Így sül a Parmigiana, a padlizsános-cukkinis olasz rakottas

Mindenhol másként készítik, de talán ez a legjobb változata, sok zöldséggel és paradicsomszósszal, liszt és felesleges olaj nélkül. Nézd, hogyan készül nálunk a parmigiana!

Dél-Olaszországban, Szicíliában parmigiana di melanzane, északon melanzane alla parmigiana hivatalos nevén ez az étel. Ha összeengednénk a két tábort, bizonyosan hajba kapnának, ahogy a „ki készítette először a pizzát?” kérdés, az is jó vitakiváltó ok lehetne, hogy mitől is parmigiana a parmigiana. A hegyi magaslatokban a fantasztikus tehéntejből készült parmezánt tartják az ihletés tárgyának, míg a déli forróságban a szobák felmelegedését gátló zsalugátert, amelyen az egyes lapok rakottasként állnak egymás alatt-felett. Úgy gondolják, eredetileg nem is kerülhetett bele sajt, hiszen a padlizsán nem volt őshonos náluk, még délebbről, arabok lakta területekről került hozzájuk, és vált az olasz konyha egyik meghatározó alapanyagává.

Parmigiana di melanzane e zucchine - recept a képen!

A gasztronómia nyelvére lefordítva ez simán csak egy parmezános fogás: egy szeletelt, lisztezett, pirított, esetenként tojásba mártott, és úgy megsütött, majd serpenyőbe rétegezve, paradicsomszósszal összerakott zöldséges egytálétel. A rétegek közé bőségesen kerül parmezánsajt és néha mozzarella. Az így felpakolt, igen nehéz sütőtálat végül sütőbe helyezik, és egybesütik a sok finomságot. Leginkább csak padlizsánt használnak hozzá, de ahogy itt láthatjátok, cukkiniből, sőt kárdiból is nagyszerű. Ez utóbbi nálunk csak nagy utánajárással kapható.

Tudtad?

A kárdi, latinul: cynara cardunculus, a Földközi-tenger vidékén őshonos szálas, rostos zöldségnövény, az articsóka rokona, nem salátaként, inkább köretekbe, főzve használják.

Az eredetfejtegetés még nem ér véget itt. Sokan úgy vélik, a szálak egészen a Pármai Hercegségig, Emilia Romagna-ig nyúlnak vissza. Végérvényben, hogy mondjunk már egy állítást is: a parmigiana elnevezést úgy kell érteni, hogy padlizsán pármai stílusban és nem padlizsán parmigiano reggiano-val, tehát parmezánsajttal.

Cukkini és padlizsán is megy a rakottasba - recept a képen!

Az itt elkészült, Olaszországban előételként felszolgált étel pedig sütőben sült padlizsánnal és cukkinivel készült, jó hagymás, házi paradicsomszósszal és sok-sok mozzarella hiányában olasz házi friss sajttal összerakva. A zöldségeket először lesóztam, rövid állás után letörölgettem, és olívaolajjal megkent sütőpapíron pirítottam, menet közben forgatva. Az ekkor elpárolgott nedvességet a paradicsomszószból szívták magukba. A legjobb ízüket pedig a sajtok biztosították. A zöldségeket nem olajban sütöttem, nem használtam se lisztet, se tojást hozzá, így lett glutén- és tojásmentes, ezért könnyedebb az én parmigiana di zuccha e melanzaném.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...