Piacon az unokákkal

Nem lehet elég korán kezdeni a piacozást! Persze ez az évekre értendő, nem az indulásra. Most kisebbik unokámmal kelünk útra, és egy kicsit más piacra is ellátogatunk.

Előző, piacos cikkemből kiderült nagyobbik unokám esete a csirkékkel. A kisebbik, Anna, kicsi korától naponta figyelhette meg falusi sétáin a kertekben kapirgáló csibéket, tyúkokat, kakasokat. Amikor aztán nagyobbacska lett, és bevásárló körútra indultunk a piacra, rácsodálkozott a standon sorakozó kopasztott csirkékre. Meg is kérdezte: – Ez mi? – Csirke – válaszoltam neki. Gondolkodott egy darabig, aztán hozzányúlt, kicsit megbökte az előtte heverő jószágot, majd így szólt: – Ez nem csirke. Nincs ruhája, és nem mondja, hogy csip-csip. – Azzal indult tovább, a maga részéről, lezárta a témát.

Ment a szomszédban házi tejet, túrót, sajtot áruló kofákhoz, a számára tiltott zónába. Akkoriban ugyanis, mivel a tehéntejre érzékenyen reagált, még a tejmentes korszakban jártunk, és ennek megfelelően, a csirkét többnyire kókusz- vagy rizstejjel készítettem.

Tudták ezt az árusok is, ezért az otthonról hozott elemózsiából juttattak neki mindig egy-két falatot. Ma már nem okoz semmi gondot a tehéntej, és szerencsére imádja a sajtokat. Közben a piackínálat is bővült – nem elírás, nem piaci kínálat akart lenni –, mert már nemcsak a váciról, hanem a nagymarosi piacról szerezzük be a finomságokat. A legnépszerűbbek nálunk a különféle ízesítésű sajtok, az édes és a fűszeres lekvárok, vagyis a chutney-k.

Igaz, hogy kicsit messzebb van, meg kisebb is a piac, de nagy vonzerő, hogy helyi és környékbeli árusok kínálják portékájukat. Közvetlenül a termelőktől származó, mindenféle árukból lehet válogatni: tejtermékekből, lekvárokból, bio gyümölcslevekből, paradicsomléből, friss zöldségekből és gyümölcsökből, de be lehet tárazni gyógynövényekből, házi ételízesítőkből, füstölt húsokból, vehetünk mézet, tojást, házi süteményt, pékárut is. Tavasszal pedig a magbörzén egyenesen a termelőktől szerezhetjük be a vegyszermentes ültetnivalót.

Minden szombaton afféle agórává, fórummá alakul át a piac, betölti már az ókorban kialakult közösségi tér szerepét. Volt már egyszer hasonló megmozdulás Verőcén is, A kamra titkai rendezvényen néhány termelő a környék kamráiból összegyűjtött kiskerti terményekből tartott kóstolót, receptismertetőt, és élénk eszmecsere folyt a tartósítási módszerekről.

Érdekességként még annyit, egyre több a környezettudatos eladó és vásárló a piacon megfordulók között. Ez talán annak is betudható, hogy nagyon sok a fiatal az árusok és a vásárlók között, és egyre többen törekednek arra, hogy kevésbé terheljék meg környezetüket. Amit lehet, újrahasznosítanak, maguk hozzák a palackokat, nem nejlonba, inkább papírba csomagolják, csomagoltatják az árut.

ÖkoSalty: minden, ami környezettudatos

Mennyire igaz, hogy már gyerekkorban el lehet, el kell kezdeni a természet védelmére nevelést. Anna unokám, amikor indulunk a piacra, már készíti elő az összehajtogatott papírzacskókat és az üvegeket a tejfölnek, tejnek, joghurtnak. A vásárlás után pedig, amíg a felnőttek beszélgetnek, a gyerekek is összeverődnek, és nagyot játszanak. Azokon a napokon célszerű délutánra tervezni a főétkezést, például lehet tálalni egy finom sültet chutney-val, utána pedig jöhet a sajttál dióval, almával, friss péksüteménnyel!

Mézes briós

A kelt tészták a kedvenceim. Mindet imádom, ha édes, ha sós, jöhet akármelyik. Sütöm is őket nagy szeretettel és buzgalommal, rengeteg ízűt és formájút kipróbáltam már. De a briós ...

Házi vajas croissant

A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési ...

Lusta kiflik Tormától

Puha, félbarna, szezámmagos óriáskifliket szerettem volna ebédre, ezért reggel 8-kor megformáztam a hűtőből kivett (és előtte szobahőre melegedett) tésztát, rövid ...

Vajas cukros molnárka

Az egyik kedvenc péksüteményem!;) Pihe-puha, foszlós, finoman édes és szépséges. Aunty Yochana kitűnő receptje.

Tejes kifli kovásszal

Dupla adag tésztával indítottam... A másik feléből kakaós csigák készültek. Jó volt, mert így egyszerre kétféle péksüteménnyel tudtam kipróbálni Bözsit, a kovászt. Ropogós héj, ...

Sörperec Mymotól

Erdélyben isteni perecet sütnek az egyik kis boltban, és mivel ritkán járok ott, szerettem volna valami hasonlót sütni, ezért elkezdtem keresgélni, és végül ez hasonlított legjobban az ...

Krumplis perec

Szeretjük a kelt tésztákat, ezért szívesen kísérletezek velük. Ez is így született...  Egyszerű, olcsó, alig kell hozzá alapanyag. Főleg frissen nagyon finom, az alja jó ropogósra ...

Császárzsemle

Múlt héten egy klassz kenyeres/ péksütis könyvre bukkantam a könyvesboltban, első átlapozás után nem is annyira a kenyerek, annál is inkább a zsemlék keltették fel a ...

Mari nagyi

Piacolás unokákkal

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...