Piacolás unokákkal

Régi piacjárók unokáim. Eleinte még babakocsiból szemlélődtek, ma már a kisebbik is hozza kosárkáját, a nagyobbik pedig értő szemmel válogatja ki a portékák közül a vasárnapi ebédhez valót. Kivéve a…, de erről majd később.

Jó ideig a váci piac volt a bázis, ott is Rózsika és az ő igazi, nem tápon nevelt csirkéi (na meg a szomszéd asztalnál tejet, túrót, sajtot áruló Marika és Edit). Az ott vásárolt jószágokból táraztuk be mindkét unokám húslabdacsait, a „saját”, szobi mézesünktől pedig a teaédesítőt.

Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>

Volt bőven hozadéka a piacra járásnak, mert a gyerekek megismerték a zöldségeket, fűszereket, sajtokat, húsokat, arra viszont ügyelni kellett, hogy a sok kedves kínálgatásnak köszönhetően ne egyenek össze-vissza mindent.

Egy történet ide kívánkozik, ami nagyobbik unokámhoz kapcsolódik. Így utólag azt hiszem, nem kis fejtörést okozhatott neki, hogy a képeskönyvekben látott pihés csibéket, színes kakasokat és kapirgáló tyúkokat beazonosítsa a pultra kirakott, nyakaszegett, tollatlan jószágokkal. Mert, hogy neki ez utóbbiak jelentették a csirkét.

Gyengébb idegzetűek most ne olvassanak tovább! Egyszer, amikor hazaértünk a piaci zsákmánnyal, és elkezdtem volna a húsfeldolgozást, Sári unokám hozta a babakocsit, beleültette a csirkét, és sétára indult vele a konyhában. Elmagyarázott, megmutatott „neki” mindent, sőt, mivel úgy gondolta, hogy megéhezett, kinyitotta a csőrét, és etette bőszen az ő pipijét… Tovább nem részletezném. Mi, felnőttek, ugyan nem szörnyülködtünk a látottakon, de amikor unokám nagyobb lett, és nagy állatbarát, nem vált belőle igazi húsimádó.

Csirkepörkölt

Nálunk, ha feltesszük a kérdést a gyerkőcnek: "Na, mi legyen a kaja?" Ez biztos, hogy benne van az első háromban, előre borítékolhatjuk a választ...Ezért meglehetős rutinra tettünk ...

Tojásos nokedli

Gyorsan összedobható, könnyű tavaszi-nyári étel. Klasszikusan fejessalátával szokás enni, részemről a kovászos uborka mellett döntöttem. Praktikussági szempontból is jól működik: ...

A piacozást változatlanul szereti, például a legutóbbi vasárnapi ebédhez – ami csirkepaprikás volt, és a kérésére tojásos nokedli a köret, hozzá saláta, desszertnek pedig fagylalt eperrel, tejszínnel – mindent ő vásárolt meg. Kivéve a csirkét. Amiből aztán nem is evett.

Mari nagyi

Spenót, de nem főzelék! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...