Piacolás unokákkal

Régi piacjárók unokáim. Eleinte még babakocsiból szemlélődtek, ma már a kisebbik is hozza kosárkáját, a nagyobbik pedig értő szemmel válogatja ki a portékák közül a vasárnapi ebédhez valót. Kivéve a…, de erről majd később.

Jó ideig a váci piac volt a bázis, ott is Rózsika és az ő igazi, nem tápon nevelt csirkéi (na meg a szomszéd asztalnál tejet, túrót, sajtot áruló Marika és Edit). Az ott vásárolt jószágokból táraztuk be mindkét unokám húslabdacsait, a „saját”, szobi mézesünktől pedig a teaédesítőt.

Sajt, túró, tejföl – készítsd otthon! >>

Volt bőven hozadéka a piacra járásnak, mert a gyerekek megismerték a zöldségeket, fűszereket, sajtokat, húsokat, arra viszont ügyelni kellett, hogy a sok kedves kínálgatásnak köszönhetően ne egyenek össze-vissza mindent.

Egy történet ide kívánkozik, ami nagyobbik unokámhoz kapcsolódik. Így utólag azt hiszem, nem kis fejtörést okozhatott neki, hogy a képeskönyvekben látott pihés csibéket, színes kakasokat és kapirgáló tyúkokat beazonosítsa a pultra kirakott, nyakaszegett, tollatlan jószágokkal. Mert, hogy neki ez utóbbiak jelentették a csirkét.

Gyengébb idegzetűek most ne olvassanak tovább! Egyszer, amikor hazaértünk a piaci zsákmánnyal, és elkezdtem volna a húsfeldolgozást, Sári unokám hozta a babakocsit, beleültette a csirkét, és sétára indult vele a konyhában. Elmagyarázott, megmutatott „neki” mindent, sőt, mivel úgy gondolta, hogy megéhezett, kinyitotta a csőrét, és etette bőszen az ő pipijét… Tovább nem részletezném. Mi, felnőttek, ugyan nem szörnyülködtünk a látottakon, de amikor unokám nagyobb lett, és nagy állatbarát, nem vált belőle igazi húsimádó.

Csirkepörkölt

Nálunk, ha feltesszük a kérdést a gyerkőcnek: "Na, mi legyen a kaja?" Ez biztos, hogy benne van az első háromban, előre borítékolhatjuk a választ...Ezért meglehetős rutinra tettünk ...

Tojásos nokedli

Gyorsan összedobható, könnyű tavaszi-nyári étel. Klasszikusan fejessalátával szokás enni, részemről a kovászos uborka mellett döntöttem. Praktikussági szempontból is jól működik: ...

A piacozást változatlanul szereti, például a legutóbbi vasárnapi ebédhez – ami csirkepaprikás volt, és a kérésére tojásos nokedli a köret, hozzá saláta, desszertnek pedig fagylalt eperrel, tejszínnel – mindent ő vásárolt meg. Kivéve a csirkét. Amiből aztán nem is evett.

Mari nagyi

Spenót, de nem főzelék! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...