Pazarlás és szegénység

Éhezés a bőség világában - ezt a feszítő ellentétet próbálja oldani az Élelmiszerbank Magyarországon. Megdöbbentőek az adatok, de itt van a segítség, légy részese Te is! (x)

Az élelmiszerpazarlásról

Az Élelmiszerbankok foglalkoznak a világ egyik legnyugtalanítóbb kérdésével: az éhezéssel a bőség világában. Több millió ember éhezik nap mint nap. Ezzel egy időben az emberi fogyasztásra termelt élelmiszer 1/3-a veszendőbe megy. Egy nagy része a hulladéklerakóba kerül, ahol metángáz termelődik belőle, ami egy olyan üvegházhatású gáz, ami károsítja a vízellátást, a földeket, a levegőt és ezzel árt a jelenlegi és a jövőbeni generációknak. Az Élelmiszerbankok biztonságos, tápláló ételt mentenek meg, mielőtt az pocsékba menne és szétosztják, hogy az éhes emberek jóllakhassanak.

Évente Magyarországon kb. 40 kg még fogyasztható élelmiszert dob ki egy átlagos fogyasztó. Országosan összesen 1,8 millió tonnát. Különösen jelentős ez a mennyiség, ha hozzátesszük a másik oldalon, hogy a világon és Magyarországon is oly sokan éheznek.

Mindez egyrészt etikai, másrészt fenntarthatósági problémát jelent. Etikai probléma, hiszen miért dobunk ki valamit, amit megtermeltünk és emberi fogyasztásra szánunk, másrészt fenntarthatósági kérdés, hiszen erőforrásaink, amit az élelmiszertermelésre is használunk, végesek.

Felmérések szerint 2007-ben Magyarországon 17,4% volt a teljes lakosságra vetítve az éhezők aránya, és ez a szám 2012-re 30,6%-ra nőtt.

Vagy:

Magyarországon egy 2013-as Eurostat adat szerint a lakosság egyharmada nem engedheti meg magának, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez jusson, a nagycsaládosok és idősebbek körében ez az arány még tovább romlik.

Ezt a szakadékot hivatott áthidalni a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely kereskedőktől és gyártóktól vesz át lejárati határidő előtt élelmiszereket és juttat el a rászorulókhoz. Olyan élelmiszerekről beszélünk itt, amelyek biztonsággal fogyasztható, kívűló minőségű élelmiszerek, csak valamely okból (csomagolási hiba, szezonalitás, túltermelés...) nem jutnak el a fogyasztókhoz, vagy a kereskedelmi láncok polcairól közeli lejárat miatt már lekerülnek..

Élelmiszerbank Magyarországon

  • A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének (FEBA) tagja.
  • A Magyar Élelmiszerbank több, mint 10 éves fennállása óta folyamatosan növeli a megmentett élelmiszerfeleslegek mennyiségét.
  • Az Élelmiszerbank 2015-ben 2600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen nélkülözőkhöz. 220 partnerszervezetén keresztül közel 300 000 rászorulót lát el rendszeresen. 2005-ös megalakulása óta 37 400 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.
  • Az Élelmiszerbank közvetlenül nem oszt élelmiszert magánszemélyeknek, hanem a szétosztás során együttműködik a rászorulókkal napi kapcsolatban álló karitatív szervezetekkel illetve önkormányzati intézményekkel, az Élelmiszerbank tehát egy fajta „non-profit nagykereskedő”, amely hidat teremt a rászorulókat közvetlenül kiszolgáló szervezetek, illetve az élelmiszer-felesleggel rendelkező és adományozó vállalatok között.
  • Az Élelmiszerbank tevékenységével, Magyarországon egyedülállóan, környezetvédelmi és szociális célokat is szolgál egyszerre.
  • Jelenleg az Egyesület a gyártók mellett több kereskedelmi lánccal is együttműködésben áll, melynek keretében az adott áruház átadja lejárt közeli termékeit jótékony célra, melyek így eljuthatnak az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetén keresztül a rászorulókhoz.

Az élelmiszerfeleslegek begyűjtésének tehát 2 fő módja van jelenleg:

  • Az Élelmiszerbank raktárába történő beszállítás.
  • Közvetlen élelmiszermentés és osztás a kereskedelmi láncokból, különösen rövid lejárati határidejű termékek esetében.
  • Mindkét esetben fontos szabály, hogy az élelmiszerfelesleg még lejárati határidőn belül, ingyenesen kerül átadásra a nélkülözők részére.
  • Mindez rengeteg energiát és szervezést, illetve az e mögött álló emberek áldozatkészségét és hivatástudatát igényli. 2015-ben az Egyesület munkatársai 2600 tonna élelmiszert juttattak el közel 300 000 nélkülözőhöz, és ez a szám évről évre növekszik.

Támogasd az Élelmiszerbank tevékenységét!

Magánszemélyként többféleképpen is támogathatjuk az Egyesület munkáját. Az önkéntes munkán, pénzadományon kívül most ráadásul különleges alkalom is nyílik a jótékonyságra. A 2016.04.17-én megrendezésre kerülő 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futás során bárki futó nagykövete lehet az Egyesületnek, amely akcióról részleteket az Egyesület munkatársaitól és az Egyesület honlapján ismerhettek meg.Tudj meg többet az Élelmiszerbank munkájáról itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...