Picit ijesztő, de egészséges és fini apróságok halloweenre

A halloween idejére készült édességeknek sem kell feltétlenül túl cukrosnak és folytósnak lenniük. Egészséges formában is elkészíthetjük a kicsit rémisztő, kedves falatkákat! 

A nemzetközi család kihívás - vannak nagyon jó, és elképesztő fárasztó részei, de mivel van elég gond a világban, én úgy döntöttem, csak a jó részeket fogom megosztani veletek, azok közül is csak azokat, ahol a fókuszban az evés áll. Mert ugye enni mindenki szeret. Ennek a szellemében határoztuk el a makrocsalád másik tagjával, hogy az étkezéssel kapcsolatos összes szokást megtartjuk, legyen az amerikai, francia vagy magyar. Így volt a farsangi fánk mellett palacsintanapunk februárban, piténk és barbecue szendvicseink júliusban, és bár lélekben az indiánokkal vagyok, erős a gyanúm, hogy a Hálaadás is jó alkalom lesz arra, hogy a barátokkal körbeüljünk egy oltári nagy pulykát.

A kócos fogú almák receptjéért ide kattintsatok

Valamilyen formában pedig a halloweenek is terítékre kell kerülnie, még akkor is, ha ez alapvetően az apróságok ünnepe - nálunk pedig még nincsenek. Mivel a halloweennek nincs olyan viszonylag kötött menüsora, mint a Hálaadásnak, sem olyan saját ízlésre szabható alapdarabja, mint az almás pite a július 4-nek, vacak csokikat magamba tömni meg nem volt kedvem, végeztem egy kis kutatást. A halloween hivatalos alapanyaga a sütőtök - nemcsak faragják, de készítenek belőle a pitétől kezdve a köreten át a muffinig mindent. De sütőtökből rengeteg jó recept van már itt, és a sütőtökhöz nem kell semmilyen különleges alkalom, így maradt az ünnep másik vezérfonala, a nasi. Nálunk ez még nem szokás - hogy később lesz-e, azt nem tudom, és annyira nem is érdekel, de itt október utolsó estéjén össznépi édességgyűjtésre indulnak a gyerekek. Idősebb tesóval, szülőkkel vagy nagyszülőkkel ijesztő jelmezbe öltözve házról házra járnak, és mint a balatoni behajtómaffia, mindenhol ultimátumot adnak: vagy kapnak némi csokit és édességet a kosarukba, vagy rontást küldenek a házra.

Az olívapókos kaszinótojás receptjét itt találjátok

Ha ebből a szemszögből nézzük, akár hazai hagyomány is lehetne - majdnem olyan, mint a betlehemezés, csak kicsit erőszakosabb, de hát istenem, ez Amerika. Sőt, van még egy infó azoknak, akik nagyon ellene vannak az ünnepnek: Fekete István Őszi vásár című kötetében ír arról, hogy gyermekkorában halottak napja előestéjén tökből faragott lámpákkal világítottak.

Na de ne kalandozzunk el nagyon - különben is, mindenki azt ünnepel és úgy, ahogy szeretne - , én a receptekről szerettem volna beszélni. Legnagyobb gondom ugyanis az, hogy az erre az ünnepre szánt nasik közül elég nehéz olyat választani, ami nem káros. A gyerektelenek pökhendi mindentudásával most is, mint mindig, ellene vagyok a négyévesek csokival való teletömésének. A sütikhez való jópofa kiszúróformák nem képezik részét a konyhámnak - és Nora Palmernek ezzel kapcsolatban már amúgy is volt pár jó ötlete - , így aztán lecsaptam ezekre a youtube-on fellelt, vélhetően legolcsóbb és legegészségesebb nasikra.

A Banánszellemek rendkívül bonyolult receptjét ide rejtettem

Hogy a gyerekek sokkal inkább értékelnének egy kosárnyi csokit, abban nem kételkedem, de mivel mi kimaradunk ebből a szép tarhálós szokásból, nyugodtan feltálalhatjuk nekik ezeket a jópofaságokat. Már ami az almát és a banánt illeti - a kaszinótojás és az olajbogyó inkább a felnőttek ízlésének felel meg. Arról nem beszélve, hogy ők is nyugodtan besegíthetnek az elkészítésbe. Annyira egyszerűek, hogy még nekem is sikerültek, pedig ritka béna vagyok minden aprólékos munkában. Mivel a mi házunkban nincs gyerek, így a csokigyűjtők is elkerülnek - senki nem fog az ajtóban fenyegetőzni, így csak a magam szórakoztatására készítettem el őket. Mert szerintem ezért éri meg a halloweent is ünnepelni: beszélgetve farigcsálni a csípős őszi időben - kell ennél jobb bemelegítés a szezon későbbi ünnepeire?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...