Pashmak, a lágy, gyapjúfonalszerű perzsa édesség, amit tündér-vattacukornak is hívnak

Gyapjúfonalra hasonlító, pihe-puha, szálakra széteső lágy édesség 3 olcsó összetevőből - ez nem más, mint a perzsa eredetű pashmak, ami egészen elképesztően készül! 

Van egy perzsa eredetű, Irán környékéről származó cukorkaféleség, ami Pashmak névre hallgat, és egészen elképesztően néz ki. Neve szó szerint annyit tesz: "gyapjúszerű". Na most ez annyira igaz, hogy megtévesztésig hasonlít is a gyapjúra - vékony, puha, fonalszerű szálakból áll, szóval az utolsó, ami eszünkbe jutna róla, hogy egy isteni, a szánkban azonnal oldódó édességről van szó.

Míg sokáig hagyományosan, házilag készítették a helyiek - igen pepecselős munka ez, erő és idő kell hozzá - , manapság már profi cukrászok állítják elő gépesített infrastruktúrával, és világszerte értékesítik a "Perzsa tündér-vattacukor" névre keresztelt édességet.

Pisztáciás pashmak

3 fő összetevő: vaj, liszt, cukor

Egy edényben vajat hevítenek, majd lisztet öntenek hozzá, összekeverik, leveszik a tűzről. Ezután következik a nagyobb mennyiségű cukor karamellizálása. Ezután egy mustármagolajjal kikent fém tálcára öntik a folyós cukorszirupot, kicsit hűtik, hajtogatják, majd elkezdik gyúrni, mint a tésztát, végül egy jókora hengeres karikát formáznak belőle. Ezután a kétféle anyagot egy hatalmas asztalon összevegyítik: a cukorkígyót beleforgatják a vajas lisztbe, és négyen négyfelé rángatva, tekerve, húzva, vonva tulajdonképpen szálasra szedik a furcsa édességet, ami szinte fonalakra esik a végén.

Édességek tetején is tökéletesen mutat

A pashmak tehát nem más, mint egy kézzel készített vattacukor, amit sokszor ízesítenek is, kerülhet hozzá narancsvirág, rózsavíz, szezámmagolaj, sáfrány, pisztácia vagy például kardamom is.

Apró, édes labdacsok pashmakból

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-on?

A japánok miniatűr édességeik köré is filozófiát költenek - ez a wagashi, a falatnyi művészet

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!