Pinot Noir: testes és karakteres

Ahogy a május illatait mindenki szereti, ugyanez már nem biztosan mondható el a pinot noirról, hiszen az egyedi karaktereket valaki vagy nagyon kedveli vagy nagyon nem. Kezdő borkóstolóként az ember nem könnyen barátkozik meg vele, később viszont talán az egyik legizgalmasabb borrá válhat a tapasztalt szakértőknek. Általánosságban elmondható, hogy ez egy testes, karakteres, fűszeres bor bonyodalmakkal, melyekkel meg kell küzdeni.

Jácint, orgona, rózsa, gyümölcsfák, eper és még lehetne tovább sorolni, ilyesmi illatok jutnak eszünkbe elsőként a májusról. Ilyenkor a legjobb elmenni vidékre a belvárosból, mivel a tavasz arcul csap ezzel az illatkavalkáddal, és nincs olyan, aki ne örülne ennek a hosszú, hideg tél után. Májusban legyünk elegánsak, és ismerkedjünk meg egy karakteres, egyedi fűszeres vörösborral, ami ugyanolyan gazdag, mint a hónap illatai. Ez a pinot noir.

Sötét fürtjei miatt kapta a szőlő a francia fekete fenyő nevet, amely elterjedt az egész világon, de igazán jellegzetes és finom borokat a hidegebb éghajlatú régiókban termelnek. Szőlője a fekvéssel szemben nagyon igényes és termőtalajtól, régiótól függően egészen más zamatú bort kaphatunk.

A pinot noir bora palackban is tovább érlelődik, alakul, fejlődik, kinyitás után nem szükséges sokáig szellőztetni gazdag elsődleges illatai miatt. Bogyós fekete gyümölcsökre emlékeztető illatában a meggy, cseresznye, málna, eper és szilvaillatokat említhetjük legjellemzőbbként.

Általánosan igaz rá a többi vörösbornál alacsonyabb tannintartalom, a világosabb bordó szín és a 13-14% közötti alkoholtartalom. Színe miatt egyszerű kijelenteni, hogy leginkább vörös húsokhoz, barna mártásokhoz fogyasszuk, de a legklasszikusabb, legizgalmasabb és legrizikósabb választás is a karakteres húsokhoz köti.

Nyárson sült kacsa

Feleségem születésnapjára készítettem ezt a fogást. Az alkalomnak megfelelő, igazi különlegességet sikerült alkotnom, mindenkinek csak ajánlani tudom, ha teheti, próbálja ki.

Sült kacsacomb 8. - barna sörös

A kacsacomb sütése nem olyan nagy ördöngőség, mert ha csak fűszerekkel sütjük, akkor is igazi ízkavalkádja van magának a húsnak is. Ezt a sörben sütést egy színésznő ajánlotta, ...

Sült kacsacomb 1.

Tradicionálisan minden évben először a Márton-napi újborkóstoláskor készítünk sült kacsa-vagy libacombot (függően attól, hogy mely alapanyaghoz jutunk hozzá). Párolt ...

A jól megválasztott pinot noir a mediumra sült kacsamellel, a fűszeres báránnyal érvényesül a legjobban. A két jellegzetes íz tökéletesen megfér egymás mellett, a kacsa és a bárány nagyon jól kihozza a pinot noir legszerethetőbb illatait, a bor animális jellegei miatt. Ettől nem kell megijedni, a nedű jellegzetes íze, a visszafogott tannin, és a sajátos aromatika teszi tökéletessé az összhangot. Érdemes kipróbálni tehát a variációt, de csakis akkor, ha szeretjük a nem mindennapi ízeket, és ha úgy érezzük, hogy borszakértői pályánkon eljött ennek az ideje, különben akár egy életre is kiábrándulhatunk a pinot noirból.

Rogan Josh

Ismét egy nagyon finom étel a Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyvből. Tesztalanyom,:) Jr Smith nagyon elégedett volt vele, és azt mondta, ezt bármikor tálalhatom neki. Nagyon bejött ...

Báránygerinc

A báránygerinc tipikusan olyan fogás, amely többnek látszik, mint ami. Ezt természetesen nem az ízére értem, hanem megjelenésére. Csak úgy sugárzik belőle az elegancia, voltaképp azt ...

A borral inkább magasabb színvonalú borászatok foglalkoznak, mivel mind szőlője, mind a bora figyelmet és törődést igényel, rosszul bírja a meleget és sok tekintetben érzékeny. BOR+-nál hónap borászata májusban a balatoni Liszkay pincészet, kínálatukban klasszikus és kellemes pinot noir található. Látogassunk el ebben a hónapban is a BOR+ rendezvényeire, ahol erről személyesen is meggyőződhetünk! Legközelebb 2013. május 16-án, 19 órától a Cafe5-ban Korzika és Monoszló találkozik. Az Utazom.com fényképeken mutatja be az ide látogatóknak Korzikát, és közben Monoszlóról ismerkedhetünk a Liszkay pincészet boraival. A program ingyenes.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...