Kiderült, mennyi pékárut fogyasztanak el a magyarok

Hiába a dietetikusok figyelmeztetése, az elmúlt öt évben szinte megkétszereződött az egy magyar főre jutó átlagos pékárufogyasztás mértéke.

Elképesztő mennyiségben fogyaszt pékárut a magyar lakosság – derül ki a Pek-Snack elemzéséből. Egy átlagos magyar ember évi 19,9 kilogrammnyi pékárut fogyaszt el, ez a szám pedig több mint kétszerese az 5 évvel ezelőtt mért adatoknak, derül ki a Napi.hu cikkéből.

Egy átlagos gyermekes háztartás a KSH adatai szerint 18,5 kilogramm péksüteményt fogyaszt el egy esztendő alatt. Ezzel párhuzamosan a korábbiakhoz képest jóval kevesebb kenyér fogy: évi 38,5 kilogramm helyett már csak 28,3. A legtöbb kenyeret és péksüteményt az egyedülálló férfiak fogyasztják: 62, illetve 40,8 kilogrammot évente. Náluk is hasonlóan jellemző a kenyér térvesztése a péksüteményekkel szemben

– derült ki Antal Csabától, a Pek-Snack KFT ügyvezető igazgatójától. A Pek-Snack Közép-Európa egyik meghatározó látványpékség-hálózatává nőtte ki magát, Magyarországon kívül Szlovákiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban is lehet találkozni a cég termékeivel.

Néhány év alatt a duplájára nőtt a pékárufogyasztás mértéke

A cég elemzéséből kiderül, hogy a különböző „mentes" és „reform" termékekre is egyre nagyobb az igény. A gluténmentes termékekre évi 14 százalékkal, a laktózmentes pékárukra 9, a növényi alapú termékekre való kereslet pedig 10 százalékkal növekszik meg évente.

Mint ahogy az elemzésből kiderült, a koronavírus-járvány hatással volt fogyasztási szokásainkra is: mivel a pékárukat sokan munkába/iskolába menet vásárolják meg, a pandémia ideje alatt korlátozások miatt kevesebb volt a kereslet az út közben beszerezhető péksüteményekre. A járvány következménye az is, hogy a szakboltok súlya a vásárlásban lecsökkent, és inkább az élelmiszerboltokban szerzik be a vásárlók a péktermékeket.


Ezeket a cikkeket is olvasd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...