Csodás ötlet karácsonyra: egy tésztából süthetsz sós és édes perecet

A karácsony egy tumultusos időszak, amikor minden segítség jól jön – főleg a konyhában. Az alábbi egyszerű receptből egy csapásra hozhatunk ki kétféle aprósüteményt, egy csokoládés és egy sajtos perecet. Lássuk, mi a furfang!

Az aprósütemények ugyan tudnak technikásak lenni, azonban ez inkább a kiszaggatásra és sütésre vonatkozik. Az alaptészta, amit hozzájuk használunk, általában pofonegyszerű, sőt nagyjából egy kaptafa szerint készül – ennek mentén készítettem el az alábbi két perecreceptet, amelyek majdnem ugyanabból a tésztából süthetők ki. Mind a sajtos, mind a csokis verzió kiváló vendégvárónak, készítsük el őket karácsonyra!

Csodás ötlet karácsonyra: egy tésztából süthetsz sós és édes perecet

Az omlós tészták hozzávalói

A perecekhez hasonló aprósütemények omlós állagukat két dolognak köszönhetik: az alapanyagoknak és az elkészítési technikának. A hozzávalók közül főleg a vaj és a liszt kémiája fontos: ezek hozzák létre azt a lemezes-réteges szerkezetet, ami kisülve olyan ellenállhatatlanul porhanyós lesz.

Kerül még a masszába tojás és tejföl, amelyek egyrészt gazdagítják a sütemény állagát, másrészt nedvességet adnak, ezáltal a kohéziót segítik elő.

A sajtos perec receptjéért kattints a képre!

A sajtos perec esetében extra reszelt sajt is kerül a tésztába, ami inkább ízbeli szereppel rendelkezik – ugyan zsíros, de nem annyira, hogy megváltoztassa a vajas tészta állagát, szerkezetét.

A csokis perecbe természetesen nem teszünk sajtot (bár egészen biztosan egy érdekes ízkombináció lenne), ellenben a liszt egy részét porcukorra és kakaóporra kell cserélnünk. Ezen kívül azonban mind a sajtos, mind a csokis massza ugyanazon elv és majdnem ugyanazon arányok mentén áll össze.

Mitől marad porhanyós a kisült sütemény?

Persze az alapanyagok mellett a technikára is figyelnünk kell, ha szeretnénk megőrizni a perecek porhanyós textúráját. A legfontosabb, hogy a felhasznált zsiradékunk hideg legyen: ha kevésbé olvad, nem ad át annyi nedvességet a lisztnek, és nem erősíti meg benne a glutént.

A sajtos perec receptjéért kattints a képre!

A vaj hőmérsékletén kívül már csak a túldolgozásra kell odafigyelnünk: csak addig gyúrjuk a tésztát, míg az össze nem áll egy nagyjából kohézív gombóccá. Nem kell teljesen simára gyúrni vagy percekig dagasztani – ezzel is csak a glutén erősítenénk, ami rágóssá, keménnyé tenné a kisült pereceket.

TIPP: Ha a nyújtás és sütés előtt kicsit hűtőben pihentetjük a tésztát, időt adunk a gluténszálaknak az ellazulásra, amitől szintén omlósabb lesz a tészta, valamint a vele való munka is könnyebb lesz.

A csokis perec receptjéért kattints a képre!

A sajtos perec furfangjai

  • Használjunk valamilyen karakteresebb ízű, félzsíros sajtot, ami jól olvad. A gouda, ementáli, cheddar például mind kiváló választás.
  • Ne reszeljük le előre a sajtot, mert a szálak egyberagadnak és összeállnak egy zsíros masszává.
A sajtos perec receptjéért kattints a képre!
  • Ugyan a sütemények nem nőnek sokat, de azért hagyjunk köztük valamennyi helyet a tepsin, nehogy egybesüljenek.
  • Figyeljünk arra, hogy ha félresüt a sütőnk, fordítsuk meg a tepsit félúton, nehogy a fele perec kiszáradjon, a másik fele pedig nyers maradjon.

Nézd meg videón is a sajtos perec elkészítését:

A csokis perec apró titkai

  • A kakaóporunk legyen jó minőségű és cukrozatlan: ezzel lesz a legfinomabb a perec.
  • A liszt és a legtöbb száraz alapanyag hajlamos kissé hektikusan viselkedni, illetve a tojásunk mérete is változhat: amennyiben a tészta nem akarna összeállni, adjunk hozzá még egy kis tejfölt.
A csokis perec receptjéért kattints a képre!
  • Fordítsunk külön figyelmet a sütésre: mivel sötét színű a tészta, nehéz megmondani, mikor készültek el a perecek. Tartsuk be szigorúan a sütési időt, esetleg törjünk szét egyet próbaként, mielőtt kivennénk.
  • A kisült perecek legyenek tényleg teljesen hidegek, mielőtt leöntenénk őket a csokimázzal, különben nem fog rajtuk megülni a bevonat.

Nézd meg videón is a csokis perec elkészítését:

Itt a sajtos perec és a csokis perec teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Receptek, fotók és videók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Tepertőkrém villámgyorsan

Ha szeretitek a tepertőt és a tepertőkrémes dolgokat, akkor készítsetek házi tepertőkrémet 5 perc alatt. Alig pár dolog kell csak hozzá, a jó minőségű tepertő (legyen az kacsa, liba ...

Tepertős shortbread

A skótok vajas kekszét a magyar tepertőkrémmel ötvözve születtek meg ezek a fantasztikusan finom és omlós aprósütemények, amik magukban is ellenállhatatlanok, de megtöltve még ...

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Címlapról ajánljuk

Így fagyaszd le az aprósütit, ha már nem tudod, mit...

Ebben az időszakban majd mindenki buzgón gyártja a házi aprósütit, így megeshet, hogy kissé elszámoljuk magunkat és nyakunkon marad a sütemény, mert már a szomszédnak is elege van belőle. Ilyenkor nehogy a kukába dobjuk munkánk gyümölcsét, hanem tegyük el ínségesebb időkre, jól jön az még! Mai Napi tippünk ebben segít!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...