Galette-kisokos: mi ez, és milyen fajtái léteznek?

Tészta plusz (főként) gyümölcs: a képlet egyszerű, a végeredmény azonban sokféle lehet. A mai napi tippünkben megnéztük, mi a különbség a pite, a galette és a tart között, és kiderül, miért a galette az egyik legegyszerűbb finomság, amit elkészíthetsz.

Könnyebb elkészíteni, mint a pitét, mégis legalább ugyanolyan finom, ráadásul sokoldalú is, hiszen az édestől a sósig szinte bármilyen töltelékkel elkészíthető. A galette az utóbbi években vált nálunk is népszerűvé, nem véletlenül. Mutatjuk, mit kell tudnod erről a francia fogásról!

Galette kisokos: mi is ez pontosan, és milyen fajtái léteznek?

Galette 101

A galette különféle francia süteményeket foglal magába, beleértve a ropogós, kerek süteményeket, a szabadon formázott pitéket, a hajdinapalacsintát és Kanada francia részén a nagy, puha süteményeket. Az világ többi részén a galette-ről leggyakrabban egy szabadon formázott pitére asszociálnak, amelyet általában szezonális gyümölcsökkel, például bogyós gyümölcsökkel vagy csonthéjas gyümölcsökkel töltenek, bár lehet sós is, sőt, reggelire például egy spenóttal-sajttal töltött galettát igazi csemege lehet.

A Merriam-Webster szótár szerint a galette elnevezés az ófrancia galete és a normann nyelvjárás gale szavára vezethető vissza, ami "lapos süteményt" jelent.

Mi a különbség a pite, a galette és a tart között?

Míg a pitéket egy ferde piteformában sütik, aminek gyakran a tetején is tészta van, a galette-ek szabad kézzel formázzák, és közvetlenül a tepsin sütik őket. A galette szélét a középre halmozott töltelék fölé hajtják, és egy széles nyílást hagynak, amely feltárja az ínycsiklandó tölteléket, hogy azonnal beinduljon a nyálelválasztás. A tart ezzel szemben egy gyümölcslepény, amit apró formákban olyan módon sütnek meg, hogy tálalás előtt ki lehessen őket szedni, a tetejük pedig mindenképpen nyitott.

Szilvás galette

A GALETTE (gálett) egy francia piteféle, általában kerek alakú tészta, ami középen nyitott, a széleket pedig a közepe felé behajtják. Bármilyen szezonális gyümölccsel készíthetünk ...

Melyek a galette különböző típusai?

A galette sem egy pitét takar, hanem egy gyűjtőnév, amelynek több variációja is létezik, mutatjuk a legelterjedtebbeket.

Galette Breton: Ez a francia kifejezés a franciaországi Bretagne-ból származó sós hajdina galettre utal. Ide tartozik a Galette Complète is, amely egy hússal, sajttal és tojással töltött hajdinagalette.

Galette des Rois: Franciaorzságban pithiviers, nálunk pedig a Háromkirályok pitéje néven ismert ez a lapos, gyakran leveles tésztából készült sütemény, amelybe hagyományosan sütés előtt egy fève nevű kis csecsebecsét rejtettek. Ez egy édes sütemény, amelyet gyakran frangipane-nal töltenek meg, és jellemzően vízkereszt és húshagyókedd alkalmával szolgálják fel. 

Galette Comtoise: A kelet-franciaországi Franche-Comtéban népszerű Galette des Rois e változatához narancsvirággal ízesített pate choux tésztát használnak.

Gyümölcsös galette: Ez a fajta galette egy szabadon formázott pite, aminek a közepére kerül a töltelék. Ez általában szezonális gyümölcs, de ízlés szerint lehet sós hozzávalókat is beletölteni, például burgonyát, gombát vagy paradicsomot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tippeket is lesd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...