Pávaszem, avagy a soknevű, szuperházias retró süti

Van egy-két igazán házias süti, most az egyik legszemrevalóbbat hoztuk el mutiba, több néven is felbukkan országszerte, ti hogyan ismeritek?

Valószínűleg pávaszemként láttátok, vagy kóstoltátok a legtöbben ezt a sütit, azonban más fedőneveken is felbukkan, különböző szín és ízkombinációban. A tészta két oldalról való felcsavarásával két szemet formáz, így nem meglepő, hogy macskaszemként is emlegetik. A legkreatívabb név, amit találtam róla: a rádiós süti. Ezt csak azok érthetik, akiknek a lakásában vagy a nagyszülőknél volt régi, retro, a két szélén nagy csavaros gombbal ellátott rádiója. Imádtam tekergetni, az egyikkel bekapcsoltuk és a hangot szabályoztuk, a másikkal pedig az állomások között csúszkáltunk. Édességek elnevezésénél gyakori az állatnevek használata, de ha belegondolunk a pávának és a macskának sokkal inkább mandula formájú szeme van, nem ilyen kerek, mint a sütinek, így én inkább bagolyszemnek hívnám, ha szigorúan maradunk az állatoknál.

Pávaszem - receptért kattints a képre!

Világos vagy sötét

Nem sakksüti, de mégis van belőle sima és csokis tésztájú. Előbbibe meggy és dióhab, utóbbi tésztájába kakaópor, krémjébe vaníliapuding megy. Nem egyforma a tésztájuk, az egyik kelt, a másik piskóta szerű kevert, mégis a formájuk miatt ugyanúgy hívják őket. A kakaóporos, sötét tészta lehet az utánzat, vagyis a másodhegedűs.

Kelt tészta

A legfinomabb kalácstésztát képzeljétek el, na, ilyen a pávaszem tésztája. A puhaságát a vaj és a tejföl párosának köszönheti, még másnap is olyan, mintha felhőbe harapnátok. Még sosem próbáltam, de nagyon működik: egy kanál tejfölt keverjetek egy tojássárgájához, ezzel kenjétek meg a tésztát. Fényes, de nem törékeny bevonatot képez, ami ugyancsak megvédi a tésztát a gyors kiszáradástól.

Töltelék

Meggyel az igazi, ez szezonban lehet friss, különben pedig befőtt és fagyasztott is megfelel, csak magozott, jól átnézett legyen. A középső tojáshabhoz, pedig jól válogassuk ki a legszebb dióbél darabolókat, ne maradjon közöttük abból a belső, fás részből, és a héjból sem, nem biztonságos ráharapni, még a végén a fogdokinál kötünk ki. Tojásból frisset, nagyot, legyen jó sok hab belőle. Ehhez a keverőüstben rögtön hozzáadhatjuk a cukrot, kicsit tovább tart a kihabosítás így, de nagyszerű, krémes lesz. Addig hagyjuk dolgozni a habverőt, ameddig a tökéletes habcsók állagot elérjük, ez nem a kemény tojáshab, amivel ha a fejed felett megfordítod a tálat, akkor nem pottyan rád, hanem a szép, selymes, és magasfényű, a habverőt kihúzva, azzal mozduló krém.

Pávaszem süti - receptért kattints a képre!

Tanácsok

A tészta puha és finom, de ne ijedjünk meg tőle, ettől még tökéletesen nyújtható. Hogy egyénkét a rudakat két oldalról fel tudjuk hengergetni, érdemes külön sütőpapíron lapítani. Aztán, ha befedtük a jól lecsöpögtetett, egymáshoz szorosan helyezett meggyszemeket, akkor mehetnek egymás mellé, jó helyráhagyással a sütőtálcára. Sütés közben ugyanis az itt belenyomott diós hab is szétnyomja, és az élesztő miatt is megducisodik majd. Írás közben még egy szuper név eszembe jutott, aki fogott már színházi látcsövet a kezében, és felemel egy szeletet a pávaszemből, simán belekukkant poénból, mert ez is olyan, mint egy kukker!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...