Ezért vagy nagyon másnapos, ha túl sok pezsgőt iszol

Amikor újév reggelén borzasztó fejfájással ébredsz, már nagyon bánod, hogy éjfélkor jó néhány pohár pezsgőt megittál. De mégis miért leszünk annyira másnaposak a pezsgőtől?

Pezsgő nélkül nincs szilveszter, de másnap reggel, amikor szörnyű fejfájással ébredsz, te is azt kívánod, bárcsak inkább a kölyökváltozatot választottad volna a száraz helyett. Bár minden alkoholos italtól másnapos tud lenni az ember, a pezsgő okozta macskajaj tényleg rettenetes és ennek megvan az oka.

Ezért vagy nagyon másnapos, ha túl sok pezsgőt iszol

A buborékok a ludasok

A pezsgő igazi ünnepi ital. Gyönyörű arany színe van, a benne lévő buborékok csak úgy csillognak a kristálypoháron át. Igazán könnyed italnak tűnik, amikor karácsonykor vagy szilveszterkor kortyolgatjuk, és csak másnap ismerjük meg a valódi arcát. A pezsgő buborékjai különleges erjedési folyamat során jönnek létre, amely magában a palackban zajlik.

Sokan gondolják, hogy másnaposabbak a pezsgőtől, pedig valójában a pezsgő okozta másnaposság nem tér el egy átlagos másnaptól. Azonban a pezsgőtől sokkal könnyebben és gyorsabban rúgunk be, ezért maga a másnap is elviselhetetlenebbnek tűnhet.

A szénsavas alkoholos italokban található szén-dioxid segít felszívni az alkoholt, így a pezsgő fogyasztása is gyorsabb felszívódást és magasabb véralkoholszintet eredményez, szemben a szénsavmentes italokkal. A legtöbb ember gyorsabban berúg, ha pezsgőt vagy más szénsavas alkoholos italt iszik. A pezsgő alkoholtartalma ráadásul viszonylag magas, 11% körül van ezzel szemben egy sör vagy cider csupán 4-5% alkoholt tartalmaz.

De mik azok a kongenerek?

A pezsgőben emellett a kongenernek nevezett vegyület is megtalálható, ami az alkoholos erjedés egy mérgező mellékterméke. A jellemzően sötétebb színű, magas kongenertartalmú italok, így a pezsgő rosszabb másnapokat okoz, mint az olyan, tiszta és alacsony kongenertartalmú alkoholok, mint a vodka, a gin vagy akár a pálinka. Nem kell feltétlenül kell nemet mondanod, ha legközelebb pezsgővel kínálnak, de figyelj oda, hogy hány pohárral iszol, mert észre sem veszed és ez az ital megalapozza a másnapod.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Az ünnepek alatt is figyelj oda az egészségedre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...