Egy kutatás szerint a magyarok harmada rendszeresen vásárol olyan terméket, amelyre nincs szüksége. A felmérésből kiderül az is, hogy tízből csaknem heten dobtak ki élelmiszert az utóbbi egy hónapban, tízből egy ember pedig ezt hetente többször is megteszi.
Valószínűleg veletek is előfordult már, hogy csak azért vettetek meg valamit, mert akciós volt, vagy mert azt hittétek, hogy nincs belőle otthon. Pedig volt.
Összeszedtük, mi az a négy alapélelmiszer szerintünk, ami gyakran a kukában landol azért, mert nem mérjük fel vásárlás előtt, hogy mennyi van belőle otthon, katt a képre!
4 élelmiszer, ami csomószor a kukában landol a hűtődből
Hagymafélék:
A lényeg, hogy milliószor úgy fokhagymát vagy hagymát, hogy közben ott hever még kettő-három a kamrában, hűtőben. Szerencsés esetben sikerül őket elhasználni, de nem árt vigyázni, mert ezek sem állnak el örökké. Legyen belőlük mondjuk krémleves!
Tojás:
A tojás 2-3 hétig tekinthető "frissnek", ezért nem árt őket gyorsan elhasználni, ha mondjuk harminc darab árválkodik a hűtőben. Készíthettünk belőle egy jó tojásos nokedlit, vagy ha elég frissek, akkor mehetnek a tiramisuba, az abból megmaradt tojásfehérje pedig a kókuszcsókba:
Friss tej / növényi ital:
Tejet inni jó, és egészséges, de ne vásároljunk addig friss tejet, amíg bent van egy másik a hűtőben. Ha mégis így teszünk, akkor menjen mondjuk tejbegrízbe!
Kenyérre zsemlét:
Jaj, nincs már otthon friss kenyér! - gondoljuk a boltban állva, aztán mégis vár minket otthon néhány zsemle, kifli vagy egy fél vekni. A pékáru sem áll el hetekig, így valamire azt sem árt felhasználni, még mielőtt a kukában végezné. Tedd mondjuk gubába!
A lista nem teljes, ide lehetne sorolni még a pluszban vásárolt gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, amikről néha megfeledkezünk, hogy a hűtőnkben lapulnak. Tényleg csak egy kis tervezést, és odafigyelést igényel, hogy jóval kevesebb élelmiszer landoljon a kukánkban.
Szerző: Fenes Gábriel
Még több gasztrotipp: