Az angolok telitalálat egytálétele, a sajtos krumplipürés, húsos PÁSZTORPITE

Az egytálételek unásig ismételt legfőbb erénye, hogy a köret és a főétel egyszerre, egymásba gabalyodva érkezik asz asztalodra, általában egyenesen a sütőből. Most egy angol klasszikussal, a húsos-kiadós pásztorpitével bizonyítjuk, hogy a szigetlakók konyhája is megér pár misét, főleg, ha ennyire sajtos krumplipürével készül...

Az angol konyhát sokszor alábecsüljük, pedig vannak igazi gyöngyszemei is! Az egyik ilyen a pásztorpite, ami gyakorlatilag köret és húsétel egyszerre: a zöldséges darált húsos ragut gazdag, krémes burgonyapüré fedi, a kettőt pedig sütőben kell összepirítani. A pürébe mi reszelt cheddart is rejtettünk, így még finomabbá téve ezt az amúgyis kiadós és szívmelengető fogást.

Pásztorpite szaftosan-sajtosan, teljes receptért katt a képre! / Recept és fotók: Rosanics Petra

Hozzávalók a húsos raguhoz:

40 g vaj, 2 ek napraforgó olaj, 1 nagy fej vöröshagyma. 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 szál rozmaring, 2 tk kakukkfű, 2 db babérlevél, 3 db sárgarépa (apróra kockázva), 500 g darált marhahús, 2 ek worcestershire-szósz, 2 ek paprikakrém, 1 dl vörösbor (száraz), 400 g konzerv paradicsom (aprított, 1 konzerv), 3 dl passzírozott paradicsom, 3 dl alaplé

A vajat és az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát, és üvegesre pároljuk, picit le is piríthatjuk.

Ízlés szerint fűszerezzük: a só-bors mellett a kakukkfű, a rozmaring és a babérlevél is nagyon jól áll neki.

A hagymás alaphoz adjuk az apróra vágott répát, picit átpirítjuk, majd jöhet bele a darált hús, amit fehéredésig pirítunk.

A húsos alaphoz hozzákeverjük a Worcestershire-szószt és a paprikakrémet, majd mehet bele a száraz vörösbor, az aprított és a passzírozott paradicsom, valamint az alaplé. Elkeverjük és alacsony lángon főzzük 20-30 percet, amíg elpárolog a levének nagy része.

Ekkor már majdnem kész a ragu, nincs már hátra, mint hozzáadni a zöldborsót (ha mirelitet használunk, előtte engedjük ki, és forrázzuk le).

TIPP: egy-két kanál keményítővel besűríthetjük, így nem fogja eláztatni a rápakolt burgonyapürét.

Az elkészült ragut vajjal kikent sütőtepsibe kanalazzuk - érdemes egy nagy adag helyett több, kisebb kerámiaformát használni, így jobban pirul a sütőben a pásztorpite.

Tudtad?

Az alaplevek közül az alábbi 3 a leggyakoribb:

  1. Húsalaplé: marha, borjú, csirke, szárnyas, vad húsok és csontok kerülnek bele. Fehér- és vörösbor is társulhat hozzá.
  2. Csontlé: csak csontokat - általában darabokba vágott, nagyobbak, mint a marhalábszár - helyezünk a vízbe, illetve barna alaplé készítésénél először a sütőbe.
  3. Zöldségalaplé: kizárólag zöldségek és zöldfűszerek kerülnek bele, színe világos. Lehet benne egy fő zöldség, például gomba, ami uralja az ízét, vagy lehet kiegyensúlyozott, több zöldséges.
Pásztorpite szaftosan-sajtosan, teljes receptért katt a képre! / Recept és fotók: Rosanics Petra

Hozzávalók a nagyon sajtos krumplipüréhez:

80 dkg burgonya (főtt), 50 g vaj (puha), 1 dl habtejszín, 1 kávéskanál szerecsendió, só, bors, 100 g cheddar sajt

A kockázott, lecsepegtetett főtt burgonyát a többi hozzávalóval együtt egy nagy keverőtálba tesszük. Kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd használatig félretesszük.

A burgonyapürét egy kanál (a fagylaltoskanál a legjobb erre a célra) segítségével a kiporciózott húsos ragu tetejére kanalazzuk, majd elegyengetjük. A tetejére villával hullámvonalat is rajzolhatunk, de akár extra adag sajttal is megszórhatjuk.

200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt érdemes várni egy negyed órát, hogy picit hűljön a ragu, és szilárduljon a burgonyapüré.

A szaftos, sajtos pásztorpite teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Pásztorpite szaftosan-sajtosan, teljes receptért katt a képre! / Recept és fotók: Rosanics Petra

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kirobbanó recept itt vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...