Kezdi a végét járni a farsangi szezon, a fánkok nagyja már kisült, mind a szalagosok, mind a csörögék, mind a túrók. Már elvittük a fáradt olajat a leadóhelyekre, a papírtörlő is fogytán, a lakást egyszer s mindenkorra kiszellőztettük... aztán csak rájön az emberre még egyszer a fánksüthetnék. De most akkor tényleg ismét neki kell futni az egész szagos, bajos, macerás folyamatnak? Szerencsére nem, olajban sütés nélkül is kaphatunk meglepően szalagos, belül foszlós, kívül aranybarna, lekvárral töltött finomságokat – pékfánkokat!
A pékfánk tulajdonképpen nem más, mint sütőben kisütött fánktészta, lekvárral (vagy bármilyen más ízes töltelékkel) töltött kelt péksütemény.
Arról, hogy miért is ez lett a sütemény neve, nem sok információm volt, így gondoltam, megkérdezek valakit, aki szakavatott a témában. Zeliska Orsival, a balatonfüredi Péklánnyal arra jutottunk, hogy a pékségekben külön helyiség kell ahhoz, hogy olajban is lehessen sütni, így azok a kenyérmesterek, akik esetleg szezonálisan fánkot is raknának a pultjukba, inkább a már meglévő infrastruktúrát használják, nevesen a fánktésztát sütőben, kemencében sütik készre.
És ugyan otthon, a saját konyhánkban szerencsére senki nem fog engedélyek és külön helyiségek miatt nyaggatni minket, mi is eljárhatunk úgy, mint a pékek – így megspórolva magunknak még egy olajban sütős rémálmot.
Nézd meg galériánkban, hogyan készül a foszlós lekváros pékfánk!
Ezek a pékfánk készítésének lépései
Itt a lekváros pékfánk teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ízes recept, amit érdemes kipróbálni: