Piros, zöld, sárga? Kiderült, melyik színű paprikában van a legtöbb C-vitamin

Gondoltál már arra, miben más a színükön kívül egy piros, egy zöld vagy egy sárga paprika? Nos, többek közt azért, mert eltér a tápanyagtartalmuk, az egyik szín pedig különösen gazdag béta-karotinban és C-vitaminban.

Gondoltad volna, hogy az egyik színű paprika jóval több C-vitamint tartalmaz a többihez képest? K-vitaminban viszont ő a szegényebb... Ezek után biztosan másképp válogatsz majd a piros, a sárga és a zöld paprikák között!

A piros színű paprikában van a legtöbb C-vitamin

Hazánkban kifejezetten népszerű zöldségféle a paprika: különféle, és egyre izgalmasabb fajtákba botlunk a boltokban, kinek a tv-paprika, kinek a kaliforniai, kinek a kápia vagy a palermo a kedvence, mindennapi fogyasztása kifejezetten egészséges.

A német Táplálkozási Kompetencia Központ pedig most kimondta:

színükön kívül tápanyagtartalmukban is különböznek a paprikák, így a leghosszabb érésű pirosban van a legtöbb C-vitamin és béta-karotin, a zöld és a sárga pedig elmaradnak tőle.

K-vitaminban viszont alulmarad a piros!

  • A piros színű paprikában C-vitaminból 140 mg van 100 grammban, a sárgában csak 120-130 mg, a zöldben pedig 115 mg.
  • Béta-karotinból a piros átlagosan 2,1 mg-ot, a zöld 0,5 mg-ot, a sárga már csak 0,135 mg-ot tartalmaz.
  • K-vitaminból viszont a zöld paprikában van a legtöbb: 0,014 mg található benne, míg a piros és a sárga paprikában csak 0,005 mg - írja a 24.hu.

Forrásunk volt.


További hasznos cikkekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...