Pipérade, a francia lecsó, amit kenyérrel, tojással, de hallal is élvezhetsz

A magyar ember sorsa, hogy kénytelen újból és ismét rácsodálkozni arra a tényre, hogy bizony a lecsót nem ő találta föl, hiszen akadnak mindenféle külhonban élő kuzinjai és távoli rokonai is. Például a francia, jobban mondva baszk pipérade, ez a meglepően sokoldalú zöldségragu. Indulhat a rokonlátogatás?

Mindig érdekes helyzet, amikor két nemzet teljesen eltérő, de alapjaiban/alapanyagaiban/elkészítésében hasonló fogását próbáljuk mérlegre helyezni. Már a beazonosítás is gyakran furcsaságokat szül – hiszen nyilvánvalóan mindenki a maga nézőpontjából kiindulva gondolkozik, így születnek az olyan kiejelentések, mint „a svíčková, a cseh vadas” vagy „a tagine, a marokkói pörkölt”, esetleg, hogy „a shakshuka, a Közel-Kelet lecsója”. Természetesen egyik fenti állítás sem állja meg száz százalékban a helyét, hiszen mindegyik nemzeti étel a saját jogán a maga ura, egyedi és utánozhatatlan.

Pipérade, a francia lecsó, amit kenyérrel, tojással, de hallal is élvezhetsz

Nemzetközi variációk két zöldségre

Persze mégsem bűn az, vagy illetlenség, ha ilyen módon próbáljuk magunkban elhelyezni a Föld nevű bolygó különböző kulináris specialitásait – ez már annak a jele, hogy nyitottak, érdeklődők vagyunk a sajátunkon kívül más nemzetek konyháira is – sőt, egyes helyzetekben olyan okosságokra is rájöhetönk, hogy ha a természet két ugyanolyan zöldséget ad X különböző nemzetnek, akkor többé-kevésbé mind az X nemzet hasonlóan fog velük eljárni a konyhában.

Ez magyarázza a fent említett lecsó nemzetközi rokonsági láncolatának ilyen módon szerteágazó mivoltát: hiszen, ha nem is ugyanarról az ételről beszélünk, az alapanyagok szintjén mégis rokonság fűzi egymáshoz a lecsót, a shakshukát és a pipérade-ot.

„Lecsó” à la Dél-Franciaország

A pipérade (a név a dialektusban így nevezett paprika, a piper szóból született) őshazája a Francia- és Spanyolország határán mindkét irányba átnyúló terület, tehát spanyol oldalról baszk, míg francia oldalról gascogne-i specialitás.

A baszkok talán azért is kedvelik annyira a pipérade-ot, mert a zöldségragu alapanyagai, a hagyma, a paradicsom és a helyi húsos zöld paprika zászlajuk színeit festi a tányérokra.

A pipérade receptjéért kattints a képre!

Gyakran használnak hozzá új hagymát: fontos a különírás, ugyanis nem (feltétlenül) a zsenge, zöldesfehér szárakról van szó, hanem a már gumósabb, alul gombócba dundorodó zöldségről van szó. Persze ugyanúgy elkészíthető sima hagymával is, ahogy a régió, máshol nehezen fellelhető, zöld paprikáját is lecserélhetjük hasonló árnyalatú kaliforniaira vagy kápiára.

További különlegessége a, szintén a régióra jellemző, különleges fűszerpaprika, a piment d'Espelette, ami csodásan piros árnyalatot kölcsönöz neki, és sűrű, paradicsomos szaftjának csodás aromát ad.

Magában, tojással, hússal: kinek, hogy tetszik

Ahogy a magyar konyhákban nyáron oly' sok étel lecsóssá válik, ugyanolyan szabados kézzel eshetünk neki a „baszk színű” pipérade-nak is. Ehetjük magában, friss-ropogós baguette-tel tunkolva, készíthetünk mellé rizst is, akár.

A francia lecsós hal receptjéért kattints a képre!

Tovább fejlesztve egy szinttel üthetünk bele tojást (de ne keverjük el, hanem hagyjuk szépen, lassan megfőni abban a csodás paprikás szaftban): egyenest a fazékba is mehet, de a külön kiporciózás is valid opció. Így mindenkinek meglesz a maga kis kerámiatálja, tele a lávaként gyöngyöző, lágytojásos pipérade-dal.

Ha pedig egy igazán laktató főétellé tennénk a zöldségragut, süssünk mellé csirkét vagy halat. Ezen a ponton a pipérade megszűnik pipérade-nak lenni és átlép abba a kulináris zónába, amelyet á la basquaise néven nevezhetünk franciául.

A francia lecsós hal receptjéért kattints a képre!

A csirke általában combot vagy mellet jelent, ami paprikás-paradicsomos szaftban úszik: ez a poulet basquaise. Halfronton pedig bármilyen kedvünkre való filét kisüthetünk a zöldségraguhoz, bár érdemes a fehér húsú, de karakteres fajoknál maradni. A fekete tőkehal, a vajhal, a harcsa vagy a süllő mind ígéretes választás. Összefogó néven bármi, ami pipérade-dal készült hal, poisson basquaise lesz, természetesen ide beilleszthetjük az adott uszonyos francia elnevezését.

Itt a pipérade és a francia lecsós hal teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...