Megfőztük az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonyát

Az egytálétel, ami a magyaros ízek nagyon éhes, és nem fogyókúrázó (!) kedvelőinek kedvence. Fontos, hogy készítsünk be hozzá sok-sok savanyúságot, esetleg egy karéj fehér kenyeret és egy üres gyomrot. A keményvonalas rajongók egy kanál hideg tejfölt is pakolnak a tetejére. Pásztortarhonyát főztünk!

A pásztortarhonya igazi magyar klasszikus, hiszen megvan benne a zsír, hagyma, paprika és hús, tehát minden, ami a magyar szívnek és gyomornak kedves. Persze az sem részletkérdés, hogy kolbásszal vagy hússal készítjük-e (mindkét verziója létezik). Egy biztos: nem jó, ha a szalonna kimarad, de utána tényleg mehet bele ízlés szerint húsféle (főleg sertés ajánlott) vagy kolbász is. Vagy mindkettő.

A legjobb, ha házi készítésű, amorf, szabálytalan tarhonyát választasz hozzá, akkor lesz igazán autentikus.

Van, aki pirítja a végén a kész ételt, hiszen valljuk be, a tarhonya pirítás után kapja jellegzetes, a sima tésztán túlmutató kozmás ízét, de van, aki szaftosan, szottyosan szereti a pásztortarhonyát, ez ízlés kérdése.

Fontos: nem éppen diétás fogás, nem véletlen a pásztorok eledele eredetileg, szóval némi fizikai munkát ajánlott előtte illetve utána végezni!

Hozzávalók:

250 g tarhonya, 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva), 4 gerezd fokhagyma, 50 g füstölt szalonna (apró kockákra vágva), 150 g lángolt kolbász, 3 közepes db burgonya, 1 db paradicsom, 1 közepes db tv paprika, 1 teáskanál fűszerpaprika, só, bors

Elkészítés:

A főzés előkészítéseként először vágjuk fel a füstölt szalonnát nagyjából fél centiméteres kockákra. Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk nagyjából 2 cm-es kockákra. A paradicsomot és paprikát kockázzuk fel apróra. A hagymát és fokhagymát aprítsuk fel. A kolbászt szeleteljük közel fél centiméter vastagságú karikákra.

A felkockázott füstölt szalonnát tegyük egy lábosba, és süssük ki a zsírját. Miután pár perc kiolvadt a zsiradék, merjük ki a szalonnadarabokat az edényből, csak a kiolvadt zsír maradjon benne.

A tarhonyát tegyük a füstölt szalonna zsírjába, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Akkor lesz igazán finom a pásztortarhonya, ha (lehetőleg) házi készítésű tarhonyát használunk, és még nyersen ropogósra pirítjuk.

Adjuk a felaprított hagymát és fokhagymát is a tarhonyához, folyamatosan kevergetve pirítsuk tovább.

Tegyük félre a hőforrásunkról az edényt, majd adjuk a tarhonyás alaphoz a pirospaprikát, keverjük el.

Ezután mehet hozzá a felkockázott paradicsom és paprika is, keverjük össze. Tegyük vissza a hőforrásunkra az edényt, majd néhány percig kevergetve pirítsuk tovább.

Ha már egy picit összesült a zöldséges-tarhonyás alap, öntsük fel 5 deciliter meleg vízzel, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és a felszeletelt kolbászt, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint, keverjük össze.

Ha a víz felforrt az edényben, vegyünk kisebbre a hőfokot, majd fedő alatt főzzük lassan további 25-30 percig. Időnként nézzünk rá, keverjük meg. Akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha a folyadék nagy része elfő, mégis szaftos és ragacsos lesz a vele főtt zsiradéktól és zöldséges-pirospaprikás alaptól, a tarhonya és a krumpli pedig megpuhul (de nem fő szét).

Szórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel, tálaljuk csípős zöldpaprikával és ecetes savanyúságokkal.

További magyaros szépségeink:

Az eredeti palócleves receptje

Magyaros ízvilágú leveseink közül az egyik legnagyobb klasszikus a palócleves, amit a monda szerint először Gundel János készített el egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán is jelen ...

Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya receptjét itt találod(Recept és fotók: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...