Pashmak, a lágy, gyapjúfonalszerű perzsa édesség, amit tündér-vattacukornak is hívnak

Gyapjúfonalra hasonlító, pihe-puha, szálakra széteső lágy édesség 3 olcsó összetevőből - ez nem más, mint a perzsa eredetű pashmak, ami egészen elképesztően készül! 

Van egy perzsa eredetű, Irán környékéről származó cukorkaféleség, ami Pashmak névre hallgat, és egészen elképesztően néz ki. Neve szó szerint annyit tesz: "gyapjúszerű". Na most ez annyira igaz, hogy megtévesztésig hasonlít is a gyapjúra - vékony, puha, fonalszerű szálakból áll, szóval az utolsó, ami eszünkbe jutna róla, hogy egy isteni, a szánkban azonnal oldódó édességről van szó.

Míg sokáig hagyományosan, házilag készítették a helyiek - igen pepecselős munka ez, erő és idő kell hozzá - , manapság már profi cukrászok állítják elő gépesített infrastruktúrával, és világszerte értékesítik a "Perzsa tündér-vattacukor" névre keresztelt édességet.

Pisztáciás pashmak

3 fő összetevő: vaj, liszt, cukor

Egy edényben vajat hevítenek, majd lisztet öntenek hozzá, összekeverik, leveszik a tűzről. Ezután következik a nagyobb mennyiségű cukor karamellizálása. Ezután egy mustármagolajjal kikent fém tálcára öntik a folyós cukorszirupot, kicsit hűtik, hajtogatják, majd elkezdik gyúrni, mint a tésztát, végül egy jókora hengeres karikát formáznak belőle. Ezután a kétféle anyagot egy hatalmas asztalon összevegyítik: a cukorkígyót beleforgatják a vajas lisztbe, és négyen négyfelé rángatva, tekerve, húzva, vonva tulajdonképpen szálasra szedik a furcsa édességet, ami szinte fonalakra esik a végén.

Édességek tetején is tökéletesen mutat

A pashmak tehát nem más, mint egy kézzel készített vattacukor, amit sokszor ízesítenek is, kerülhet hozzá narancsvirág, rózsavíz, szezámmagolaj, sáfrány, pisztácia vagy például kardamom is.

Apró, édes labdacsok pashmakból

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-on?

A japánok miniatűr édességeik köré is filozófiát költenek - ez a wagashi, a falatnyi művészet

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...