A legtöbb péktermék frissen a legfinomabb, persze az élet általában úgy hozza, hogy az azonnali elfogyasztás nem mindig lehetséges. Ilyenkor pedig, a rövidebb vagy hosszabb tárolás során, bizony meggátolhatatlan az állagbeli romlás: ami korábban ropogós volt, az puha és szottyadt lesz, a légies-levegős belsők pedig hamar kiszáradnak. Talán kétszer annyira, ha éppen az alábbi péktermékekről van szó.
Nézd meg galériánkban a kiszáradásra hajlamos péktermékeket, kattints a képre a listáért!
6 péktermék, ami sokkal hajlamosabb a kiszáradásra
Baguette
A hosszúkás francia kenyérkülönlegesség már a legtöbb pékségben és élelmiszerboltban kapható, kiváló alapot ad könnyed szendvicsekhez, de akár krémlevesekre is piríthatunk belőle egy-két karikát. Érdemes azonban minél hamarabb elfogyasztani a rudat, ugyanis levegős szerkezete könnyedén kiszárad, egy nap alatt szikkadttá, keménnyé válhat.
Leveles csigák
Mindegy, milyen töltelék kerül beléjük, a leveles csigák is hamar az enyészet útjára lépnek. Nem is annyira a megkeményedés, inkább a puhává válás fenyegeti őket – így elveszítik egyik legszimpatikusabb tulajdonságukat, a hipnotikusan csigázó tészta lemezes-ropogós állagát. Ha egyszerre szeretnénk többet venni, a felesleget fagyasszuk le, és csak az elfogyasztás napján olvasszuk ki: süssük ropogósra a sütőben.
Ciabatta
Tulajdonképpen ugyanaz mondható el róla, mint a baguette-ről: az olasz kenyér/zsemle szintén hasonlóan légies belsővel rendelkezik, és míg frissen épp ezek a buborékok jelentik az élvezetet, másnapra megszáradva már inkább kellemetlenségek okozóivá válnak. Amennyiben mégis így jártunk, a másnapos ciabattát vágjuk félbe, locsoljuk meg olívaolajjal és pirítsunk rá a sütőben.
Croissant
Úgy tűnik, csak a baj van ezekkel a francia pékárukkal: másnaposan legalábbis biztos. Frissen a croissant a lehető legfenségesebb csemege, és talán épp ezért még fájdalmasabb a hátba szúrás, amikor egy nappal később a lemezes, ropogós külsőből és a foszlós belsőből már semmi nem marad. Szerencsére a megszikkadt rongyoskiflikből bármikor készülhet minden jóval besütött felfújt!
Zsúrkenyér
A könnyen megszikkadó kenyerek szentháromságához, az olasz és francia kollegák mellé csatlakozik egy echte magyar termék is: a zsúrkenyér. A retró szendvicsek alapjaként szolgáló szeletek frissen megvágva szinte túl puhák (a szájban gombóccá rágódnak a sajttal, téliszalámival), de ha csak egy kicsit is hagyjuk a pulton pihenni, a zsúrnak annyi, rögtön szikkadt, morzsálódó tömbbé válik. Ilyenkor szendvicset ne, inkább csak zsemlemorzsát készítsünk belőle.
Pogácsa
Ha épp nincs házi pogácsa, csak ráfanyalodik az ember a boltira is: emellett döntve azonban jobban teszi, ha minél gyorsabban elfogyasztja azt a sajtos, burgonyás vagy tepertős péksüteményt, mielőtt az kőkeménnyé válik. Ha megdobnak kővel, dobj vissza másnapos pogácsával, mert az talán még jobban fáj…
Ha inkább elkészítenéd házilag:
Hajtogatott töpörtyűs pogácsa
A pogácsa az a vendégváró, ami sose maradhat le az asztalunkról, a töpörtyűs verzió pedig az egyik legkelendőbb, és konkrétan függőséget okoz. Langyosan, egy nagy pohár hideg tejjel ...
Házi vajas croissant
A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési ...
Diós csigák
Minden magyar gyerekkori kedvence, a kakaós csiga után szabadon, íme egy szintén népszerű összetevőből álló péksütemény: a diós csiga. A ropogós leveles tészta szaftos, mazsolás ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekkel gazdagodhatsz: