5 nyomós ok, miért kerüld el messziről a zacskós popcornt

Az egészségednek mindenképpen jobb, ha elkerülöd a zacskós popcornt, 5 nyomós érvet is hozunk, hogy miért!

A zacskós pattogatott kukorica az esti filmezések elengedhetetlen fogása, amit gyorsan és kényelmesen el lehet készíteni. Sajnos azonban ennek a kényelemnek megvan az ára: 5 okot hozunk, ami miatt érdemes elkerülni a zacskós popcornt, és inkább házilag készíteni a ropogtatnivalót.

5 nyomós ok, miért kerüld el messziről a zacskós popcornt

1. A zacskó vegyszerekkel van tele

Gondolkodtál már azon, hogy az az őrült vajasság hogyan marad a zacskó belsejében anélkül, hogy kiszivárogna, és mindent összezsírozna? Bemutatjuk az örök vegyi anyagnak nevezett PFAS vegyületeket, amiket gyakran használnak az élelmiszercsomagolásban. A popcorngyártók a popcorntasakok belsejét ezekkel a PFAS vegyületekkel vonják be, hogy a mesterséges vajíz ne szivárogjon át, és ne okozzon rendetlenséget.

De ugyanezek a vegyi anyagok a pattogatott kukoricába is beszivárognak - és mondanunk sem kell, a te szervezetedbe is, ahogy elropogtatod a pattogatott kukoricát.

Azért hívják őket örök vegyi anyagnak, mert sem az emberi szervezetben, sem a környezetben nem bomlanak le, ami elég ijesztő. Mostanra a Földön minden ember véréből kimutathatóak ezek a vegyületek. Na ez még ijesztőbb, különösen, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

2. "Popcorntüdő”

Ha már a vegyi anyagoknál tartunk, az a vajíz és -szín, ami annyira jellemző a zacskós popcornra, teljesen hamis. Ez egy összetett kémiai keverék, amely gyakran tartalmaz diacetilt, ami akár bronchiolitis obliterans kialakulásához vezethet.

Hogy mégis mi az a bronchiolitis obliterans, avagy "popcorntüdő"?

Egy olyan állapot, amikor a tüdő legkisebb járatai begyulladnak, ami gyakori köhögést és légszomjat eredményez. És hogy miért kapta ezt a nevet a betegség? Mert először egy zacskós popcornt gyártó gyárban figyelték meg a betegséget, miután a munkások belélegezték a diacetilt. Nyilván ők sokkal nagyobb mennyiségben érintkeztek ezzel az anyaggal, mint te, amikor megeszel egy zacskó pattogatott kukoricát, mégis érdemes tudni erről.

3. Telített zsírokkal van tele

Még ha figyelmen kívül is hagyjuk a csomagolásban lévő összes káros vegyi anyagot és a popcornban lévő mesterséges aromákat, akkor sem tudjuk megkerülni azt a tényt, hogy a legtöbb mikrohullámú popcorn tele van telített zsírokkal, például pálmaolajjal. Egyes népszerű márkák akár 4 gramm telített zsírt is tartalmaznak egyetlen adagban. Ez a napi ajánlott bevitel 20 százaléka.

És az ajánlott adag mindössze egy zacskó harmada, tehát máris meghaladtad a napi ajánlott bevitel több mint felét, hiszen ki eszi meg csak a harmadát a zacskónak?!

4. A nátrium szintje az egekben

A zsíros ételek esetében a zsír együtt jár a sóval, hogy egyensúlyban legyenek, és ez alól a mikrohullámú pattogatott kukorica sem kivétel. A nátriumszintek márkánként változnak, de sok márka terméke akár 250-300 mg nátriumot tartalmaz adagonként, ami a napi érték 15 százalékát is elérheti. Nyilván nem meglepő ezek után, hogy olyan szomjas vagy a kukorica után.

Házi popcorn variációk

Egyszer kibontottam a mikrós popcorn zacskóját még készítés előtt... na azóta nem vettem olyat. Pattogatni való kukorica már a legtöbb nagy hiperben kapható, sőt bioboltokban is ki ...

Baconös-sajtos házi popcorn

Jó dolog a mikrós popcorn, de egyszer nyissátok ki még pattogatás előtt, és nézzétek meg azt az ízesített pálmazsírt, ami a zacsiban van...ha ez megvolt, akkor indulhat a házi pocorn ...

5. Magadnak is könnyen, gyorsan és költséghatékonyan elkészítheted

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy pattogatott kukoricát készíteni otthon gyerekjáték. Ezzel elkerülheted a felesleges vegyszereket és adalékanyagokat, és kontrollálhatod a telített zsírok és a nátrium mennyiségét. Plusz, ha otthon készíted, úgy ízesíted, ahogy csak akarod!

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...