Pasziánsz, a régi korok elveszett aprósüteménye

Ha ti sem emlékeztek erre a ropogósra sütött, már-már karamellizált aprósüteményre, kérdezzétek meg szüleiteket vagy nagyszüleiteket, ismerik-e a pasziánszt. És ha igen, készítsétek el azon nyomban, és kedveskedjetek nekik, örülni fognak a nosztalgikus ízeknek!

Nagymamám sokszor mesélte, hogy fiatalkorában rendszeresen vett egy pasziánsz nevű, karamellás-ropogós aprósüteményt a helyi édességboltban, de már réges-rég nem látott hasonlót sehol. Elmondása szerint karácsony környékén különösen népszerű volt, hiszen a különféle kör-, négyzet- és betűformájú süteményeket remekül fel lehetett akasztani a karácsonyfára is.

A ropogós pasziánsz receptjéért katt a képre!

Mivel a családban többször is szóba jött a rejtélyes aprósütemény, kicsit kutatni kezdtem utána. Meglepően kevés forrás említi, ezek közül a legfontosabb a Keményffi Gábor-Tóth Illés-féle, 1958-as Cukrászkönyv, ami illusztrációt is mellékel a recept mellé az "arabeszkféleségekre" mintázott aprósüteményről.

A könyvből világosan kiderül, hogy cukrászipari termék volt, amit feltételezhetően azért is készítettek előszeretettel és nagy mennyiségben, mert remek módja a tojásfehérjék felhasználásának. A pasziánsz ugyanis nem más, mint valamiféle csodásan roppanós átmenet a habcsók és a babapiskóta között. Alapvetően fehérjéből és cukorból készül, mint a habcsók, ugyanakkor liszt is kerül bele, emiatt pedig az íze a babapiskótára emlékeztet.

A pasziánsz pontos receptje a képre kattintva elérhető

Az egyszerű sütemény titka a sütésben rejlik: a habzsákból mindenféle formájúra kinyomott kekszeket alacsony hőfokon, nyitott ajtó mellett kell szárítani közel egy órát.

Ettől a cukor lassan, de biztosan karamellizálódik, és a kekszek szép világosbarna színűek és szuperroppanósak lesznek. Én most natúran, kevés vaníliával készítettem el, de akár a tésztába kakaóport vagy kávét keverve ízesíteni is lehet.

A különleges elnevezés viszont továbbra sem hagyott nyugodni, így vettem észre hogy van egy paciencia nevű, filippínó édesség, ami lényegében egy kerek babapiskóta. Az összetevőlistája és az arányai szinte teljesen megegyeznek a pasziánsszal, és a két név közt egyértelmű a kapcsolat. A pasziánsz a francia patience szóból ered, melynek jelentése türelem, és kevéssé meglepő módon a spanyol paciencia ugyanezt jelenti. Hogy tényleg innen ered-e a sütemény neve, az persze nem biztos, mindenesetre izgalmas gondolat, hogyan terjedt el egy Fülöp-szigeteki édesség a 19-20. század fordulójának Magyarországán.

Pontos receptért katt a képre!

Ami pedig a nosztalgiafaktort illeti: a kész kekszeket megkóstoltattam nagymamámmal, aki mosolyogva konstatálta, hogy bizony, ez az, amit fiatalkorában annyiszor vett kilóra!

Recept és képek: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvasd el ezeket a gasztroérdekességeket is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...