Ezért vagy nagyon másnapos, ha túl sok pezsgőt iszol

Amikor újév reggelén borzasztó fejfájással ébredsz, már nagyon bánod, hogy éjfélkor jó néhány pohár pezsgőt megittál. De mégis miért leszünk annyira másnaposak a pezsgőtől?

Pezsgő nélkül nincs szilveszter, de másnap reggel, amikor szörnyű fejfájással ébredsz, te is azt kívánod, bárcsak inkább a kölyökváltozatot választottad volna a száraz helyett. Bár minden alkoholos italtól másnapos tud lenni az ember, a pezsgő okozta macskajaj tényleg rettenetes és ennek megvan az oka.

Ezért vagy nagyon másnapos, ha túl sok pezsgőt iszol

A buborékok a ludasok

A pezsgő igazi ünnepi ital. Gyönyörű arany színe van, a benne lévő buborékok csak úgy csillognak a kristálypoháron át. Igazán könnyed italnak tűnik, amikor karácsonykor vagy szilveszterkor kortyolgatjuk, és csak másnap ismerjük meg a valódi arcát. A pezsgő buborékjai különleges erjedési folyamat során jönnek létre, amely magában a palackban zajlik.

Sokan gondolják, hogy másnaposabbak a pezsgőtől, pedig valójában a pezsgő okozta másnaposság nem tér el egy átlagos másnaptól. Azonban a pezsgőtől sokkal könnyebben és gyorsabban rúgunk be, ezért maga a másnap is elviselhetetlenebbnek tűnhet.

A szénsavas alkoholos italokban található szén-dioxid segít felszívni az alkoholt, így a pezsgő fogyasztása is gyorsabb felszívódást és magasabb véralkoholszintet eredményez, szemben a szénsavmentes italokkal. A legtöbb ember gyorsabban berúg, ha pezsgőt vagy más szénsavas alkoholos italt iszik. A pezsgő alkoholtartalma ráadásul viszonylag magas, 11% körül van ezzel szemben egy sör vagy cider csupán 4-5% alkoholt tartalmaz.

De mik azok a kongenerek?

A pezsgőben emellett a kongenernek nevezett vegyület is megtalálható, ami az alkoholos erjedés egy mérgező mellékterméke. A jellemzően sötétebb színű, magas kongenertartalmú italok, így a pezsgő rosszabb másnapokat okoz, mint az olyan, tiszta és alacsony kongenertartalmú alkoholok, mint a vodka, a gin vagy akár a pálinka. Nem kell feltétlenül kell nemet mondanod, ha legközelebb pezsgővel kínálnak, de figyelj oda, hogy hány pohárral iszol, mert észre sem veszed és ez az ital megalapozza a másnapod.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Az ünnepek alatt is figyelj oda az egészségedre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...