Fura összetevőtől lesznek olyan finomak kedvenc sajtjaink

Amikor a tésztánkra reszeljük a világ egyik legfinomabb sajtját, a parmezánt, valószínűleg nem gondolunk bele, hogy milyen furcsa folyamat során készül. Bár lehet, jobb is.

A parmezán, amit a boltban veszünk, nem mindig egyezik meg a hagyományos módon készített sajttal. Persze jobban megéri a rendes, olasz fajtát venni, még akkor is, ha többet rá kell költenünk. Szerencsére továbbra is vannak olyan helyek, ahol még mindig ugyanúgy folyik a parmezán gyártása, mint évszázadokkal ezelőtt. Ez azonban magában foglal bizonyos „bizarr” eljárásokat és hozzávalókat, mint például az állati eredetű tejoltó enzim.

Bizarr összetevőtől lesznek olyan finomak kedvenc sajtjaink

De mitől bizarr egy enzim?

Nos, hallgassuk meg, hogyan készül, és utána válaszoljunk. Az állati eredetű tejoltó enzim tradicionálisan a borjak gyomornyálkahártyájából jön. A levágott borjak gyomornyálkahártyáját kimossák, megszárítják, majd négy-öt napon át lágyítják bórsavban.

Na igen: ez a parmezán (és még sok más sajt) „piszkos kis titka”. Persze nem lehet kiérezni az ízéből, sőt, a kész termékben alig felfedezhető a jelenléte.

Ami ennél nagyobb meglepetés lehet, hogy az oltóenzim jelenléte miatt a szabályokat szigorúan vevő vegetáriánusok sem ehetnék meg a parmezánt. És míg léteznek olyan fajtái a sajtnak, amelyek növényi oltóanyaggal dolgoznak, azok gyakran nem számítanak tradicionálisnak.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...