Pépes vagy nem pépes?

Arról, hogy mikortól mit egyen a babánk, már több cikk is született itt a NoSaltyn, most járjuk körbe a konzisztencia témáját - azaz, pépes legyen vagy nem pépes?

Amikor második fiammal fogtunk neki a hozzátáplálásnak, felmerült a neten egy trend, amit Baby lead weaningnek, azaz a „gyermek által irányított elválasztásnak" hívnak, melynek egyik tétele szerint, nem kell pépes ételekkel kínálni a csecsemőnket, hanem kínáljuk bátran már egészen kicsi korában kézzel fogható falatokkal. Ahogy sok minden más a táplálkozástudományban, természetesen ez a téma sem fekete vagy fehér.

Azzal az alapelvvel személy szerint teljesen azonosulni tudok, hogy a hozzátáplálás, elválasztás során maximálisan érdemes figyelembe venni a gyermek igényeit, együttműködési hajlandóságát. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig csak azt egyen, amit ő akar, de semmiképpen sem tartom szerencsésnek az ételek erőltetését ebben a folyamatban.

Legyünk mindig határozottak, de rugalmasak, és főleg, próbáljunk valódi változatosságot biztosítani alapanyagban, ízben, színben, ételkészítési technológiában. Nem hiszem, hogy le kell tenni a voksot a pépes vagy a darabos ételek mellett, mindkettő típus része lehet a baba étrendjének, így a konzisztenciában is tudunk változatosságot nyújtani.

A hagyományos iskolák szerint itthon gyümölcs levével kezdünk, majd jönnek a pépes állagú ételek, és fokozatos az áttérés a darabos ételek világába. A jelenlegi ajánlás szerint a darabos ételekkel várjunk a gyermekek őrlőfogainak kibújásáig, amelyek közül az elsők 1,5-2 éves kor körül jelennek meg, a hátsók pedig a fogzási időszak végén, 2-3 éves korban (a fogzás tempója, a fogak kibújásának sorrendje azonban gyermekenként eltérő lehet).

Étrendtippek fogszuvasodás ellen >>

Nagyon egyszerű karalábéleves

A karalábéleves elkészítésének lehető legegyszerűbb módja. Babáknak is kedvenc étele, legalábbis nálunk nagyon szeretik a gyerekek. Egészséges, se liszt, se rántás, se tejföl.

"Fehér" finomfőzelék babáknak

Ez a bébiebéd még jó pár hónapja készült, és pont borsó nélkül. Ha borsót is teszünk bele, akkor azt külön kis edényben pároljuk puhára, mert 1 éves korig javasolt a borsó ...

Finomfőzelék kukoricával

Kukoricával szerettem volna készíteni a kis gyerkőcöknek valamit, de mivel ők nem tudják még rendesen megrágni, így csak turmixolva érvényesülnek a jótékony anyagok belőle számukra. ...

Túrógombóc babáknak

Mivel nem kerül bele tojásfehérje, így 8-9 hónaptól fogyaszthatják a babák. Aki még nem tud rágni, annak villával törjük át  kis tejföllel. Nekem ebből a mennyiségből 22 gombócka ...

Mire figyeljünk mindenképpen, ha nem szeretnénk mindig pépesíteni a gyermek ételét?

  • Amíg a gyermekünk nem tud stabilan ülni – ez is gyermekfüggő, 8-10 hónapos kor körül alakul ki általában ez a képesség –, addig ne kínáljuk darabos étellel.
  • Ha darabos ételt adunk a kezébe, például egy hasáb sárgarépát, egy brokkolirózsát szárral, az mindig olyan állagú legyen, amit már kibújt fogaival, fogínyével el tud majszolni, ne kerüljenek nagyobb falatok a szájába, amelyekkel esetleg még nem tud mit kezdeni.
  • Sose hagyjuk a csecsemőnket, kisdedünket magára étkezés közben!
  • Asztalnál, ülve egyen, ne mászás, szaladgálás, játék közben.
  • Legyen az étkezés is a családi színtér egyik fontos eleme, együnk mi is a babával!

Babáknak való receptekért kattints ide! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...