A magyar Chaine Egyesület 22. alkalommal, 2017. május 10-én rendezte meg 9 indulóval az ifjúsági szakács nemzeti válogató versenyét a METRO Gasztroakadémián. A versenyen indult az Arany Kaviár Étterem, a Budapest Bisztro, a Corinthia Hotel Budapest, a Gerbeaud-Onyx Étterem, a Gundel Étterem, a Kistücsök Étterem, az Olimpia Étterem, a Vadrózsa Étterem, valamint a BGE ifjú, 27 év alatti szakácsa.
A versenyzőknek a meglepetéskosár – u.n. black box - alapanyagaiból 3 óra alatt, 4 főre kellett egy 3 fogásos menüsort elkészíteniük.
A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a METRO biztosította, amelyek közül az idei évben a meglepetéskosárból 1 darab durbincsot, 2 darab tanyasi csirkét, 1 fej karfiolt, 500 g friss epret, 1 doboz friss áfonyát, 3 darab chilit és 4 darab vaníliarudat kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk megálmodott fogásokhoz. Emellett természetesen egyéb alapanyagokkal is dolgozhattak, de ezeknél a zsűri azt is figyelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.
A zsűri elnöke: Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef), a zsűri tagja: Szulló Szabina, Raj Ráchel, Jakabbfy László, Bíró Lajos, Merczi Gábor, Nyíri Sándor, Pesti István, Kovács Árpád, Barka Áron, Dr. Sándor Dénes, Garai Ádám volt.A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság, a kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség.
Az ifjúsági versenyek ünnepélyes eredményhirdetésére a Magyar Tudományos Akadémián tartott gálavacsora keretében került sor.
A 2017. évi Jeunes Chefs Rotisseurs Competition dobogósai:1. Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem ifjú szakácsa, aki képviselni fogja Magyarországot a 2017. szeptember 8-án, Frankfurtban megrendezésre kerülő világbajnokságon2. Pohner Ádám, Kistücsök Étterem3. Debreceni Zoltán, Gerbeaud-Onyx Étterem
A Chaine Egyesület köszönetet mond szakmai partnereinek az általuk nyújtott támogatásért, valamint a zsűri tagjainak:- METRO, helyszín és alapanyagok- Progast, felszolgált ételekhez tányérok, evőeszközök- Budapesti Gazdasági Egyetem, versenyen a háttérfeladatok biztosítása- La Fiesta Party Service, frissítők és ruhák a felszolgálóknak- Whirlpool, kiegészítő konyhai berendezések- Vorwerk, Thermomix gépek
Vive le Chaine!