Az angol konyhát sokszor alábecsüljük, pedig vannak igazi gyöngyszemei is! Az egyik ilyen a pásztorpite, ami gyakorlatilag köret és húsétel egyszerre: a zöldséges darált húsos ragut gazdag, krémes burgonyapüré fedi, a kettőt pedig sütőben kell összepirítani. A pürébe mi reszelt cheddart is rejtettünk, így még finomabbá téve ezt az amúgyis kiadós és szívmelengető fogást.
Hozzávalók a húsos raguhoz:
40 g vaj, 2 ek napraforgó olaj, 1 nagy fej vöröshagyma. 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 szál rozmaring, 2 tk kakukkfű, 2 db babérlevél, 3 db sárgarépa (apróra kockázva), 500 g darált marhahús, 2 ek worcestershire-szósz, 2 ek paprikakrém, 1 dl vörösbor (száraz), 400 g konzerv paradicsom (aprított, 1 konzerv), 3 dl passzírozott paradicsom, 3 dl alaplé
A vajat és az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, és üvegesre pároljuk, picit le is piríthatjuk.
Ízlés szerint fűszerezzük: a só-bors mellett a kakukkfű, a rozmaring és a babérlevél is nagyon jól áll neki.
A hagymás alaphoz adjuk az apróra vágott répát, picit átpirítjuk, majd jöhet bele a darált hús, amit fehéredésig pirítunk.
A húsos alaphoz hozzákeverjük a Worcestershire-szószt és a paprikakrémet, majd mehet bele a száraz vörösbor, az aprított és a passzírozott paradicsom, valamint az alaplé. Elkeverjük és alacsony lángon főzzük 20-30 percet, amíg elpárolog a levének nagy része.
Ekkor már majdnem kész a ragu, nincs már hátra, mint hozzáadni a zöldborsót (ha mirelitet használunk, előtte engedjük ki, és forrázzuk le).
TIPP: egy-két kanál keményítővel besűríthetjük, így nem fogja eláztatni a rápakolt burgonyapürét.
Az elkészült ragut vajjal kikent sütőtepsibe kanalazzuk - érdemes egy nagy adag helyett több, kisebb kerámiaformát használni, így jobban pirul a sütőben a pásztorpite.
Tudtad?
Az alaplevek közül az alábbi 3 a leggyakoribb:
- Húsalaplé: marha, borjú, csirke, szárnyas, vad húsok és csontok kerülnek bele. Fehér- és vörösbor is társulhat hozzá.
- Csontlé: csak csontokat - általában darabokba vágott, nagyobbak, mint a marhalábszár - helyezünk a vízbe, illetve barna alaplé készítésénél először a sütőbe.
- Zöldségalaplé: kizárólag zöldségek és zöldfűszerek kerülnek bele, színe világos. Lehet benne egy fő zöldség, például gomba, ami uralja az ízét, vagy lehet kiegyensúlyozott, több zöldséges.
Hozzávalók a nagyon sajtos krumplipüréhez:
80 dkg burgonya (főtt), 50 g vaj (puha), 1 dl habtejszín, 1 kávéskanál szerecsendió, só, bors, 100 g cheddar sajt
A kockázott, lecsepegtetett főtt burgonyát a többi hozzávalóval együtt egy nagy keverőtálba tesszük. Kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd használatig félretesszük.
A burgonyapürét egy kanál (a fagylaltoskanál a legjobb erre a célra) segítségével a kiporciózott húsos ragu tetejére kanalazzuk, majd elegyengetjük. A tetejére villával hullámvonalat is rajzolhatunk, de akár extra adag sajttal is megszórhatjuk.
200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt érdemes várni egy negyed órát, hogy picit hűljön a ragu, és szilárduljon a burgonyapüré.
A szaftos, sajtos pásztorpite teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több kirobbanó recept itt vár: