Olajszagmentesen is puhára sül a farsangi pékfánk

Ha a farsangi szezon alatt foszlós fánkhoz szeretnénk jutni, de nem akarjuk elárasztani a lakásunkat fojtó olajszaggal, essen a választásunk az alábbi receptre. A pékfánk ugyan sütőben sül, de simán hozza a szalagos-lekváros nyalánkság legjobb tulajdonságait.

Kezdi a végét járni a farsangi szezon, a fánkok nagyja már kisült, mind a szalagosok, mind a csörögék, mind a túrók. Már elvittük a fáradt olajat a leadóhelyekre, a papírtörlő is fogytán, a lakást egyszer s mindenkorra kiszellőztettük... aztán csak rájön az emberre még egyszer a fánksüthetnék. De most akkor tényleg ismét neki kell futni az egész szagos, bajos, macerás folyamatnak? Szerencsére nem, olajban sütés nélkül is kaphatunk meglepően szalagos, belül foszlós, kívül aranybarna, lekvárral töltött finomságokat – pékfánkokat!

A pékfánk tulajdonképpen nem más, mint sütőben kisütött fánktészta, lekvárral (vagy bármilyen más ízes töltelékkel) töltött kelt péksütemény.

Arról, hogy miért is ez lett a sütemény neve, nem sok információm volt, így gondoltam, megkérdezek valakit, aki szakavatott a témában. Zeliska Orsival, a balatonfüredi Péklánnyal arra jutottunk, hogy a pékségekben külön helyiség kell ahhoz, hogy olajban is lehessen sütni, így azok a kenyérmesterek, akik esetleg szezonálisan fánkot is raknának a pultjukba, inkább a már meglévő infrastruktúrát használják, nevesen a fánktésztát sütőben, kemencében sütik készre.

És ugyan otthon, a saját konyhánkban szerencsére senki nem fog engedélyek és külön helyiségek miatt nyaggatni minket, mi is eljárhatunk úgy, mint a pékek – így megspórolva magunknak még egy olajban sütős rémálmot.

Nézd meg galériánkban, hogyan készül a foszlós lekváros pékfánk!

Itt a lekváros pékfánk teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízes recept, amit érdemes kipróbálni:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...