Rengeteg friss bazsalikom, fenyőmag, olívaolaj és parmezán: csak hogy néhányat felsoroljunk a pesto tradicionális receptjének alapanyagi közül. Ezek sajnos nemcsak hozzávalók, hanem nyomós (és költséges) okok is arra, hogy miért nem készítenek sokan házilag zöldfűszeres kencét – az árak mellett a beszerzési nehézségek is akadályt állíthatnak a házi pesto elé. Persze ez nem kell, hogy így legyen, az alábbi helyettesítésekkel szintén isteni krémet kaphatunk, egyszerűbben, néha olcsóbban is.
A pesto helyettes alapanyagait a galériában találod, kattints értük a képre!
Így készíts ugyanolyan jó pestót, ha hiányzik egy alapanyag
Bazsalikom
Nehéz lenne bazsalikom nélkül pestót készíteni, hiszen a zöldfűszer karakteres aromája és harsány színe teszi a krémet azzá, ami. Persze, ha nem vagyunk teljesen puristák és nem kötjük ennyire az ebet a karóhoz, akkor bátran készíthetünk alternatív verziókat is. Például rukkolából, medvehagymából, petrezselyemből vagy reteklevélből – ez utóbbi ráadásul „ingyenes”, maradékmentő alapanyag. Mindenképpen olyan zöld levelest használjunk, ami kellően karakteres ízű, némileg lédús és nyersen is fogyasztható.
Fenyőmag
Talán az egyik legdrágább és legnehezebben beszerezhető pestoalapanyag ez, ami sokak szerint elengedhetetlen a receptből. És igen, a tradicionális verzió tényleg nem sokat érne a mag nélkül, azonban a ráció mégis afelé vezet minket, hogy szabadosan lecseréljük az apró szemeket pénztárcabarátabb magvakra. Dióval bármikor helyettesíthető a fenyőmag, ahogy mandulával vagy tökmaggal is. Napraforgót azonban inkább ne dobjunk az aprítóba, túl markáns íze túlzottan elvinné más irányban a pestót.
Parmezán
Ha elfogyott otthon a hosszú érlelésű olasz keménysajt, vagy alapjáraton nem engedhetünk meg magunknak ilyen pénzügyi kihágásokat, akkor sem kell teljes pánikba esnünk. A sajt ugyanis egyszerűen el is hagyható a receptből (Olaszországban is készítenek ilyet), vagy helyettesíthető más sajtfélével, ami hasonlóan sós ízű és keményebb állagú. De tényleg jobban járunk azzal, ha inkább elhagyjuk, ne reszeljünk bele csak úgy bármilyen tömböt. Hiányát plusz sóval pótoljuk.
Olívaolaj
Sokak úgy gondolják, hogy az olívaolaj csak az állagjavítás végett kerül a pestóba, azonban ez így nem teljesen igaz. Ha egy tényleg jó minőségű olajat használunk, az a gazdag állagon túl kiváló aromát is ad majd a krémnek. Hiányában azonban érdemes épp a neutrális olajokért nyúlni: ha muszáj, egy nagyon kevés napraforgó- vagy repceolajjal helyettesítsük – mogyorót, szezámot, valamint fűszeres zsiradékokat és olvasztott vajat semmi szín alatt ne vessünk be.
Néhány pestós recept, amit nagyon tudunk ajánlani:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek: