Valószínűleg pávaszemként láttátok, vagy kóstoltátok a legtöbben ezt a sütit, azonban más fedőneveken is felbukkan, különböző szín és ízkombinációban. A tészta két oldalról való felcsavarásával két szemet formáz, így nem meglepő, hogy macskaszemként is emlegetik. A legkreatívabb név, amit találtam róla: a rádiós süti. Ezt csak azok érthetik, akiknek a lakásában vagy a nagyszülőknél volt régi, retro, a két szélén nagy csavaros gombbal ellátott rádiója. Imádtam tekergetni, az egyikkel bekapcsoltuk és a hangot szabályoztuk, a másikkal pedig az állomások között csúszkáltunk. Édességek elnevezésénél gyakori az állatnevek használata, de ha belegondolunk a pávának és a macskának sokkal inkább mandula formájú szeme van, nem ilyen kerek, mint a sütinek, így én inkább bagolyszemnek hívnám, ha szigorúan maradunk az állatoknál.
Világos vagy sötét
Nem sakksüti, de mégis van belőle sima és csokis tésztájú. Előbbibe meggy és dióhab, utóbbi tésztájába kakaópor, krémjébe vaníliapuding megy. Nem egyforma a tésztájuk, az egyik kelt, a másik piskóta szerű kevert, mégis a formájuk miatt ugyanúgy hívják őket. A kakaóporos, sötét tészta lehet az utánzat, vagyis a másodhegedűs.
Kelt tészta
A legfinomabb kalácstésztát képzeljétek el, na, ilyen a pávaszem tésztája. A puhaságát a vaj és a tejföl párosának köszönheti, még másnap is olyan, mintha felhőbe harapnátok. Még sosem próbáltam, de nagyon működik: egy kanál tejfölt keverjetek egy tojássárgájához, ezzel kenjétek meg a tésztát. Fényes, de nem törékeny bevonatot képez, ami ugyancsak megvédi a tésztát a gyors kiszáradástól.
Töltelék
Meggyel az igazi, ez szezonban lehet friss, különben pedig befőtt és fagyasztott is megfelel, csak magozott, jól átnézett legyen. A középső tojáshabhoz, pedig jól válogassuk ki a legszebb dióbél darabolókat, ne maradjon közöttük abból a belső, fás részből, és a héjból sem, nem biztonságos ráharapni, még a végén a fogdokinál kötünk ki. Tojásból frisset, nagyot, legyen jó sok hab belőle. Ehhez a keverőüstben rögtön hozzáadhatjuk a cukrot, kicsit tovább tart a kihabosítás így, de nagyszerű, krémes lesz. Addig hagyjuk dolgozni a habverőt, ameddig a tökéletes habcsók állagot elérjük, ez nem a kemény tojáshab, amivel ha a fejed felett megfordítod a tálat, akkor nem pottyan rád, hanem a szép, selymes, és magasfényű, a habverőt kihúzva, azzal mozduló krém.
Tanácsok
A tészta puha és finom, de ne ijedjünk meg tőle, ettől még tökéletesen nyújtható. Hogy egyénkét a rudakat két oldalról fel tudjuk hengergetni, érdemes külön sütőpapíron lapítani. Aztán, ha befedtük a jól lecsöpögtetett, egymáshoz szorosan helyezett meggyszemeket, akkor mehetnek egymás mellé, jó helyráhagyással a sütőtálcára. Sütés közben ugyanis az itt belenyomott diós hab is szétnyomja, és az élesztő miatt is megducisodik majd. Írás közben még egy szuper név eszembe jutott, aki fogott már színházi látcsövet a kezében, és felemel egy szeletet a pávaszemből, simán belekukkant poénból, mert ez is olyan, mint egy kukker!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: