Gondoltad volna, hogy az egyik színű paprika jóval több C-vitamint tartalmaz a többihez képest? K-vitaminban viszont ő a szegényebb... Ezek után biztosan másképp válogatsz majd a piros, a sárga és a zöld paprikák között!
Hazánkban kifejezetten népszerű zöldségféle a paprika: különféle, és egyre izgalmasabb fajtákba botlunk a boltokban, kinek a tv-paprika, kinek a kaliforniai, kinek a kápia vagy a palermo a kedvence, mindennapi fogyasztása kifejezetten egészséges.
A német Táplálkozási Kompetencia Központ pedig most kimondta:
színükön kívül tápanyagtartalmukban is különböznek a paprikák, így a leghosszabb érésű pirosban van a legtöbb C-vitamin és béta-karotin, a zöld és a sárga pedig elmaradnak tőle.
K-vitaminban viszont alulmarad a piros!
- A piros színű paprikában C-vitaminból 140 mg van 100 grammban, a sárgában csak 120-130 mg, a zöldben pedig 115 mg.
- Béta-karotinból a piros átlagosan 2,1 mg-ot, a zöld 0,5 mg-ot, a sárga már csak 0,135 mg-ot tartalmaz.
- K-vitaminból viszont a zöld paprikában van a legtöbb: 0,014 mg található benne, míg a piros és a sárga paprikában csak 0,005 mg - írja a 24.hu.
További hasznos cikkekért kattints ide: