Piros, zöld, sárga? Kiderült, melyik színű paprikában van a legtöbb C-vitamin

Gondoltál már arra, miben más a színükön kívül egy piros, egy zöld vagy egy sárga paprika? Nos, többek közt azért, mert eltér a tápanyagtartalmuk, az egyik szín pedig különösen gazdag béta-karotinban és C-vitaminban.

Gondoltad volna, hogy az egyik színű paprika jóval több C-vitamint tartalmaz a többihez képest? K-vitaminban viszont ő a szegényebb... Ezek után biztosan másképp válogatsz majd a piros, a sárga és a zöld paprikák között!

A piros színű paprikában van a legtöbb C-vitamin

Hazánkban kifejezetten népszerű zöldségféle a paprika: különféle, és egyre izgalmasabb fajtákba botlunk a boltokban, kinek a tv-paprika, kinek a kaliforniai, kinek a kápia vagy a palermo a kedvence, mindennapi fogyasztása kifejezetten egészséges.

A német Táplálkozási Kompetencia Központ pedig most kimondta:

színükön kívül tápanyagtartalmukban is különböznek a paprikák, így a leghosszabb érésű pirosban van a legtöbb C-vitamin és béta-karotin, a zöld és a sárga pedig elmaradnak tőle.

K-vitaminban viszont alulmarad a piros!

  • A piros színű paprikában C-vitaminból 140 mg van 100 grammban, a sárgában csak 120-130 mg, a zöldben pedig 115 mg.
  • Béta-karotinból a piros átlagosan 2,1 mg-ot, a zöld 0,5 mg-ot, a sárga már csak 0,135 mg-ot tartalmaz.
  • K-vitaminból viszont a zöld paprikában van a legtöbb: 0,014 mg található benne, míg a piros és a sárga paprikában csak 0,005 mg - írja a 24.hu.

Forrásunk volt.


További hasznos cikkekért kattints ide:

Címlapról ajánljuk