcsöseket, zöldségeseket, rácsosakat, nyitottakat, tésztával befedetteket. Persze nemcsak ezeket az attribútumokat alakíthatjuk kedvünk szerint, hanem például a méretet is. Az egésztepsis, nagy sütemények helyett süthetünk például apró, szinte falatnyi pitéket. Vagy azért, mert csak egy-kétszemélyes háztartás vagyunk, és nem tudnánk egy teljes tepsit felfalni, talán az elegánsabb prezentálás miatt, netán csak úgy, szórakozásból – az indok mindegy is tulajdonképpen, a lényeg maga a technika. Vegyük át közösen ennek fontos pontjait!
Pitefajták
Nekünk, magyaroknak a „pite” szó hallatán egy kockaalakra vágott, kéttésztás, vastag sütemény juthat eszünkbe. Ezen kívül persze ismert (és már egészen elterjedt) az amerikai fajta is, ami kereken sül, majd cikkekre szeletelhető, teteje rácsos, csupasz, de befedett is lehet.
A miniatürizálás folyamatát érdemes inkább az utóbbi süteményekre alkalmazni. Már csak a felépítés és a forma miatt is: a kerek, „kibélelt” piteforma sokkal egyszerűbben imitálható kis méretben.
Töltelék-tészta
Maga a kicsinyítés abszolút nem bonyolult – olyannyira, hogy használhatjuk konkrétan ugyanazt a receptet. A hozzávalókon, az arányokon nem kell majd változatnunk egy betűt sem, egyedül a sütési időn.
Egyedül abban az esetben kell hozzányúlnunk a mennyiségekhez, ha kisebb adagot szeretnénk készíteni. Hiszen a kis piték esetében ez is lehetséges: akár egyetlen főre is készíthetünk süteményt!
Miniatűr formák?
Az apró, kerek piték megsütéséhez nem másra lesz szükségünk, mint egy muffinformára. Ennek kis mélyedéseit kell majd kibélelnünk a tésztával, megtöltenünk a gyümölcsös, túrós, zöldséges jósággal.
A sütés lépései
Készítsük el a tésztánkat és a töltelékünket hasonló módon, mint ahogy egy „nagy” recept esetében tennénk. Majd vajazzuk ki a muffinformánkat és vágjunk a tésztából akkora köröket, amelyek beleférnek a kis mélyedésekbe. Ehhez a muffinlyukak átmérőjénél pár milliméterrel nagyobb köröket kell kivágnunk a tésztából, hogy a kis piték széle kellően magas legyen. A befedett piték esetében a szél legyen magasabb, a csupaszoknál lehet alacsonyabb is.
A kisméretű piték tésztáját is elő kell sütni, hogy ne ázzanak szét. Talán ez a macerásabb része a receptnek, ugyanis sütőpapírból akkora darabokat kell kivágnunk, amelyek egyesével beleférnek minden tésztával kibélelt lyukba. A papírt a megszokott módon töltsük meg száraz babbal vagy rizzsel, majd a pitealapok mehetnek is a sütőbe.
Rövidebb ideig kell sütnünk őket, mint egy nagy sütemény esetében – vegyünk el nagyjából 5-7 percet a sütési időből, de mindenképpen ellenőrizzük, hogy átsültek-e.
Az elősütést követhetik a további lépések: a párperces papír és nehezék nélküli sütés, majd a megtöltés és a befejezés. A falatnyi piték kedves kiegészítői lehetnek egy vendégségnek, családi összejövetelnek vagy ünnepnek, de egy egyszerű hétköznapon is készíthetjük, ha egyedül vagyunk otthon pitére vágyva.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Kísérletezz ezekkel a konhyai ötletekkel is, megéri: