Pimaszul finom: cseh pimasz, vagyis talkedli

Van egy ősrégi talkedlisütőm, igaz, jó ideje csak tükörtojás készült benne nagyritkán, de most az unokáim rávettek a rendeltetésszerű használatra.

Mindenekelőtt előkerestem a régi talkedlireceptet. Az elkészítésével már nem lesz gond, de a nevével meggyűlt a bajom, mert persze azonnal megkérdezték unokáim, hogy miért hívják talkedlinak/tarkedlinak, pláne meg cseh pimasznak.

Talkedli Veres Maritól recept

A múltkor a fánkkal jártam így, hiába, mindig adnak feladatot a kíváncsiskodó gyerekek! Kis jóakarattal a talkedli amolyan mini változata a fánknak, hiszen élesztő szükségeltetik hozzá és keleszteni kell. Ahogyan a talkedlisütő, úgy a recept is családi örökség, és cseh pimasz néven hagyományozódott rám. De hogy miért pimasz, nem tudnám megmondani, mert egyik szinonimája sem visz közelebb a megoldáshoz, hiszen miért lenne a talkedli arcátlan vagy orcátlan, pofátlan, szemtelen, esetleg polgárpukkasztó?

Már maga a talkedli vagy más helyeken tarkedli szó sem cseh, hanem német eredetű (a nokedli is ebbe a körbe tartozik), és valószínű, hogy osztrák közvetítéssel került a cseh, illetve a magyar nyelvbe. Igaz, az eredeti Dalken jelentése fajankó, mamlasz, ostoba fecsegés, locsogás, tahó. Hogyan lett mindebből cseh pimasz? Ahogyan a szó eleji d-ből t lett, ugyanúgy akár az ostoba fecsegést is minősíthették elődeink pimasznak. Hogy még tovább cifrázzam, Baróti Szabó Dávidnak az 1700-as évek végén kiadott értelmező szótárában ez szerepel a nyuzga meghatározására: „nyúzar, vézna, vanyiga, pimasz, élhetetlen, erötlen, tehetetlen; kivált arról mondatik, a’ ki magánál erösebbe kap, kötelődzik” – vagyis kötekedik.

Tarkedli

Anyukámtól származik a recept, Ő meg még az Ő Anyukájától tanulta elkészíteni. Alföldi születésű Nagymamám viszont már nem tudom, honnan tett szert rá, de nagyon megérte! Nagy ...

Talkedli- Tarkedli 4.

A talkedli, vagy más néven tarkedli nem más, mint egy - származását tekintve -  cseh fánk, de Magyarországon is sokfelé sütik, leglábbis az én nagymamám nagyon sokszor készítette, ...

Tarkedli 3. -házi eperlekvárral

Valamelyik nap kutakodtam az interneten recepteket keresve, hogy mit is csináljak a finom nyári zöldségleveshez, és rátaláltam erre a nagyon finom tarkedli receptre, és mivel nekem is van ...

Már csak annyit tennék hozzá, hogy cseh szakácskönyvemben a tarkedli lívance, vagyis palacsinta címszó alatt szerepel, a szlovákban pedig dolky, vagyis fánk néven található.

Csoda-e, hogy mindezek után csak annyit mondtam unokáimnak, hogy mindegy is, milyen eredetű a szó és mit jelent, egy a biztos: szemtelenül finom!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...