Aprónak épp nem mondható azonban az a 10,56 millió tonna élelmiszer, amit a vendéglátóipar bocsájt ki, mint élelmiszerhulladékot. Ebbe beletartoznak a feldolgozásra és/vagy felhasználásra nem került áruk, maradék ételek, stb.
A háztartásban keletkező élelmiszer-hulladék megelőzésére már olvashattatok tippeket korábbi cikkeinkben, azonban mi a helyzet, amikor a szűk munkahelyi, családi körön túl, egy nagyobb rendezvényben, konferenciában, esküvőben gondolkodunk? A hely kiszemelésétől a meghívottak elégedett távozásáig sok apróság húzódhat meg a háttérben.
De mit tehetek én?
Létezik egy koncepció, mely utóbbiakat felölelve hivatott lehetőséget teremteni a változtatásra. A Magyar Élelmiszerbank társadalmi célú vállalkozása, a JÓTÉKONYHA, felelős rendezvényszervezést lehetővé tevő szolgáltatásai mellett egy jó ügy közös támogatását is elősegíti.
Amiért a JótéKonyha egy élelmiszer-tudatos catering:
- A megvalósítás során az Élelmiszerbank ügyel arra, hogy minél kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen, és erre a vendégek figyelmét is felhívja. Egy eseményt úgy szervez meg, hogy minden ponton megjelenneka felelős catering, az az élelmiszer-hulladék csökkentésének különböző módjai.
- A még fogyasztható feleslegeket a rendezvény után rászorulóknak juttatja el.
- Bevételét az Élelmiszerbank működési költségeinek fedezésére, így az általuk ellátott nélkülözők élelmezésére fordítja. Minden 1000 Ft nyereség mintegy 30.000 Ft értékű élelmiszeradomány célba juttatásában segít.
Így a JótéKonyha cateringen /rendezvényen keresztül vendégeid ellátása mellett egyúttal lehetővé teszed, hogy sok olyan ember is jóllakhasson, akinek ez csak ritkán adatik meg. A jóízű étkezés biztosításán túl karitatív főzésreépülő csapatépítő, élményalapú programokkal is különlegessé varázsolhatod fontos eseményeidet.
Forrás: hvg.hu