Pasziánsz, a régi korok elveszett aprósüteménye

Ha ti sem emlékeztek erre a ropogósra sütött, már-már karamellizált aprósüteményre, kérdezzétek meg szüleiteket vagy nagyszüleiteket, ismerik-e a pasziánszt. És ha igen, készítsétek el azon nyomban, és kedveskedjetek nekik, örülni fognak a nosztalgikus ízeknek!

Nagymamám sokszor mesélte, hogy fiatalkorában rendszeresen vett egy pasziánsz nevű, karamellás-ropogós aprósüteményt a helyi édességboltban, de már réges-rég nem látott hasonlót sehol. Elmondása szerint karácsony környékén különösen népszerű volt, hiszen a különféle kör-, négyzet- és betűformájú süteményeket remekül fel lehetett akasztani a karácsonyfára is.

A ropogós pasziánsz receptjéért katt a képre!

Mivel a családban többször is szóba jött a rejtélyes aprósütemény, kicsit kutatni kezdtem utána. Meglepően kevés forrás említi, ezek közül a legfontosabb a Keményffi Gábor-Tóth Illés-féle, 1958-as Cukrászkönyv, ami illusztrációt is mellékel a recept mellé az "arabeszkféleségekre" mintázott aprósüteményről.

A könyvből világosan kiderül, hogy cukrászipari termék volt, amit feltételezhetően azért is készítettek előszeretettel és nagy mennyiségben, mert remek módja a tojásfehérjék felhasználásának. A pasziánsz ugyanis nem más, mint valamiféle csodásan roppanós átmenet a habcsók és a babapiskóta között. Alapvetően fehérjéből és cukorból készül, mint a habcsók, ugyanakkor liszt is kerül bele, emiatt pedig az íze a babapiskótára emlékeztet.

A pasziánsz pontos receptje a képre kattintva elérhető

Az egyszerű sütemény titka a sütésben rejlik: a habzsákból mindenféle formájúra kinyomott kekszeket alacsony hőfokon, nyitott ajtó mellett kell szárítani közel egy órát.

Ettől a cukor lassan, de biztosan karamellizálódik, és a kekszek szép világosbarna színűek és szuperroppanósak lesznek. Én most natúran, kevés vaníliával készítettem el, de akár a tésztába kakaóport vagy kávét keverve ízesíteni is lehet.

A különleges elnevezés viszont továbbra sem hagyott nyugodni, így vettem észre hogy van egy paciencia nevű, filippínó édesség, ami lényegében egy kerek babapiskóta. Az összetevőlistája és az arányai szinte teljesen megegyeznek a pasziánsszal, és a két név közt egyértelmű a kapcsolat. A pasziánsz a francia patience szóból ered, melynek jelentése türelem, és kevéssé meglepő módon a spanyol paciencia ugyanezt jelenti. Hogy tényleg innen ered-e a sütemény neve, az persze nem biztos, mindenesetre izgalmas gondolat, hogyan terjedt el egy Fülöp-szigeteki édesség a 19-20. század fordulójának Magyarországán.

Pontos receptért katt a képre!

Ami pedig a nosztalgiafaktort illeti: a kész kekszeket megkóstoltattam nagymamámmal, aki mosolyogva konstatálta, hogy bizony, ez az, amit fiatalkorában annyiszor vett kilóra!

Recept és képek: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvasd el ezeket a gasztroérdekességeket is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...