A korai zsenge zöldborsóból készült a késői tavasz legjobb pesztója

A jóidő apró, zsenge és zöld sztárja, a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, a nosztalgikus nyári fejtegetések alanya. Reméljük, mindenki rájött, hogy melyik hüvelyesről van szó: igen, a zöldborsóról! Fogtuk az idei első friss termést, és nem megszokott módon pesztót készítettünk belőle. Bár az ötlet elsőre merésznek tűnhet, mégis muszáj lesz kipróbálnod otthon.

A pesztó az olasz konyha alapeleme, amivel könnyedén felturbózhatunk szinte bármilyen ételt, kedvünk szerint. Az első pár házi pesztó elkészítése után át is lendülhetünk a megszokott alap, vagyis a bazsalikom-fenyőmag kombináción (na nem mintha azzal bármi probléma lenne), hogy változatosabb ízélményeket próbáljunk ki. A bazsalikomon kívül megannyi zsenge levélke alkalmas arra, hogy pesztó készüljön belőle. A rukkola, a petrezselyem, a medvehagyma, a spenót, de még a reteklevél is csak arra vár, hogy összekrémesítsük, és valami ínycsiklandóan frisset alkossunk belőle.

Így készült Fanni zöldborsópesztója:

Pesztó valami zöldből, de nem levélből

Az imént felsorolt alapanyagok mindegyikének a levelét használjuk fel a pesztóhoz, azonban nem kell megijednünk maguktól a zöldségektől sem. A spárga, a cukkini, a brokkoli és a fodros kel egyaránt alkalmas erre a célra. Mindegy milyen, a lényeg, hogy zöld legyen alapon, mi most a hüvelyes zöldborsót csíptük nyakon, hogy keresztezzük az olasz gasztronómiával. Érdemes friss borsót használni a recepthez, hiszen az ad igazán üde zamatot a pesztónak. Ha mégis a fagyasztottat választjuk, futtassuk meg egy kevés vajon, hogy ne legyen kellemetlen utóíze a fagyos tartósítás miatt.

További csodás pestóinkból:

Krémes cukkinipesztó

Pesztót lényegében bármelyik zöldségből - vagy akár gyümölcsből - készíthetünk. Mi most a cukkinit kaptuk el a grabancánál fogva, hogy belereszeljük az aprítóba, és ilyen finom, ...

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Krémes zöldspárgapesztó

Ez a recept egyetlen csokor zöldspárgával kezdődik, amit blansírozunk, majd összekeverünk olyan klasszikus pesztó alapanyagokkal, mint a fokhagyma, a parmezán, mandula és az olívaolaj. Az ...

Mi kerüljön mellé?

Az emlegetett fenyőmag szuper kiegészítője a hozzávalóknak, de válogathatunk kicsit pénztárcabarátabb megoldásokból is. A pisztácia, a kesudió, a mandula, a tökmag, a mogyoró, sőt akár a dió, egyszóval minden mag megfelelő textúrát ad a házi pesztónknak.

A zöldborsó mellé pisztácia, friss bazsalikom és menta került, az igazán zöldellő és frissítő végeredmény érdekében. A további elhagyhatatlan hozzávalók közé tartozik az olívaolaj, a parmezán, a citromlé, és természetesen a só, a bors és a fokhagyma.

Zöldborsópesztós szendvicsek - Recept a képre kattintva nyílik!

Mivel fogyasszuk a házi zöldborsópesztónkat?

A pesztó hagyományos és elterjedt felhasználási módja szorosan összeforrt a tésztaételekkel. A borsó szintén megállja a helyét egy gyors "pea pesto pasta" fogásként, mi azonban azt valljuk, hogy jobban mutat szendvicskrémként, esetleg mártogatósként. Kiegészíthetjük ricottával, mozzarellával, prosciuttoval, uborkával és retekkel. Szárnyasok mellé, a húsok töltelékeként vagy a tejszínes szósz kiegészítőjeként egyaránt tartalmas fogás.

'Zsenge zöldborsópesztó' - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Címlapról ajánljuk

4 nyomós ok, miért ne dobd a tök héját a...

A sütőtök azon alapanyagok közé tartozik, aminek minden részét fel tudjuk használni. Nem kérdés, hogy húsából milyen finomságok születnek, és a benne rejlő magokból isteni ropogtatnivaló készülhet, de héjáról valamiért nem szeretünk tudomást venni. Nagy hiba, mert aki hobbiszinten űzi a kertészkedés műfaját, annak érdemes kihasználnia a sütőtökhéj szuperképességeit.

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...