A pásztortarhonya igazi magyar klasszikus, hiszen megvan benne a zsír, hagyma, paprika és hús, tehát minden, ami a magyar szívnek és gyomornak kedves. Persze az sem részletkérdés, hogy kolbásszal vagy hússal készítjük-e (mindkét verziója létezik). Egy biztos: nem jó, ha a szalonna kimarad, de utána tényleg mehet bele ízlés szerint húsféle (főleg sertés ajánlott) vagy kolbász is. Vagy mindkettő.
A legjobb, ha házi készítésű, amorf, szabálytalan tarhonyát választasz hozzá, akkor lesz igazán autentikus.
Van, aki pirítja a végén a kész ételt, hiszen valljuk be, a tarhonya pirítás után kapja jellegzetes, a sima tésztán túlmutató kozmás ízét, de van, aki szaftosan, szottyosan szereti a pásztortarhonyát, ez ízlés kérdése.
Fontos: nem éppen diétás fogás, nem véletlen a pásztorok eledele eredetileg, szóval némi fizikai munkát ajánlott előtte illetve utána végezni!
Hozzávalók:
250 g tarhonya, 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva), 4 gerezd fokhagyma, 50 g füstölt szalonna (apró kockákra vágva), 150 g lángolt kolbász, 3 közepes db burgonya, 1 db paradicsom, 1 közepes db tv paprika, 1 teáskanál fűszerpaprika, só, bors
Elkészítés:
A főzés előkészítéseként először vágjuk fel a füstölt szalonnát nagyjából fél centiméteres kockákra. Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk nagyjából 2 cm-es kockákra. A paradicsomot és paprikát kockázzuk fel apróra. A hagymát és fokhagymát aprítsuk fel. A kolbászt szeleteljük közel fél centiméter vastagságú karikákra.
A felkockázott füstölt szalonnát tegyük egy lábosba, és süssük ki a zsírját. Miután pár perc kiolvadt a zsiradék, merjük ki a szalonnadarabokat az edényből, csak a kiolvadt zsír maradjon benne.
A tarhonyát tegyük a füstölt szalonna zsírjába, és folyamatosan kevergetve pirítsuk meg. Akkor lesz igazán finom a pásztortarhonya, ha (lehetőleg) házi készítésű tarhonyát használunk, és még nyersen ropogósra pirítjuk.
Adjuk a felaprított hagymát és fokhagymát is a tarhonyához, folyamatosan kevergetve pirítsuk tovább.
Tegyük félre a hőforrásunkról az edényt, majd adjuk a tarhonyás alaphoz a pirospaprikát, keverjük el.
Ezután mehet hozzá a felkockázott paradicsom és paprika is, keverjük össze. Tegyük vissza a hőforrásunkra az edényt, majd néhány percig kevergetve pirítsuk tovább.
Ha már egy picit összesült a zöldséges-tarhonyás alap, öntsük fel 5 deciliter meleg vízzel, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és a felszeletelt kolbászt, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint, keverjük össze.
Ha a víz felforrt az edényben, vegyünk kisebbre a hőfokot, majd fedő alatt főzzük lassan további 25-30 percig. Időnként nézzünk rá, keverjük meg. Akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha a folyadék nagy része elfő, mégis szaftos és ragacsos lesz a vele főtt zsiradéktól és zöldséges-pirospaprikás alaptól, a tarhonya és a krumpli pedig megpuhul (de nem fő szét).
Szórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel, tálaljuk csípős zöldpaprikával és ecetes savanyúságokkal.
További magyaros szépségeink:
Az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya receptjét itt találod! (Recept és fotók: Hering András)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept főszerkesztőnktől, Hering Andrástól: