Piknik a szabadban

Mivel most már visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, itt az ideje a gyakorlatban is megvalósítani az eddig a lelkünk legmélyén dédelgetett szabadtéri programterveket!

Szinte nincs olyan település, melynek közelében ne lenne valamilyen elképesztően szép, nyugodt és érintetlen zöld terület, amit érdemes felfedezni, nem is beszélve a környező falvakról, községekről vagy akár városokról. Ha egész napostúrátszervezünk, akkor viszont gondoskodnunk kell az elvesztett energia pótlásáról is: méghozzá úgy, hogy utána ne érezzük azt, ólmos súlyokat cipelünk a hasunkban.

A piknikezős, szabadban eltöltött nap házilag összeállított fogásainak egyetlen, nagyon fontos kritériumnak kell megfelelniük: könnyen, akár evőeszköz nélkül is fogyaszthassuk őket. Piték, péksütik, pogácsák, szendvicsek várják, hogy a jó levegőre érkezve jóízűen belakmározzunk belőlük.

Mindent a hagymáról >>

Persze senki nem várja el, hogy a kikapcsolódásra szánt nap hajnalán mi már a konyhában robotoljunk és az összes, itt ajánlott ételt szépen, sorjában elkészítsük. Elég ezek közül egy-egyet előző este összeállítani. A piték – legyen szó vagy édes változatról – általában könnyen elkészülnek és nem igényelnek nagy előzetes rákészülést: a quiche-hez mondjuk mindenképpen vajat ajánlunk, az édes típusokhoz szükségünk lehet még tojásra, sütőporra, de ezek általában amúgy is vannak otthon. Használjuk ki a spenótszezont és süssük friss, leszárazott parajlevelekkel a piténket: az erős, akár füstös ízű sajtok remekül illenek hozzá. Ha édesben gondolkodunk, a felállás ugyanaz: friss gyümölcs híján pakoljuk meg a kamra és a mélyhűtő kincseivel a sütiket. A réteseket sem hagynánk ki a menüből: egyrészt a bolti rétestésztából tényleg nagyon egyszerűen és gyorsan összedobhatjuk, másrészt a már kész rétesrudak simán szeletelhetőek, nagyon könnyen csomagolhatóak.

Energiabomba reggelire >>

Házi meggyes rétes

Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte ...

Feketeribizlis pite

Az egyik legfinomabb és legpikánsabb dolog, amit el tudunk képzelni, a feketeribizliből készült dzsem és pite. Imádjuk! Nálunk pl. a nyár egyik slágere szokott lenni ez a nagyon könnyen ...

S hogy mibe rejtsük az éhségűző szeletkéket? A műanyag ételhordó dobozok tökéletesen megteszik az ilyen helyzetekben, takarjuk le őket konyharuhával és mehetnek a klasszikus fonott kosárba. Ne érezzük túlzásnak a dolgot! Meg kell adni a módját, mert az ilyen alkalmak különlegesek és legalább nem zuhanunk be vasárnap este farkaséhesen a legközelebbi gyorsétterembe.

Ezt ettétek márciusban >>

Az Itt a szezon! további cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...