Kiderült, mennyi pékárut fogyasztanak el a magyarok

Hiába a dietetikusok figyelmeztetése, az elmúlt öt évben szinte megkétszereződött az egy magyar főre jutó átlagos pékárufogyasztás mértéke.

Elképesztő mennyiségben fogyaszt pékárut a magyar lakosság – derül ki a Pek-Snack elemzéséből. Egy átlagos magyar ember évi 19,9 kilogrammnyi pékárut fogyaszt el, ez a szám pedig több mint kétszerese az 5 évvel ezelőtt mért adatoknak, derül ki a Napi.hu cikkéből.

Egy átlagos gyermekes háztartás a KSH adatai szerint 18,5 kilogramm péksüteményt fogyaszt el egy esztendő alatt. Ezzel párhuzamosan a korábbiakhoz képest jóval kevesebb kenyér fogy: évi 38,5 kilogramm helyett már csak 28,3. A legtöbb kenyeret és péksüteményt az egyedülálló férfiak fogyasztják: 62, illetve 40,8 kilogrammot évente. Náluk is hasonlóan jellemző a kenyér térvesztése a péksüteményekkel szemben

– derült ki Antal Csabától, a Pek-Snack KFT ügyvezető igazgatójától. A Pek-Snack Közép-Európa egyik meghatározó látványpékség-hálózatává nőtte ki magát, Magyarországon kívül Szlovákiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is lehet találkozni a cég termékeivel.

Néhány év alatt a duplájára nőtt a pékárufogyasztás mértéke

A cég elemzéséből kiderül, hogy a különböző „mentes" és „reform" termékekre is egyre nagyobb az igény. A gluténmentes termékekre évi 14 százalékkal, a laktózmentes pékárukra 9, a növényi alapú termékekre való kereslet pedig 10 százalékkal növekszik meg évente.

Mint ahogy az elemzésből kiderült, a koronavírus-járvány hatással volt fogyasztási szokásainkra is: mivel a pékárukat sokan munkába/iskolába menet vásárolják meg, a pandémia ideje alatt korlátozások miatt kevesebb volt a kereslet az út közben beszerezhető péksüteményekre. A járvány következménye az is, hogy a szakboltok súlya a vásárlásban lecsökkent, és inkább az élelmiszerboltokban szerzik be a vásárlók a péktermékeket.


Ezeket a cikkeket is olvasd el:

Címlapról ajánljuk