Piknikezz a Budai Várban

Pár hónapja új hely nyílt a Szentháromságtéren: a Teteje alapítóinak az a nem titkolt szándékuk, hogy visszafoglalják a Budai Várat!

Nem a törököktől, nem is Habsburgoktól - a turistáktól. Akikkel természetesen semmi baj nincsen, mindenki örül annak, hogy kíváncsiak a városunkra - ugyanakkor valahogy még a fővárosiak is ritkán látogatnak fel a Várba, kivéve, ha pont arra van dolguk. Pedig Budapest egyik legszebb részéről van szó, ami ráadásul öt perc alatt elérhető a Széll Kálmán térről.

"Ezen a rossz szokáson szeretnénk változtatni" - mondja Bene Gábor, a Teteje egyik alapítója. A Teteje április óta várja a vendégeket, egy egészen újszerű koncepcióval: piknikkosarakat kínál ajánlott térképpel, mely megmutatja, hogy hol érdemes ideiglenes tanyát verni a Várban. A három fiatal alapító régóta ismeri egymást, és áprilisban kaptak rá lehetőséget, hogy megnyissák a Tetejét, mely nem bisztró, nem kocsma, és nem is kávézó - inkább egy olyan hely, ahol pár tipikus magyar hidegtálat kóstolhatunk végig, a Mátyás Templommal pont szemben - vagy el is csomagoltathatjuk őket, és egy kölcsönpokróccal meg egy ajándék térképpel felszerelve elindulhatunk felfedezni a budai Várat.

A kizárólag őstermelői árukat tartó Teteje azt a gasztrolyukat próbálja betömni, ami pont hiányzik a Várból. A rengeteg turista miatt ugyanis vagy álmagyaros, túlárazott éttermek vannak, vagy elegánsabb, de szintén nem az átlag magyar pénztárcával rendelkezőknek fenntartott helyek.

Az egyszerű, de minőségi krémeket, felvágottakat, sajtokat, házi szörpöket és fröccsöket kínáló átlag kávézónál többet szerettek volna adni, így jött a piknik ötlete. Nem szendvicseket kínálnak, a vendégek maguk dönthetik el, hogy mely zöldségeket, krémeket és kenyeret választják, ahogy azt is, hogy hol szeretnék elfogyasztani.

A hely által kínált térképen nemcsak az van feltüntetve, hogy hol lehet a Várban zavartalanul lezavarni egy pikniket, de az is, hogy a kijelölt helyek közül melyik forgalmas, melyik eldugott, és hogy mettől-meddig süt oda a nap.

Az ételekkel is az volt a cél, hogy mind a betévedő turisták, mind a helyiek olyan falatokat kapjanak, amelyek tipikusak itthon, és könnyen szállíthatóak. A házi szörpöket is kis üvegekben kínálják, a fröccs is elvihető - az I. kerületben ugyanis nem tilos közterületen alkoholt inni.

Mi is megkóstoltunk pár dolgot az étlapról: legnagyobb kedvencünk a kolbász volt, de a sonkán és a háromféle sajton is lehetett érezni, hogy termelőtől származnak. A házi krémek közül a padlizsánnak kellemesen füstös íze van, a töpörtyűkrém finoman ropogós, a brokkolikrém pedig üde és frissítő.

A szörpök közül a homoktövist mindenkinek ajánljuk! Ha nem akarjuk elvinni az ételt, akkor is kérhetünk válogatást - végülis ki mondta, hogy a Mátyás templommal szemben nem lehet kényelmesen piknikezni? Mi mindenesetre biztosan visszamegyünk máskor is, kölcsönveszünk egy takarót, fogunk egy térképet, és visszafoglaljuk a Várat!

Ez is érdekelhet!

Stég, a belváros halkirálya!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...